Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie, perverze, utrpení

Akcie, perverze, utrpení

14.04.2014 18:12

Mají akcie rády, když zbytek ekonomiky trpí? Selský rozum by přirozeně považoval podobnou otázku za absurdní. Hodnota a snad i cena akcií je dána tím, jaký toho hotovosti generují svým vlastníkům. A tento tok hotovosti by měl být pozitivně vztažen k tomu, jak dobře si vede celá ekonomika. I selský rozum je ale nutno používat se selským rozumem – musíme si být vědomi toho, že někdy se věci nemají tak jednoduše, jak se zdá.

Paul Krugman před časem (plně v duchu postkeynesiánské tradice) uvažoval o tom, že firmám by namísto ekonomického boomu v plné parádě mohlo vyhovovat spíše prostředí určitého útlumu. Důvod by byl ten, že tento útlum by držel na uzdě mzdy a pozitivní efekt tohoto jevu by převýšil růst tržeb (ale i mezd) během boomu. Vedle této teorie tu jsou i empirické studie, které ukazují, že akciový trh obvykle reaguje pozitivně na špatná (!) data z trhu práce. Důvod je ten, že na ceny akcií na jedné straně působí poptávka v ekonomice, na druhé straně hraje svou roli výše sazeb. A zdá se, že zatímco během útlumu je rozhodující výhled pro poptávku, během boomu je tomu tak u sazeb. Pokud tedy během boomu přijdou horší data z trhu práce, znamená to vyšší pravděpodobnost, že Fed nebude sazby zvyšovat (či je dokonce sníží). Konec konců, podobné dilema na téma „čím hůře, tím lépe“ můžeme cítit na trhu i dnes.

Výše uvedené ukazuje, že akciový trhy mohou mít i poněkud perverzní pohled na to, co se děje v ekonomice. Jak ale zjistit, zda je tato perverze něčím spíše výjimečným, či zda jsou karikatury nenasytných a bezohledných burziánů ve skutečnosti realistickým obrázkem? O celém tomto tématu jsem začal uvažovat ve chvíli, kdy jsem na blogu Dr. Yardeniho viděl následující graf. Porovnává vývoj PE indexu SPX a vývoj indexu Utrpení. PE ukazuje ochotu investorů platit za současné zisky, index utrpení je zde roční inflací spotřebitelských cen zvýšenou o míru nezaměstnanosti

001 
 
Předně je třeba říci, že uvedený index U je trochu problematický – asi nás netrápí stejně, pokud je třeba nezaměstnanost na 12 % a inflace na 0 %, jako když je nezaměstnanost na 4 % a inflace na 8 %. Jinak řečeno váha utrpení je u inflace a nezaměstnanosti obvykle jiná. U inflace jde také do značné míry o to, jakou škodu (hlavně na zaměstnanosti) napáchá v budoucnu. A v neposlední řadě je tu problém nízké inflace/deflace (index snižuje, ale utrpení přidává).

Pokud se ale s tímto měřítkem utrpení spokojíme, vidíme, že v dlouhém období je růst utrpení negativně korelován s PE. Od počátku 80. let dochází k poklesu indexu ze 17 na 5 – 6, zatímco PE roste z cca 6 na vysoce bublinovatých 25. Na přelomu tisíciletí bylo dosaženo útrpných minim a valuačních maxim a trend se obrací. Lokálních maxim utrpení bylo dosaženo v roce 2009, dno valuace v roce 2008. Pak došlo opět o bratu, valuace rostou, index U klesá. Detailnější pohled ale ukazuje, že třeba v druhé polovině 80. let roste utrpení i PE. Naopak do roku 2007 utrpení klesá a snižuje se i PE.

Z uvedeného pohledu je celkem jasné, že rozdělit ekonomiku a společnost na nenasytné burziány a využívaný zbytek nejde. Obvykle platí, že příliv zvedá všechny lodě, zde to znamená loď akcií i zbytku ekonomiky. Na druhou stranu někdy dochází k určitým absurditám, kdy alespoň někteří investoři uvažují stylem „čím hůře, tím lépe“. Nejtypičtější je to ve vztahu k monetární politice (čím horší fundament, tím větší stimulace, tím lépe pro nás). Je to ale velmi krátkozraké.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data