Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zajistí deflace vyšší reálné příjmy?

Zajistí deflace vyšší reálné příjmy?

22.04.2014 7:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Inflace v eurozóně byla v březnu nižší, než se čekalo, a z toho důvodu vzrostly obavy z deflace či nízké inflace. Jurgen Stark, který působil ve vedení ECB, ale na stránkách Financial Times tvrdí, že deflace či nízká inflace problémem nejsou. Jeden z jeho argumentů zní následovně: „Pravděpodobně žijeme v delší periodě cenové stability. To jsou dobré zprávy. Dochází ke zvýšení reálných disponibilních příjmů a nakonec i spotřeby.“ Mimochodem Mario Draghi použil podobný argument. Ekonomická logika stojící za podobným tvrzením je ale v nejlepším případě hodně nejasná. Nic na tom nemění ani fakt, že podobná tvrzení slyšíme hodně často.

Stark v první řadě předpokládá, že ceny rostou pomaleji než mzdy. Zapomíná tedy na to, že příjmy a ceny jsou vzájemně propojeny. Je možné, že nízká inflace jde ruku v ruce s rostoucími reálnými příjmy určitých skupin, ale u jiných bude platit opak. Pokud například dochází k relativně vysokému růstu mezd a zároveň klesají ceny, znamená to, že rostou reálné mzdy. Vzniká tak efekt redistribuce, kdy se příjmy přesouvají směrem od zisků ke mzdám. Celková poptávka v ekonomice se pak bude vyvíjet podle toho, jaký je sklon ke spotřebě u jednotlivých skupin lidí. A pokud Stark věří, že vyšší reálné mzdy jsou cestou z krize, proč je nezvýšit plošně?

Problém s posuzováním vlivu nízké inflace či deflace ale spočívá v samotném způsobu, jak se obvykle vyučuje makroekonomie. Vychází se z toho, že celková poptávka v ekonomice je dána tím, jaký je poměr nominální peněžní zásoby a cen. Z toho plyne, že čím nižší jsou ceny, tím vyšší je poptávka. V takovém světě je deflace dobrá a Stark má pravdu. Pokud do úvahy přidáme rigiditu mezd, pak klesající ceny zvyšují reálné mzdy, což snižuje zaměstnanost a produkt. Během oživení se nominální mzdy vracejí k běžnému poměru k inflaci a to sebou nese zvýšení zaměstnanosti. Problém spočívá v tom, že zde už hovoříme o efektu z nabídkové strany ekonomiky a ne o poptávce. A platilo by, že pokud chceme obnovit rovnováhu, řešením jsou vyšší ceny, respektive inflace. Klíčové je to, že pokud hovoříme o inflaci, měli bychom hovořit i o tom, jak se chovají mzdy. Jinak budou naše závěry zavádějící.

Celá úvaha se komplikuje, pokud mají jednotlivé skupiny obyvatel rozdílný sklon ke spotřebě. V otevřené ekonomice pak mají ceny a mzdy vliv i na exporty a importy. Obvykle tvrdíme, že nižší ceny jsou tou správnou cestou k obnovení konkurenceschopnosti a zvýšení růstu. Ale tím zase ignorujeme jejich negativní efekty na domácí poptávku. Lidé navíc často zaměňují reálné a nominální proměnné. Může tedy dojít k tomu, že i když se nominální proměnné pohybují stejně a reálně tedy nedochází k žádné změně, vývoj je dezinterpretován a nakonec má na ekonomiku znatelný dopad.

Příkladem toho, že celá věc je složitější, je vývoj na periferii eurozóny. Chceme, aby tam ceny klesaly, nebo rostly? Nižší inflace se zdá být dobrým způsobem pro obnovení konkurenceschopnosti. Ale chceme, aby inflace cen byla nižší než inflace mezd? Jaký dopad na poptávku bude mít vzniklá redistribuce příjmů mezi prací a kapitálem a mezi věřiteli a dlužníky? Bylo by dobré, kdybychom si vyjasnili jak teoretické argumenty, tak empirické odhady síly jednotlivých efektů.

Autorem je profesor ekonomie na INSEAD Antonio Fatás.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.