Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Osm vyvrácených mýtů obestírajících super boháče

Osm vyvrácených mýtů obestírajících super boháče

11.06.2014 11:47
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Většina stereotypů spojených se skupinou extrémně bohatých světových jedinců je v zásadě mylná – tak přesně takový je závěr studie Wealth X Institute.

Extrémně bohatého jedince institut definoval jako osobu s čistým bohatstvím 30 a více mil. USD. V roce 2013 jich pak napočítal celkem 199 235, což představuje zhruba 0,003 % světové populace. Dohromady pak bohatství této skupiny představuje 38 % globálního hrubého domácího produktu.

A jak už tak bývá, ti nejbohatší jsou často obestřeni několika mýty, a to obvykle poměrně dehonestujícími. Jak je to ve skutečnosti?

1. Veškeré své bohatství zdědili
Studie ukazuje, že pouze 19 % „boháčů“ plně zdědilo svůj rozsáhlý majetek, 16 % zdědilo alespoň část a plných 65 % si jej vydobylo vlastním úsilím.

2. Všichni jsou investiční bankéři
Je pravda, že finanční sektor produkuje největší počet extrémně bohatého obyvatelstva, avšak relativně se jedná „jen“ o 19 %.

3. Boháči mají vystudovanou jednu ze škol zařazených do tzv. Ivy League
Celkem 7 tis. extrémně bohatých osob, tedy pouze 3,5 %, vystudovalo jednu z univerzit řazených do skupiny Ivy League. Mezi ně patří osm špičkových amerických škol v čele s Harvardem, Princetonem či Yalem. Jen pro srovnání, více než 13 % bohatých nemá ani univerzitní diplom.

4. Boháči z oblasti technologií jsou dvacátníci, co nedokončili vysokou školu
Jasně, osoba Marca Zuckerberga asi perfektně sedí na zmíněnou definici, nicméně v souhrnu je realita přece jen odlišná. Průměrný věk nejbohatší skupiny technologických géniů dosahuje 54 let a valné množství z nich má vysokoškolské vzdělání.

5. Bohatí jsou imunní vůči ekonomickým cyklům
Populace extrémně bohatých lidí v letech 2008-2009 klesla v důsledku ekonomické recese o 20 %. Jejich bohatství dokonce o 22 %. I s takto znehodnoceným bohatstvím se ale asi dá poměrně „obstojně“ přežít.

6. Majetek čínských boháčů roste rychleji, než kohokoliv jiného
Dekáda exponenciálního růstu druhé největší globální ekonomiky tak nějak vzbudila ve společnosti představu, že právě čínští miliardáři přebírají kontrolu nad světovým bohatstvím. Jenže opak je pravdou. V loňském roce jejich počet navzdory stále jedinečnému hospodářskému růstu klesl a ve výsledku jich je třikrát méně, než jich registrují USA.

7. Bohatí ze svého bohatství společnosti nic nevrací
Další mýlka – průměrný boháč za svůj filantropický život věnuje peníze v objemu 25 mil. USD. Ti nejbohatší (ze skupiny dolarových miliardářů) pak dokonce 100 mil. USD. A to jen stěží započteme přínosy investic, mikro financování či tvorby pracovních příležitostí (na druhou stranu jsou tyto produkty podnikatelskou podstatou úspěšných jedinců, takže do oboru filantropie patří minimálně nepřímo).

8. Všichni super bohatí vlastní soukromý tryskáč a jachtu
Na rovinu – jen asi 20 % světových boháčů si může dovolit 30 metrů dlouhou jachtu či dokonce soukromé letadlo. Většina z nich podle studie holduje běžným dopravním prostředkům v čele s aeroliniemi. Pravda, obvykle přece jen k letu využijí pohodlí první třídy…

Zdroj: wealthx, cnbc


Čtěte více:

10 výzev pro budoucí miliardáře
04.06.2014 13:00
Na světě existuje spousta překážek a limitů jejichž překonávání zásadn...
Milionářských domácností je ve světě už 16 mil., můžou za to akcie
10.06.2014 10:00
S trochou nadsázky můžeme říci, že milionářů přibývá jako hub po dešti...

Váš názor
  • Slovenský blbeček Jářku
    13.06.2014 13:17

    Kterému se už vysmáli všichni jinde se ted' pokouší stejnými kravinami a prolhanými vymýšleninami vnutit na novou diskuzi. Jen polomozek jako on může argumentovat podobnými výmysly. S ním nemá vůbec cenu polemizovat, protože je to zatrpklý bolševik, který stále vidí v katanu Stalinovi a jeho učedníkovi Putinovi hrdiny sovětského svazu. Je na úrovni podobně mentálně zaostalých kriplů kteří, jako i v dnešním Německu stále ještě opěvují Hitlera. Pro pomaleji chápavé - je to zkrátka slovenský vůl který musí mentálně onanovat na českých stránkách, protože ho nechtějí už ani Slováci.
    ..
  • nesouhlasím s bodem 7.
    11.06.2014 15:50

    Nesouhlasím s bodem 7. Bohatí ze svého bohatství společnosti nic nevrací. Naopak "filantropie" je způsobem, jak se stát milionářem, nebo miliardářem. Příkladem je nastávající prezident Slovenské Republiky. .... údajný "filantrop" a jeden ze zakladatelů organizace "Dobrý anděl" a to ne jen na Slovensku, ale i v Česku jestli se nemýlím má sídlo v Praze. Všichni jako smyslu zbavení přispívají a dokonce se zavázaly i na pravidelní platby ze vsé ubohé výplaty (třeba sestry v nemocnicích). Jedná se ale ve skutečnosti o masové zneužití citů lidí. Oni totiž dávají na tu Filantropickou organizaci své peníze a tak dobrovolně vytvořili z Kisku miliardáře….. Když se ale na to podíváte blíž, zjistíte, že se jedná o neziskovou organizaci, která nepodléhá žádné kontrole, ani finanční. Tedy jedná Věc je že neplatí daně, ale druhá věc je že nikomu neskládá účty kam peníze šly a na co se použily! Nemá na to ani nikdo právo na takovou kontrolu! A tak vzniknul miliardář na Slovensku, ale i za peníze Čechů. Víte tohle je ještě větší okrádání lidí jako jsou šmejdi. Neziskové ve Vás aj pocit že jste někomu snad pomohly... ve mně tedy neeee! Jestli platíte daně a přispíváte do státního rozpočtu i na nemocenské pojištění a důchod, poučte své okolí. A když chcete vyhazovat peníze z okna, dejte mi vědět, kde bydlíte, a čas kdy je budete vyhazovat peníze. Nebo Vám raději napíšu své číslo účtu? já pak udělám nějakou drobnou no výborně medializovanou charitativní akci, a pomůžu... jako Kiska. I tady v Česku jsou takoví lidé co by to tak chtěli dělat, jenom že za sebou nemají třeba scientologi nebo nějakou jinou organizaci. Odkud přechází veškerý ten hnus ...
    jářku
    • Re: nesouhlasím s bodem 7.
      13.06.2014 14:06

      ty jsi opravdu vůl. Podle tebe byly všechny hodnoty vytvořeny lůzou co ? Právě bohatí stavěli chrámy, podporovali uměni a vytvářeli hodnoty stejně jako pracovní příležitosti pro vzdělávání a dávali lidem práci. Pochopitelně to nedělali zadarmo, jako ty bys rád věděl kde a kdo bude rozdávat prachy. Sám jsi blbý a nevidíš si ani na špičku vlastního nosu. Sám ani prstem nehneš jak jsi líný, ale až bude někdo rozdávat peníze tak tam polezeš po kolenou a i do prdrle bys mu lez. Takový jako ty přivedli v únoru 48. celý národ do srabu, právě tím že vyhnali schopné lidi jako Bat'u pryč a nastolili komunistické vrahy jako Klemu s jeho uvědomělými ale blbými bolševíky. Za těch bohatých jsme byli závistí celé Evropy. Ted' jsme celému světu i s naším Zemákem jen pro smích, ty chudáku. Kam jsi to dotáhl ty když jediný způsob který znáš je čekat až ti někdo neco hodí z okna jak hladovému psu. Di už do hajzlu s tím svým bolševickým kázáním co jsi ty kdy komu dal.
      Pedro 2.
    •  
      11.06.2014 19:04

      V zasade ma tento tvoj prispevok neprekvapuje. Informacie mas nepodlozene, bez zdrojov, lahko vyvratitelne, a miestami zavadzajuce ci rovno nepravdive. Cele to znie ako zavistou prepleteny ufnukany fejton, ktory bohuzial nema ani slovesnu, ani ideovu hodnotu.
      Eco
      •  
        11.06.2014 19:06

        Zabudol som napisat, ze clanok sa zaoberal "priemernym bohacom" a nie konkretne Kiskom. Takze na kazdeho drzgrosa sa podla clanku najdu dvaja Buffetti. Alebo Buffett, Gates, Schumacher su tiez podla tvojich zdrojov podvodnici? :-)
        Eco
        • eco dobrú noc ...
          11.06.2014 22:28

          Ty mas kolko rokov? Si naozaj taky naivný? Ver mi , môj zdroj pracuje 20 rokov na daňovej správe, a to na nie inom úseku ako na kontrole daňových subiektov. Môj zdroj zažil aj útočnikov zo zbraňami, ale i samovrahov čo nezniesli ťarchu vlastných podvodov. A vie čo hovorí. Tu skôr stoji otazka pre zákonodárcov, ako zmeniť postavenie neziskoviek a ako kontrolovať finančné toky a zabrániť zneužívaniu takýchto tunelov. Eco neziskovka je nástroj. A má rôzne podoby. Myslím tým zameranie napr.ľudskoprávne, ekologické, humanitarno zdravotnícke ... Podľa potreby využitia. Ak sa toto naučíš čítať a hlavne sa to naučíš použivať, naučíš sa chápať veci inak ako to je v médiách a to nie len zo strany medií USA ale aj Ruska, bude z Teba super investor a biznismen. Ovládnuť tento nástroj je najdôležitejšie. Keď ho ovládneš, nemusíš ten nástroj vlastniť, len ho využiješ. Musíš byť na 98% asertívny je to len ako šachová hra ... Ámen. No ale snáď ti za ten článok zaplatili. Eco len mi napíš z ktorej časti Slovenska si. Mňa nepozná nikto, ani ja nikoho takže keď nechceš nepíš. Možno ani niesi... Média dnes často niečo napíšu a potom vyhodnocujú reakcie.
          jářku
          •  
            12.06.2014 16:21

            Ze budes platat svoje rozpravky dalsimi klamstvami som skutocne necakal.. :-) Zo mna uz super investor a biznismen asi nebude, ale z teba by este mohla byt medialna hviezda, keby si proti Kiskovi svoje fakty tlacil do mainstreamovych medii. Urcite by nejaka stanica mala zaujem. Predsalen, minimalne blesk by chcel vediet o tom, aky je Kiska podvodnik, nie?
            Eco
    • Re: nesouhlasím s bodem 7.
      11.06.2014 16:45

      http://www.youtube.com/watch?v=_DpCY5bDmQk
      Velkamedvědice
      • věřte, nevěřte ...
        11.06.2014 17:08

        Veklamedvědice ... Ten člověk nedokázal ukončit ani jednu školu. Ani na Slovensku ani v Rakousku... Vygugli si ...
        jářku
    • Re: nesouhlasím s bodem 7.
      11.06.2014 16:44

      to jsou nemysly ... https://www.dobryandel.cz/system-dobry-andel/
      ...
      • to je jako důkaz?
        11.06.2014 17:17

        Kolik takových stránek chceš do rána?
        jářku
        • Re: to je jako důkaz?
          12.06.2014 7:04

          No já jen že mi přijde Dobrý anděl ze všech podobných organizací nejtransparentnější, provozní náklady fondu jsou hrazeny z peněz zakladatelů, zaslaná částka je každý měsíc celá předána konkrétní rodině, je tam jméno i adresa dané rodiny, která příspěvek obdržela.
          ...
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m