Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summers: Při krizi nelze sázet jen na záchranu bank

Summers: Při krizi nelze sázet jen na záchranu bank

18.06.2014 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zdá se, že kniha House of Debt, kterou napsali Atif Mian a Amir Sufi, bude nejvýznamnější ekonomickou knihou letošního roku. Možná, že to dokonce bude nejdůležitější kniha z titulů, které pojednávají o poslední finanční krizi a recesi. Její význam spočívá v tom, že přesvědčivě ukazuje, že obvyklé vysvětlení krize a jejích důsledků jsou neadekvátní. Většina finanční komunity vidí příčinu krize v tom, že se rozpadl systém intermediace. Hlavním bodem měl přitom být pád Lehman Brothers. Mian a Sufi však poukazují na to, že finanční systém byl podle dat z úvěrových trhů v dobré kondici už na konci roku 2009. Ekonomika ale byla v té době stále v depresi a růst byl velmi slabý.

Ekonomové také tvrdí, že výdaje na nákup bydlení a na zboží dlouhodobé spotřeby prudce klesly už v roce 2006 a 2007. Tedy dlouho předtím, než se zvýšila zranitelnost finančních institucí. Tvrdí dokonce, že prvotním faktorem, který vyvolal recesi, byl pokles spotřebitelských výdajů. Podniky prý například tvrdily, že pokles úvěrů nenastal kvůli tomu, že by jim banky už nechtěly půjčovat. Příčinou byl nezájem o úvěry daný vnímaným poklesem poptávky po zboží a službách.

Podle zmíněné knihy tedy nebyl hlavním problémem poškozený finanční systém, ale zadlužené domácnosti. Autoři pak ukazují, že výdaje domácností klesaly nejvíce tam, kde docházelo k největšímu poklesu cen nemovitostí. Na vině by tedy měly být hypotéky, které nafoukly bublinu na trhu nemovitostí a poté zanechaly domácnosti ve stavu přílišné zadluženosti. Ten se projevil poklesem výdajů a vytvořil spirálu, která nakonec dovedla řadu finančních institucí na pokraj krachu. Domácnosti také své výdaje nezvýší, pokud jsou jejich dluhy stále příliš vysoko, a to bez ohledu na to, v jakém stavu se nachází bankovní sektor. A pokud domácnosti neutrácejí, firmy nemají důvod k investicím.

Mian a Sufi tvrdí, že kdyby se zdraví bank věnovala menší pozornost a naopak větší pozornost byla věnována rozvahám domácností, škody napáchané krizí a recesí by byly výrazně nižší. Pravda je ale taková, že to jsme věděli už v roce 2009 a tito ekonomové to jen potvrzují. Byli jsme hluboce frustrováni tím, jak málo lidem pomáhají naše programy podpory domácností zatížených hypotékami. Tento neúspěch nebyl dán tím, že bychom věřili tomu, že je nutno věnovat se zejména bankám. Problém spočíval v tom, že politika jde za hranice ekonomických modelů.

Příkladem složitosti řešení krizí je ekonomy navrhovaná možnost odepsání dluhů soudem. Zde například existuje riziko, že ve snaze systém zachránit ho nakonec potopíte. Hrozilo riziko, že odpouštění dluhů by z bankovního systému vysálo miliardy dolarů. Celkový dopad na výdaje domácností by pak mohl být negativní, protože na jeden dolar kapitálu bank připadá 12 dolarů půjček. A je tu i otázka, jaký dopad by mělo vynucené odpouštění dluhů na budoucí nabídku úvěrů. Práce Miana a Sufiho každopádně ukazuje, že záchrana finančních institucí během krize je prospěšná, nelze se už ale domnívat, že je to jediný potřebný krok.

Autorem je ekonom a bývalý ministr financí Larry Summers.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Project Syndicate: Hlavolam úrokových sazeb
18.06.2014 16:02
Vláda Spojených států si dnes může půjčit na deset let se zhruba 2,5% ...
Nejlepšího vůdce mají nyní Japonci a už jsou díky němu o krok napřed
18.06.2014 10:08
Japonský premiér Shinzó Abe ve mně moc nadšení nevyvolával. Mírně řeče...
M. Singer: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet
18.06.2014 15:43
V debatě o měnové politice, naší i třeba kolegů ve Fedu, BoE či ECB, s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data