Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová maxima, to už musí být bublina ...

Nová maxima, to už musí být bublina ...

20.06.2014 18:25

Americké akcie trhají nové rekordy (viz například „Wall Street zavřela na nových maximech; zlato rostlo nejrychleji za 9 měsíců“). Hodnotit to budeme podle naturelu: Trendař, či surfař se možná až zaraduje ve víře, že vlna má sílu a ještě se nějaký čas pojede. V tuto chvíli se ale možná zaraduje i kontrarián ve víře, že vlna už o moc větší nebude a začnou žně. Zkázopravci definitivně opustí teorie o hypersupermegainflacích a přesunou se k ukazování na domnělé bubliny. A zbytek se bude snažit nějak časově efektivně (tj. co nejrychleji) situaci selsky zhodnotit. Selsky ale neznamená pouhým pohledem na ceny. Akcie totiž nejsou rohlíky, platí se za to, co přináší a přinesou. To, na čem při posuzování vrcholů skutečně záleží, je tedy ochota, s jakou platíme za onen přínos (zisky, dividendy, nebo různé cash flop). Tedy valuace – na úrovni trhu většinou poměr cen a zisků PE.

Realita je taková, že současná maxima nejsou zase takovými maximy – není nutno z nich dělat obludu. Posuďte sami: Na maximech roku 2000 se index S&P 500 dostal na 1.527 bodů a dotáhlo ho tam PE ve výši 25,6. Na maximech roku 2007 se S&P 500 dostal na 1.565 bodů, stačilo mu na to už jen PE dosahující 15,2 – zbytek zařídilo „E“, tedy zisky. A nyní se pohybujeme na 1.959 bodech s PE kolem 15,5. Celou věc shrnuje následující graf, jen aktuální data jsou jiná, protože graf je ke konci března. Jinak řečeno, za “současné” zisky nyní investoři platí o něco málo více než na předchozím maximu a o mnohem méně než na skutečně bublinovém technologickém maximu.

sou 

V popisu grafu jsou i dividendové výnosy. Nyní trh nabízí nějakých 2,1 %, předchozí maximum poskytovalo 1,8 % a to technologické jen 1,1 %. Dividendový výnos je valuačním měřítkem stejně, jako PE. Jde o poměr dividendy k ceně D/P, z čehož obratem uděláme PD. Nyní se tedy trh obchoduje s PD 47,6, předtím 55,5 a dot.com PD dosahovalo dokonce 90,9. Z pohledu dividend, tedy takových vrabců v hrsti, je tedy současná „maximová“ valuace nejnižší. Pokud by pak čtenářovi vrtalo hlavou ono rozdílné pořadí PE a PD, je to rozdílným poměrem D/E, tedy rozdílným výplatním poměrem (většinou nazývaným POR). Nyní je tak (podle zmíněných PE a PD) z dolaru zisků vypláceno 32,5 centu dividend, předchozí vrchol to bylo 27,3 centů a v roce 2000 28,1 centů.

Můžeme uvažovat o tom, jak vlastně PE, či PD srovnávat, když jsou podmínky úplně jiné. A byla by to správná úvaha. Pro současné prostředí se zdá být relevantní úvaha o novém neutrálu (viz některé mé předchozí sloupky). Tedy soustavně nižší bezrizikové výnosy a pravděpodobně i relativně nízké rizikové prémie, ale také nižší očekávaný růst. Předchozí vrcholy to měly prohozené a celkový dopad na valuaci je těžko posuzovat (i když spočítat se to dá, ale problém je zejména s těmi rizikovými prémiemi). Evidentní ale je, že trhy to celé hodnotí tak, že celkový efekt je nulový – PE je cca stejné.

Pesimisté budou čísla tak jako tak interpretovat jako posla korekce. Přílišné optimisty bude naopak graf a čísla svádět třeba k oblíbené argumentaci tvrdící, že akcie jsou stále levné (!) relativně k dluhopisovému trhu. Jde o porovnávání výnosů desetiletých vládních dluhopisů a dividendového výnosu (či třeba i obráceného PE, tedy ziskového výnosu). Dnes jsme na úrovních, které při izolovaném pohledu skutečně značí, že akcie jsou relativně k dluhopisům levné (samozřejmě je tu i možnost, že dluhopisy jsou jen relativně k akciím příliš drahé). Ale je tu i třetí možnost a na tu bych si vsadil: Relativně k sobě jsou oceněny správně - dividendové výnosy akcií jsou sice relativně k výnosům dluhopisů poměrně vysoko, ale to je „cena“ za to, že očekávaný růst je nyní zase nižší než bylo standardem v minulosti (jsme tedy opět u toho, že z hlediska PE se efekt nižší požadované návratnosti a zároveň nižšího růstu může cca vyrovnávat).

Rámovat celý problém si můžeme různě. Pro mě současné ceny bublinu neznamenají, našponované jsou a to v tom smyslu, že už není moc bezpečnou sázkou dělat investiční kobercové nálety. Je třeba trochu vybírat, což v podstatě znamená vyjasnit si, co vlastně od trhu chci: Adrenalin, akcie, či „naopak“ podíly ve firmách ....

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 

 


Čtěte více:

Evropa už nehledí do propasti a to je nebezpečné
19.06.2014 18:10
Investoři z celého světa znovu objevili trhy v eurozóně. Rizikové prém...
Project Syndicate: Čínské realitní mouchy
20.06.2014 14:15
Čínský realitní sektor už několik let budí vážné obavy, poněvadž vyst...
Krugman o tom, proč je vlastně Německo exportní velmocí a kdy by měl Fed začít zvyšovat sazby
20.06.2014 17:00
Patřím mezi ty, kteří se domnívají, že Fed by měl začít utahovat až ve...

Váš názor
  •  
    23.06.2014 11:39

    Jak hovori moja najmilsia: "Zlato, s tema rohlikama uz to ale vazne prehanis!" Trznemu gulasu sice nerozumie a nechce rozumiet, ale uz neraz mi dobre poradila. Ani netusila ako moc dobre..
    Eco
  • konečně
    20.06.2014 20:16

    - trochu nepanicky - seriozně podaný příspěvek od p. Soustružníka
    kominík
    • zejména poslední věta se mi líbí:
      20.06.2014 20:30

      "Je třeba trochu vybírat, což v podstatě znamená vyjasnit si, co vlastně od trhu chci: Adrenalin, akcie, či „naopak“ podíly ve firmách ...."
      mša
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university