Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Norský obří fond mění svojí strategii na více agresivní, chce větší výnos

Norský obří fond mění svojí strategii na více agresivní, chce větší výnos

25.06.2014 11:38
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Norský obří investiční fond v úterý oznámil, že svoje aktiva ve výši 884 mld. USD bude spravovat agresivněji než dosud po dobu příštích 3 let. Bude kupovat větší podíly ve společnostech a zvětšovat své portfolio nemovitostí.

Největší fond na světě také oznámil, že skoro zdvojnásobí své investice do technologií přátelských k životnímu prostředí na 50 mld. NOK (cca. 8 mld. USD). Fond se snaží využít své velikosti a dlouhodobosti své strategie k dosažení vyšších výnosů díky akciovým trhům, které silně rostly a zároveň výnosových měr dluhopisů které jsou nízké. Zdá se také, že na fond jsou vyvíjeny tlaky norskou vládou, aby propagovaly odpovědné investování – které by pomohlo snížit objem skleníkových plynů.

Fond, který investuje jen do akcií, dluhopisů a nemovitostí vydělal 15,9 % ve svých investicích jen loňský rok. Za poslední dekádu zhodnotil svá aktiva o 6,3 %. Oznámení změny investiční strategie přichází v době, kdy normálně fond vyhlašuje svojí investiční strategii na léta 2014 – 2016.

fund

Fond, který byl založen v roce 1990, za účelem zhodnocení určité části výnosů norské vlády z ropy mimo Norsko pro budoucí generace Norů a zamezení přehřívání norské ekonomiky. Ve svém prohlášení fond dále uvedl, že již nebylo možné jen tupě replikovat akciové indexy místo toho, aby fond využil situace na trhu a došel si pro lepší potenciální výnos.

Fond očekává, že do konce roku 2016 bude držet podíl 5 % nebo více ve 100 společnostech, což je značný nárůst proti 45 společnostem loňský rok. Fond je limitován vládou, která stanovila, že fond nesmí vlastnit více než 10 % celé společnosti.

Jedno procento celého fondu (tedy zhruba 9 mld. USD) chce proinvestovat do realit každý rok po dobu tří let. V současné době představují nemovitosti zhruba 1,2 % celkového portfolia. Ale nařízení vlády povoluje podíl až 5 %, proto dochází k navýšení investic do nemovitostí hlavně ve světových městech jako New York, Washington, Boston nebo Paříž.

Investice fondu vzrostly na hodnotě pod vedením Yngve Slyngstada, šéfa Norges Bank Investment Management, který přišel do fondu v roce 1998. V roce 2008 se stal i CEO a postavil nové akciové portfolio. Tak se objem akcií v rámci celého fondu zvýšil ze 42 % na 61 %. Více diverzifikoval celé portfolio do menších společností a do rozvíjejících se trhů, ale přesto zůstalo koncentrováno v Evropě a Americe. Největší podíly má fond ve společnostech z Evropy např. Nestlé (69,85 CHF, -0,29%), Novartis (90,53 USD, 0,07%), HSBC (6,04 GBP, -0,18%) Holdings, Vodafone Group nebo Royal Dutch Shell (30,15 EUR, -0,81%).

Fond byl pod tlakem environmentalistických skupin a některých politických stran k tomu, aby omezil investice do špinavých zdrojů energie jako ropa, plyn nebo uhlí a namísto toho investoval do zelených technologií. Norská vláda však těmto tlakům vzdorovala a vytvořila panel odborníků, aby tento požadavek prověřil. Nicméně změnu ve strategii fondu označil jeden představitelů environmentalistů stále za nedostatečně ambiciózní. Fond oznámil, že bude vyhledávat společnosti nebo investice, které se aktivně podílejí na vývoji obnovitelných zdrojů energie, energetické efektivitě, kontrole znečištění, hospodaření s vodou nebo odpadový management.

Ministr řekl, že investice do zelených technologií existují jen krátce, ale i tak ilustrují, že investování do pouze úzkého sektoru může znamenat značné zvýšení rizika směrem dolů ve srovnání s investováním do širšího spektra, který trh nabízí.

Zdroj: Dealbook


Váš názor
  • Jen tak dál
    25.06.2014 13:15

    a více takových zpráv. Všichni investovat agresivně, nahnat ještě hejly, kteří byli doteď mimo a budu moct začít vyprodávat svoje portfolio. :D
    Peté13
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení