Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Dnešek a zítřek v režii dat z amerického trhu práce, Polská CB sazby nezmění

Rozbřesk - Dnešek a zítřek v režii dat z amerického trhu práce, Polská CB sazby nezmění

02.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Včera zveřejněná série podnikatelských nálad napříč světem v nás zanechala smíšené pocity z tempa hospodářského oživení. Na jednu stranu je potěšitelné, že první největší ekonomika světa (USA) si udržuje svůj vysoký podnikatelský optimismus a zároveň situace se (minimálně dočasně) zlepšuje i druhé ekonomice světa (Číně), avšak na druhou stranu je evidentní, že byznys sentiment jde evidentně dolů v našem regionu. Pravdou je, že tento vývoj do jisté míry toto zhoršení předznamenal před několika dny publikovaný index německé podnikatelské nálady Ifo, avšak zhoršení obdobných indexů PMI u nás a především u ekonomik z našeho regionu (hlavně v Polsku) vypadá znepokojivě. Z jednoho měsíčního údaje prozatím asi netřeba dělat velké závěry, avšak k ostražitosti nabádají dvě věci - za prvé, zhoršení podnikatelského sentimentu v průmyslu jde plošně napříč celou střední Evropou (tedy včetně Německa) a navíc bylo jej podpořil propad důležitého subindexu - nových objednávek.Zbytek týdne se bude nicméně odehrát zcela v režii amerických dat z trhu práce již dnes trhům lecos napoví tzv. ADP report, který přináší údaj měsíčním přírůstku nových pracovních míst v soukromém sektoru v USA. Čísla z ADP reportu jsou přitom v posledních měsících velmi úzce korelována s oficiálními statistikami z trhu práce (přijdou na pořad zítra), takže se jim věnuje velká pozornost.

Dodejme, že příznivý vývoj na trhu práce zůstává hlavním argumentem proto si myslet, že relativně robustní konjunktura v americké ekonomice pokračuje. Průměrné měsíční přírůstky nových pracovních na úrovni 200 tisíc postačují bohatě k tomu, aby se míra nezaměstnanosti sunula směrem dolů, ačkoliv údaje o slabém hospodářském růstu (či dokonce poklesu - viz HDP za 1. kvartál) s tímto vývojem nekorespondují. Řečeno slovy ekonomické teorie jakoby v USA momentálně přestal platil tzv. Okunův zákon, který definuje nepřímou úměru mezi tempem hospodářského růstu a mírou nezaměstnanosti.

Region
Včerejší indexy podnikatelských nálad měly na regionální měny pouze minimální vliv. Zatímco koruna a zlotý se v průběhu následné seance obchodovaly s minimální volatilitou, tak forint rozšiřoval předchozí ztráty a dostal se na nová tříměsíční minima vůči euru. Roli mohly kromě měnověpolitického faktoru sehrát i varování EK ohledně možnosti obnovení řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku které přichází před páteční revizí maďarského ratingu ze strany agentury Moody’s.

Dnes bude v centru pozornosti polská centrální banka. I přesto, že květnové makroekonomické statistiky (maloobchod, průmysl) zveřejněné v minulých dvou týdnech zůstaly za očekáváním, PMI v červnu dále poklesl a míra inflace v Polsku přes léto asi poklesne pod nulu, tak by NBP na zasedání na začátku července měla ponechat úrokové sazby beze změny. Oproti minulým měsícům bude červencové zasedání zajímavější, neboť banka bude mít k dispozici novou prognózu, ve které bude muset výrazně přehodnotit svůj odhad inflace směrem dolů. Otázkou zůstává výhled banky na hospodářský růst ve druhém čtvrtletí, zejména ve světle posledních statistik. Nicméně stále se domníváme, že šance na snížení sazeb v červenci je malá a pravděpodobnější je případný zásah banky na zasedání v září, kdy budou k dispozici data o HDP za druhý kvartál. Více o možném snížení sazeb na podzim, které stále vnímáme jako spíše nepravděpodobné, naznačí nová prognóza, doprovodné komentáře z NBP a makroekonomická čísla, která budou zveřejněna přes léto.

Eurodolar
Euro včera narazilo na hradbu 1,3700 EUR/USD a zjevně se mu zatím nechce dál. Přispěly k tomu částečně o něco slabší evropské PMI. Prim ale pravděpodobně v tuto chvíli hrají technické faktory. Zdá se, že euro souboj o 200-denní průměr ještě nevyhrálo a investoři alespoň pro tuto chvíli vyčkávají na čtvrteční ECB a páteční payrolls. Zatímco ECB pravděpodobně žádné výraznější novinky na scénu nepřinese, lepší payrolls by teoreticky mohly dolaru lehce pomoci. Výrazný impuls ale z jejich strany čekat nelze, protože těžko zvýší sázky na růst sazeb v USA a úrokový diferenciál mezi EMU a USA příliš velkých změn nedozná.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Rozbřesk - zasedání ČNB, slabší maloobchodní čísla z Polska
27.06.2014 9:10
ČNB včera vyslala námi očekávaný signál: exit se současného kurzově-mě...
Rozbřesk - první ostrý týden okurkové sezóny, čekáme na inflaci EMU, ECB, ISM a další
30.06.2014 9:10
Ještě než na globálních trzích začne pravá okurková sezóna, je třeba s...
Rozbřesk - inflace v eurozóně: hrozí japonský scénář?
01.07.2014 9:10
Včerejší slabá evropská inflace opět nastartovala debatu nad tím, zda...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.