Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žádní borci nejsme. Zatím

Žádní borci nejsme. Zatím

03.11.2014 17:45

V Německu se pozastavují nad tím, že jejich země se v evropském žebříčku „lehkosti podnikání“ neumísťuje na žádné z předních pozic. Jak je patrné z prvního grafu, tyto pozice jsou vyhrazeny zemím na severu, či západě Evropy – Dánsku, Irsku, Velké Británii, Švédsku, Finsku. Německo je „až“ jedenácté, blízkou kolegyni mu dělá Francie:

sou1

Německo je tedy nyní 33,9 % za hypotetickou ideální podnikatelskou destinací. Z pohledu evropské průmyslové lokomotivy to asi skutečně není nic zářného. Z pohledu řady jiných zemí to je naopak hezké. Bohužel k těmto zemím patříme i my. Jak si pozorný čtenář asi všiml ještě předtím, než se dočetl až sem, my totiž spolu se Slovenskem a Rumunskem peloton uzavíráme. Šedě jsou v grafu vyznačeny země na periferii eurozóny, které čelí (mírně řečeno) velkým ekonomickým výzvám. Asi nepřekvapí, že podnikání je z nich nejtěžší v Itálii – ta bývá často vykreslována jako strukturálně nejproblematičtější člen této skupiny. Pokud by nás ale vábilo pokušení se nad Italy vyvyšovat, rychle ho můžeme zchladit zjištěním, že jsou sice mírně, ale přece jen před námi.

Druhý graf ukazuje, jak se ona vzdálenost za ideálem u jednotlivých zemí změnila mezi lety 2009 – 2014. Zde už Němci hovoří o tom, že si pod sebou řežou větev (alespoň to tak formuluje Commerzbank, která čísla dala do grafů). Ideálu se totiž Německo za pět let vzdálilo o cca 8 procentních bodů. My se zde naopak musíme pochválit, protože patříme mezi země největšího pokroku. Každý rok jsme si průměrně dovedli polepšit téměř o celý procentní bod. Z tohoto pohledu jsme na tom lépe než celé jádro eurozóny, ale také do reforem silně tlačená periferie:

sou2

Co určuje, jak lehké je podnikání v dané zemi? Celkové hodnocení je dáno situací v deseti kategoriích hodnocených na základě 51 indikátorů. Mezi ně patří například náklady spojené se založením nové firmy, náklady spojené s vývozem a dovozem zboží, doba čekání na elektrickou přípojku, výše daní, či doba, která je nutná pro vyplnění daňového přihlášení. Samozřejmě, že podobné agregované indikátory mají své mouchy, ale za irelevantní bychom je považovat neměli. Z prvního grafu je patrné, že my zatím žádní borci v popisované oblasti nejsme. Druhý graf ale při troše optimismu může být důvodem pro dodatek „zatím“. Vždyť při nastaveném tempu pokroku se na dnešní úroveň jedničkářů (Dánsko a spol.) dostaneme už za necelých 30 let!

Čtenář možná váhá, zda předchozí řádky nejsou ironií. Vlastně nevím. Třicet let se může zdát jako velmi dlouhá doba. Ale bavíme se tu do značné míry o kultivaci celé společnosti. A pokud bychom se měli během jedné generace dostat na evropskou špičku, byl by to velký úspěch. V cestě mu bude mimo jiné stát dynamika nefungujících systémů správy (čehokoliv). Pokud je totiž na neefektivní systém vyvinut tlak na změnu, měnit se skutečně začne. Ale neefektivně, někdy tím nejhorším možným způsobem. Pokud například na špatně fungující jednotku státní správy vyvinete tlak na úspory nákladů, je velmi pravděpodobné, že se začne šetřit na propiskách, sponkách. Popřípadě budou vyhozeni někteří pracovníci na nižších pozicích, kteří hodně pracují, ale nejsou „zasíťovaní“. Nyní už jsem si jistější, že o ironii nešlo.

Je jasné, že klíčovým tahounem lehkosti podnikání je v každé zemi státní aparát. Švédsko, Finsko, či Dánsko jsou považovány za země silného státu, chcete-li státu blahobytu. Z uvedeného hodnocení pak ale můžeme dedukovat, že velký stát automaticky neznamená stát neefektivní (stát podkopávající podnikání). Osobně bych nic nenamítal proti tomu, abychom se i my vydali skandinávskou cestou. Klíčové je ale pořadí – první v řadě musí být efektivita a nebojím se říci i vyspělost celé společnosti. A pak se k tomu na základě konsenzu může přidat stát blahobytu. Pokud se to někdo snaží udělat od konce, je tato snaha předem odsouzena k neúspěchu.




Čtěte více:

D. Gartman: Mýlil jsem se, býčí trh pokračuje
03.11.2014 12:10
Ceny akcií jsou na dlouhé růstové cestě. Alespoň si to myslí sledovaný...
Americká makrodata, jednání centrálních bank, výsledky Komerční banky... týdenní výhled
03.11.2014 12:28
Na poli makroudálostí patří pondělí indexům nákupních manažerů. Po čín...
Ukrajinská ekonomika skomírá, inflace raketově roste
03.11.2014 15:45
Podle údajů ukrajinské centrální banky by se měl HDP země za prvních ...
Technická analýza: Rostoucí trend SP500 pravděpodobně zůstane zachován
03.11.2014 15:27
Komentář: Večerní hvězda v polovině září na úrovni středové linie regr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data