Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zločin a trest: 5 faktorů ruské ekonomické mizérie

Zločin a trest: 5 faktorů ruské ekonomické mizérie

04.11.2014 12:51
Autor: Michal Putna, Patria Online

Kondice ruské ekonomiky se zhoršuje, ekonomický růst skomírá, státní rozpočet trpí nízkými cenami ropy, investiční projekty drtí sankce Západu a hodnota rublu se navzdory devizovým intervencím nezadržitelně propadá.

Příčin současného stavu je více, od dlouhodobě neřešených strukturálních potíží, demografických změn v ruské společnosti až po aktuální propad ve světových cenách ropy. Některé faktory jsou z pohledu Moskvy exogenní (ceny ropy na světovém trhu), jiné jsou však přímým důsledkem politiky Kremlu (sankce Západu, odliv kapitálu, částečně také slábnoucí rubl). Podívejme se proto na hlavní faktory, které aktuálně trápí ruské hospodářství:

1) HDP

Ruské ekonomika rosta průměrným tempem 7 % mezi roky 1998 až 2008. Vysoký hospodářský růst je však minulostí, pro roky 2016 – 2019 je predikován růst ve výši 2 % a to se z dnešního pohledu jeví ještě jako velmi optimistické číslo. 2Q14 reálný růst Ruské federace činil 0,8 % a odhad MMF pro příští rok počítá s 0,5% zlepšením.

2) Sankce
Sankce Západu způsobily odliv kapitálu a zvýšily tlak na oslabení rublu. Zmrazeny byly, pro Rusko mimořádně důležité, projekty na těžbu ropy v arktických oblastech. Za prvních devět měsíců letošního roku opustil Rusko kapitál v hodnotě přesahující 85 miliard dolarů. Sankce navíc omezily přeshraniční výměnu zboží a zkomplikovaly Rusku přístup k technologiím.

3) Inflace

Inflace zůstává, navzdory zpomalující ekonomice na úrovni 8 %, přičemž inflační cíl centrální banky je poloviční (prudké zdražení bylo od počátku roku patrné například u masa, jehož průměrná cena vzrostla o jednu pětinu). Očekává se, že inflace zůstane nad svým 4% cílem minimálně do roku 2018, což je špatná zpráva především pro ruské domácnosti.

4) Ropa
Padající cena ropy ohrožuje příjmy státního rozpočtu a tlačí na oslabování rublu. Příjmy z prodeje ropy a plynu tvoří 49 % rozpočtových příjmů a 10 % HDP celé země. Státní rozpočet Ruska byl pro rok 2015 sestaven na předpokladu, že cena ropy bude 100 USD za barel, avšak její cena (Brent) je aktuálně 82,5 USD. Ruský rozpočet přitom bude vyrovnaný pouze tehdy, pokud bude cena ropy alespoň 96 USD/barel. Ropa je navíc (společně se zemním plynem) hlavním vývozním artiklem Ruska a cena pod 92 USD/barel je cestou do recese. Při ceně 90 USD za barel by mohlo dojít k poklesu ruského hospodářství o 0,4 % (v příštím roce), při ceně 80 USD/barel by ruská ekonomika oslabila dokonce o 1,7 %.

5) Rubl
Ruský rubl propadá jak vůči euru, tak proti dolaru. Od počátku roku je proti dolaru o 32,5 % slabší a nepomohly ani intervence ruské centrální banky, která jen v říjnu spálila na devizových intervencích přes 15 mld. USD, od začátku roku nakoupila rubly za více než 30 mld. USD. Intervence však nemají prakticky žádný vliv a pouze zpomalují pád rublu. Minulý týden v pátek centrální banka nečekaně zvýšila sazby o 1,5 p.b., aby pomohla slábnoucímu rublu, avšak efekt úrokového hiku vydržel pouze 4 minuty! poté rubl pokračoval ve svém pádu – vice ZDE. Slabý rubl také zdražuje importy, navíc omezené sankcemi, a tlačí na růst cen (viz bod 3).

V Dostojevského románu Zločin a trest student Raskolnikov zavraždí starou lichvářku a svůj zločin se snaží následně omluvit s pomocí teorie o silných a slabých jedincích. Silní jedinci mají údajně právo překračovat hranice etických a morálních norem, které jsou závazné pouze pro ostatní - slabé. Podobný vzorec chování, aplikovaný na politickou arénu, byl v minulých týdnech připisován prezidentovi Putinovi. Zločin: anexe Krymu, vyslání ruských „dobrovolníků“ a humanitární konvoj, po kterém následoval trest: sankce Západu, odliv kapitálu a slábnoucí rubl. Ekonomickou katarzí celé situace je zpomalující hospodářství a mizerný výhled do budoucna.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Ruská ekonomika oslabuje, sílí obavy z hospodářské recese
22.08.2014 15:50
Ruská ekonomika vykázala dva měsíce po sobě meziroční pokles. Uvedlo t...
Yellen vs Putin - Kdo rozhýbe zlato?
22.08.2014 18:00
Cena zlata v průběhu uplynulého týdne klesla k nejnižší hodnotě za po...
Levná ropa sráží Putina do kolen
14.10.2014 16:00
Ruská ekonomika aktuálně čelí několika rizikům, včetně sankcí Západu. ...

Váš názor
  • *DPH je dań přidaná k přidané hodnotě*
    06.11.2014 14:15

    :-))))))) Odcházím do školy na konzultaci. Dík, že mám čím skutečně obveselit spolužáky a bohužel i ty z odborníků na poli speciální pedagogiky, kteří tvrdí, že nevzdělatelní dospělí jsou skutečně nevzdělatelní... Takže při nákupu u neplátce dph platí dań z přidané hodnoty ve formě daně z příjmu podnikatele jeho zákazník, že - podle tebe, milý frekventante?
    Kalka.
    •  
      06.11.2014 14:23

      ... nikoli, daň z příjmu přidané hodnoty platí vždy dodavatel. Spotřebitel z OP žádný přijem nemá, pročež z něj neplatí ani daň z příjmu.
      ☺lolek☺
  • furt mi neleze do kebule
    06.11.2014 11:07

    když se Forbes sníží k idiotské propagandě Putina, že je jako nejmocnější muž světa (seru smíchy), nad kým tedy ten zatuchlý KGBák svou moc vykonává? Nad kým vládne? Vládne snad i jiným státům, než Rusku? To si z nás dělají prdel už i židé vlastnící Forbes a papoušci českých médií? Nevím kolik má Rusko obyvatel, asi 120 milionů? To je určitě méně než v USA nebo EU... Takže vládne 120ti milionům primitivů, opilců, buranů... to se tada má Putin a podplacený Forbes čím chlubit :-)))
    Jesse
    • Re: furt mi neleze do kebule
      06.11.2014 13:39

      prestan uz chlastat jsi tady vsem pro smich,tupe fandis demagogii,ktere ti neustae nekdo vtlouka do tveho posramoceneho mozku misto abys otevrel oci a zacal chapat svet a nesnaz se me nazyvat komunistou
      velkaamdvedice
      •  
        06.11.2014 14:19

        ... "Asi nikdo nenazve Vladimira Putina kladným hrdinou. V roce 2014 se silou zbraní zmocnil Krymu a pustil se do ohavné nepřímé války v sousední Ukrajině, během níž téměř jistě raketa země-vzduch dodaná Ruskem sestřelila civilní dopravní letoun. Jako nespornou, nepředvídatelnou a záhadnou hlavu státu bohatého na energetické zdroje a disponujícího jadernými zbraněmi by ho nikdo nikdy neoznačil za slabého," charakterizoval Forbes jedničku svého žebříčku, který zahrnuje 72 osobností.
        ☺lolek☺
        •  
          08.11.2014 11:33

          v roce 2014 se silou zbrani dodanych fasinktonem se fasisticka junta zbavila janukovice a zatahla ukrajinu do obcanske valky.obyvatele krymu se zalekli a tak ve svobodnem referendu zvolili se pripojit k rusku.nacez oblbama naridil sestreleni civilniho letadla nad ukrajinou,ale i v usa se najdou myslici lede a tak za odvahy ,ktere putinovi nechybela ho forbes katapultoval na 1 misto sveho zebricku
          velkaamdvedice
      •  
        06.11.2014 14:01

        A helemese, panáček který nazývá každého kdo s ním nesouhlasí fašistou nechce být nazýván komunistou. A co bolševik to by šlo?
        ..
      • Cetv
        06.11.2014 13:57

        o)) Ani takovym úplně malinkatym komunističkem by to nešlo, když přihmouříš obě oči?
        Velkamedvědice
        • Re: vm
          06.11.2014 14:07

          Ale jdi ty, překabátěný funkcionáříčku SSM, malý komunistíček má omluvit tvé tehdejší chování ? A chování tvých rodičů, kteří ti bez protestů (jak jsi zde přiznal) ve druhé polovině osmdesátých let kupovali ve škole sovětské časopisy? :-)))
          Kalka.
          •  
            06.11.2014 14:17

            ha. ha .Ty už hlouběji klesnout nemúžeš
            Velkamedvědice
    • Re: furt mi neleze do kebule
      06.11.2014 13:30

      Ale jessiku, že ty jsi tady asi největší obrblb a takový přícmrdníček, který tady uboze jenom přitakává některým výplodům antirealismu světa, to je realita. A vidíš, já z toho neseru smíchy, ale jsem z toho smutný, že něco takového vůbec nosí tato země.
      ostanda
      •  
        06.11.2014 14:08

        ... výborně, tak nadávat umíš. A něco jiného umíš také? Asi nikoli.
        ☺lolek☺
    • Re: furt mi neleze do kebule
      06.11.2014 13:07

      Ale voni se jen preklepli. Chteli napsat nejnemocnejsi muz. A jeste nemocnejsi jsou ty volove co mu tady tleskaj.
      Standa
  • medvídek velký tělem, ...
    06.11.2014 10:47

    svým pro zdejší exempláře s MP symptomatickým způsobem vyjadřováním nebyl s to se jako obvykle ve své finanční negramotnosti vyjádřit k žádnému finančnímu a ekonomickému problému. Ani k tomu, že tu dva roky tvrdil, že přidaná hodnota není příjmem podnikatele/dodavatele. Najednou, když ten, koho ve své naivitě pokládá za věrného přítele, někoílikrát po sobě včera napsal, že, cituji: *Přidaná hodnota je příjmem dodavatele*... Zákon 235/2004 Sb. podle tohoto (nejen) finančního negramoty není zákonem o dani z přidané hodnoty... :-))
    Kalka.
    •  
      06.11.2014 13:57

      ... an, přidaná hodnota je příjmem dodavatele. Co jiného by mělo být z OP jeho příjmem? Pouze hrubá marže.
      ☺lolek☺
    • Re: medvídek velký tělem, ...
      06.11.2014 11:04

      Přidaná hodnota a daň z přidané hodnoty jsou dvě rozdílné věci. Proto RH a VM mají oba pravdu a ty z toho máš zamotanou kebuli.
      vlcak
      • podle VLCAKa přidaná hodnota a dań z ní spolu nesouvisejí
        06.11.2014 11:15

        :-))))))))) Vskutku symptomatický výrok zdejšího frekventanta kurzu monitorujícího (zatím neexistující) známky logického myšlení u spekulantíkůl sw MP.
        Kalka.
        • Re: podle VLCAKa přidaná hodnota a dań z ní spolu nesouvisejí
          06.11.2014 11:34

          Jako obvykle zaražené ticho. Méďa odběhl se zeptat ťapiny (co mu prý dělá účetnictvé ;-) protože se nemůže opřít o svého věrného přítele, stejně postiženého rupheje, který asi ještě spí. Až mu ruphej pomůže nějakou blbostí, jako že DPH znamená dań pžidaná k hodnotě, tak ožije... ;-)
          Kalka.
          •  
            06.11.2014 14:04

            ... DPH je skutečně daň přidaná k přidané hodnotě. DP z přidané hdnoty je daň ubraná od přidané hodnoty. DPH se k PH přičítá, DP se od PH odečxiá. S PH souvisí dvě zákonné daně, jednu platí dodavatel, druhou platí spotřebiel (v konečném výsledku).
            ☺lolek☺
      • vlčák
        06.11.2014 11:08

        Čau. Na toho nemocného stalkera nemá cenu reagovat. Jen lže a všechno překroutí. Blázen si vystačí sám..
        Velkamedvědice
        • Re: překrucování podle VM
          06.11.2014 11:45

          Copak to podle zdejšího gurua spekulantíků s MP překrucuji? On bez mého překroucení nikdy netvrdil, že dań z přidané hodnoty platí neplátci dph a neplatí ji plátci dph, kteří ji konečným zákazníkům/ konečným spotřebitelům/ odběratelům pouze účtují? Tak OK. Hlavně že teď už všichni frekventantíci ví, že dph platí jen a pouze plátci dph. Snad se konečně budeme moct věnovat i dalším zajímavým problémům VM, např. jako že šortuje u s svého brokera za vlastní... ;-)
          Kalka.
          •  
            06.11.2014 14:12

            ... om ktreré dani z přidané hodnoty píšeš? O dani na vstupu či o dani na výstupu?
            ☺lolek☺
  • Ten hlavní faktor
    06.11.2014 9:15

    Zapomněl jste na hlavní faktor: neexistenci efektivní podnikatelské sféry, zejména malých a středních podniků a služeb.
    Pracovitý Prosecký
  • sa mi všecia nasratí
    05.11.2014 18:55

    Aj tak je Česko najbohatšia krajina, nikto neplatí DPH a HDP aj tak celkom OK.
    :-)
  • *Přidaná hodnota je příjmem dodavatele*
    05.11.2014 17:03

    ale z této přidané hodnoty, jež je i dle RUPHEJE příjmem dodavatele, neplatí tento dodavatel podle našich ekonomických mudrlantů VM*RH dań z přidané hodnoty....... (viz zde 16:54 -56 ;-)
    Kalka.
    • Re: *Přidaná hodnota je příjmem dodavatele*
      05.11.2014 17:13

      ... tak-tak, dodavatel platí ze svého příjmu, což je přidaná hodnota, daň z příjmu. Neplatí ale v konečném výsledku DPH, neboť pro DPH uplatní odpočet, který pro daň z pŕíjmu neexistuje.
      ☺lolek☺
  • Koukam,
    05.11.2014 16:59

    ze se tady slavi uz silvestr. Byl dobrej napad pozvat pro srandu i Kalku ...
    hm
    • Re: Koukam,
      05.11.2014 17:06

      To není ještě Silvestr, to je oslava dvouletého výročí intelektuálních pokusů zdejších frekventantů, milý frekventante. Silvestr bude určitě bujařejší. Je přidaná hodnota příjmem dodavatele, jak tu tvrdí RUPHEJ s VELKOUMEDVĚDICí v zádech?
      Kalka.
      •  
        05.11.2014 17:16

        ... tady nejsou frekventanti, ale diskutující, pacientko.
        ☺lolek☺
        • RH
          05.11.2014 17:21

          Ona frekventatka bude. S frekvencí nula, nula,,o)
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.