Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je tu ropný šok, jeho přínos ještě plně nechápeme

Je tu ropný šok, jeho přínos ještě plně nechápeme

25.11.2014 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Největším šokem, kterým globální ekonomika letošní rok prošla, je pokles cen ropy. Ten od konce června dosáhl 25 % a většina analytiků ho nepovažuje za důsledek poklesu poptávky, ale za efekt zvýšené nabídky. Znamená to, že by mohlo dojít k významnému snížení inflačních očekávání a naopak k růstu očekávaného globálního růstu. Dezinflační efekt klesajících cen ropy je nezpochybnitelný. Vliv na ekonomický růst už není tak jednoznačný, protože nižší ceny ropy znamenají mimo jiné redistribuci bohatství mezi zeměmi těžícími ropu a zeměmi, které ji dovážejí.

Ušetří zejména domácnosti, jejichž disponibilní příjmy se zvýší a je pravděpodobné, že se to projeví i na jejich výdajích za spotřební zboží a služby. Proti nim tu stojí hlavně bohaté vlády a korporace, které ropu těží a prodávají. U nich trvá mnohem déle, než se sníží jejich výdaje a celkový krátkodobý efekt by tedy měl být pozitivní přesně tak, jak to odhadují modely při pozitivním nabídkovém šoku. Bruce Kasman z JPMorgan Chase ale poukazuje na to, že k tomu zatím nedochází. Projekce růstu jsou totiž snižovány namísto toho, aby došlo k jejich přehodnocení směrem nahoru. Podívejme se tedy na to, jak celou věc modeluje MMF. První graf ukazuje vliv poklesu cen ropy o 25 dolarů na globální produkt. Modře je vyznačen vývoj včetně dopadu na důvěru, červeně bez něj. Druhý graf ukazuje vliv poklesu cen ropy na inflaci:

ropa

Podle prvního grafu se pokles cen ropy projeví asi po roce zvýšením globálního růstu o 0,5 – 1,2 procentního bodu. Tento efekt trvá přibližně dva roky a pak začne slábnout. Inflace naopak klesá o 0,5 – 0,9 procentního bodu, v následujících letech je ale o něco vyšší. Různé modely se hodně liší v odhadech růstu a inflace, směr, jakým ceny ropy působí, je ovšem jasný. Jen málokdo současný pokles cen ropy očekával a nyní by tedy mělo skutečně docházet k přehodnocení globálního růstu směrem nahoru. Očekávaný růst vyspělých ekonomik se ale letos snižuje a vývoj jde tedy přesně opačným směrem, než je naznačeno v grafech.

Vysvětlení je několik. Nejpravděpodobnějším se jeví vývoj v eurozóně, kde roste riziko dlouhodobé deflace. Dalším rizikem je tvrdé přistání Číny a jejího realitního sektoru. S tímto vysvětlením ale souvisí jeden problém: Pohled na aktuální data ukazuje, že nyní k žádnému zpomalení globální ekonomiky nedochází. Ekonomická aktivita v eurozóně sice o něco poklesla, ale to je na úrovni světové ekonomiky vyváženo vývojem v USA. Čínská ekonomika je přitom relativně stabilní.

Je tedy možné, že ekonomové značně podceňují pozitivní efekt, který by měl přinést popsaný ropný šok. Řada analytiků se domnívá, že ceny zůstanou nízko po delší dobu. Očekává se dokonce, že do konce letošního roku klesnou pod 75 dolarů za barel a příští rok dojde pouze k mírnému růstu. Zároveň se ale zdá, že analytici váhají s tím, aby přehodnotili svůj pohled na globální ekonomickou aktivitu. Pokud tomu tak skutečně je, v následujících měsících může dojít ke změně jejich postoje. To by pak mělo rozptýlit současné obavy, které na trhy ohledně dalšího vývoje globální ekonomiky v poslední době doléhají.

Zdroj: Fulcrum AM, FT, blog Gavyna Daviese




Čtěte více:

Cena ropy čeká na zasedání OPEC příští týden
19.11.2014 13:43
Cena ropy Brent se pohybuje na svých čtyřletých minimech (aktuálně n...
Sankce stojí Rusko 40 mld. USD ročně
24.11.2014 10:45
Ztráty, které Rusku působí západní sankce, odpovídají zhruba 40 miliar...
Saúdská odplata Rusku? Trh čeká na důležité jednání OPEC
24.11.2014 16:20
Cena ropy se v posledním týdnu dokázala zvednout a prošla tak další k...

Váš názor
  • "OPEC produkci nesnizi",
    25.11.2014 17:04

    prohlasili zastupci Venezuely po ukonceni dnesniho jednani Saudske Arabie, Venezuely, Ruska a Mexika. Znovu se sejdou za 3 mesice.
    cober
  • politické rozhodnutie.
    25.11.2014 16:18

    Predovšetkým ide o politické rozhodnutie, je to neprirodzený ekonomický jav. EU prijala sankcie voči Rusku, tým si zavrela trh svojej produkcie... podpílila si pod sebou konár pre ekonomický rast. Prečo? Odpovedzte si sami. USA sa dohodlo so Saudmi, že stlačia cenu ropy aby tak "potrestali " Rusko. Nech je ako chce, je to umelý krok mocenskej spupnosti a snahe samodradenosti. To už tu bolo že... . Dobre je to ako šachova partia. Rusko ma 50% prímov zo surovín obecne si myslí, nie z ropy samotnej. a tak sa pýtam. Koľko % majú Saudi ? Odpoveď je na Vás. Dobre USA zvýšili s cieľom " trestat " Rusko ťažbu ropy krakovaním - odsere si to ich životné prostredie v USA. USA trestajú Rusko za to že nesúhlasí s fašistickým režimom Ukrajiny? A toto je to samovražedné rozhodnutie pre EU a USA. USA fašizmus nezažili - bolo by vhodné ho tam iportovať, nech aj oni majú nie len sebe Europa chamtivá :-) . No je pravda, že primitívny národ porazil vždy ten vyspelejší no skôr by som povedal leniví ... Kto je kto, nechám na Váš. Nechci politizovať, len uvažujem. Všetci zabudli, že Rusi a vôbec Slovania sú ako hetfieldova oceľ jej charakteristiky presne sedia na povahu Ruského národa. Preložené do ľudskej reči " čím viac ich biješ, tým sa viac spevňujú a sú odolnejší voči abrazívnosti tj. útokom... Na druhej strane zbabelosť Američanov aktuálne vid. Islamsky Štát. Oni len z diaľky hádzať bombičky a raketky. Ale vojakov tam poslať, len tlačia Turkov . Samozrejme Turci nie je odvodené slovo od blbci. No ale s5 k obchodu. ja viem už teraz kam resp. do čoho investovať v USA. Preto vďaka Američanom za ich priehľadnú politiku. Len neviem, či Európa ešte bude miesto pre život, keď sa sama zbavuje trhov pre pubertálne nápady Američanov.
    jářku
    • Re: politické rozhodnutie.
      01.12.2014 19:00

      Nepřirozený jev si Ty hňupe. Fašista byl Tvůl dědek. Pakuj zvracet na salaš,tady seš na návštěvě.
      jářku ll
    • Re: politické rozhodnutie.
      01.12.2014 18:55

      že zrovna vy bolševici najednou vyřváváte o právu na svobodný trh:-))) můůůůůůůůhehehehe... vy komunisti a najednou chcete tržní ceny... se poseru smíchy :-))))
      Jesse
    • pruhledna politika?
      01.12.2014 18:27

      To by si vedel, ze teroristy na blizkem vychode USA podporuje uz desitky let a zamerne udrzuje vyzbrojene skupinky, aby bylo na koho svadet false flagy, aby se zbrojilo a aby meli kontrolu nad a pritomnost v regionu. Napr. islamsky stat je zasobovan z Turecka natem a vyzbrojovanej z jihu amikama. Nejvice me rozesmeje zprava v novinach o naletech 6 vyspelych stihacek za podpory Global Hawku a neviditelneho B-2, pri kterem byl znicen jeden rucni minomet a 8 pytlu s piskem. - protoze si prece nebudu nicit vlastni proxy armadu, ale v novinach z toho udelam nalet stoleti.
      Mezernik
  •  
    25.11.2014 14:38

    Do doby než se projeví pokles nákladů, by bylo třeba vyhodit Sígra a jeho bandu..Jinak vývoj cen pohonných hmot a pokles nákladů výroby, bude brán jako škodlivý pro fungování ČNB
    Homo
    •  
      25.11.2014 15:10

      Všechno to jsou pouze nezáživné bláboly a jalová produkce rádoby myšlenek. Nikdo nic pořádně neví, hlavně když se píše a nejlépe k tomu pár bezvýznamných grafů. Ach jo !
      Žíža
  •  
    25.11.2014 14:37

    Tak v ČR pokles cen ropy asi moc peněz do peněženek nepřinesl. Ceny klesly jen kosmeticky. V USA je asi o něco lepší situace. Tam není benzín tak nehorázně zdaněnej.
    qwer
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů