Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Udělalo kurzové drama ze švýcarských akcií lákadlo?

Udělalo kurzové drama ze švýcarských akcií lákadlo?

20.01.2015 17:00

Majoritní podíl na vlastním kapitálu švýcarské centrální banky mají kantony. Změna její kurzové politiky se tak asi odvíjí i od snahy zabránit tomu, aby kantony na svých „investicích“ realizovaly velké ztráty (relativně k alternativní měnové politice). Vedle toho tu může být i averze k připoutání se na kurz měny, jejíž centrální banka (tedy ECB) se pravděpodobně vydá směrem ke QE. Jinak řečeno, je tu averze k tomu, co mohou Švýcaři v „německém“ duchu považovat za nezodpovědnou monetární politiku.

Ztráty skutečné i domnělé tedy byly přesunuty jinak (ovšem ve hře s nenulovým součtem). Jedním z jejich příjemců je švýcarský akciový trh (nevím, jak jsou kantony a jejich obyvatelé zainvestováni na trhu a to, co uspořili v jedné kapse, ztratí v druhé – na straně akcií, ale i zaměstnanosti, atd.). Mě v této sérii zajímá hlavně následující: Byla reakce akciového trhu na změnu kurzové politiky přehnaná (tj. akcie přestřelily, klesly příliš a prezentují nákupní příležitost)? Nebo to byla reakce utlumená a teprve postupem času bude všem docházet, jak velké korporátní škody změna přinesla?

Nehodlám předstírat, že znám jasnou odpověď (jestli v tuto chvíli vůbec existuje). Hodlám ale navrhnout, abychom se na pár švýcarských společností podívali. Nejdříve pohled na celý trh. I kdybychom ignorovali vývoj posledních dní, nenalezneme u švýcarských akcií (oranžově) žádnou mimořádně atraktivní dlouhodobější návratnost. Rally první poloviny roku 2011 promeškaly, ale následného propadu se vesele účastnily. Následující růst pak nedosahoval tempa růstu amerického, či německého trhu. Za pět let tak švýcarské tituly generovaly asi 40 %. A pak přišel den D.

bch1

Zdroj: Bloomberg

Nejtěžšími vahami jsou na švýcarské burze Nestlé, Novartis a Roche a dnes se podíváme na potravináře. Konec konců tím tak také trochu navážu na předešlé Sysco. Vyjma roku 2011 Nestle generuje nějaké to posílení ceny, ještě před několika dny na tom byla z hlediska pětileté návratnosti o něco lépe než Unilever a Danone. Den D její návratnost za posledních 12 měsíců posílá k černé nule:

bch2

Zdroj: FT

Kombinaci tržeb a zisků, jakou má Švýcarka, jen tak neuvidíme. Na mysli mám tržby v mírném U a zisky (vyjma výjimečného roku 2010) neuvěřitelně zařezávající na úrovni 1 miliardy franků. Návratnost vlastního jmění je na necelých 16 %, což je slušné (EVA bude pravděpodobně pozitivní):

bch3

Zdroj: FT

Pokud bychom ze zisků získali dojem, že jde o baštu stability, byl by to dojem mylný – dojem účetních. Nás nezajímají účetně ziskové hrátky, ale to, na co si lze šáhnout. Tedy hotovost a její tok. Maximální provozní tok hotovosti byl zaznamenán v roce 2009 na 18 miliardách franků. Minulý rok se firma dostala na 15 miliard, mezitím ale také otestovala pouhých 10 miliard franků provozního CF. Investice na úrovni CapEx nejsou nijak volatilní, většinou se pohybují něco nad 5 miliardami franků. Pokud by tedy společnost standardně generovala 15 miliard franků provozního CF a zainvestovala 5 miliard, měla by 10 miliard franků na další investice, pro akcionáře, věřitele, či zvyšování zásoby hotovosti v rozvaze.

bch4

Zdroj: FT

Akcionářům Nestle na dividendách soustavně přidává, odkupy ale v podstatě zarazila v roce 2011. V roce 2013 ještě výrazně snížila dluh. Čistý dluh dosahuje k poslednímu zveřejněnému čtvrtletí cca 22 miliard franků úročeného dluhu mínus 3,5 miliardy franků hotovosti, tedy 18,5 miliardy franků. EBITDA dosáhla v minulém roce asi 15 miliard franků. U společnosti s malým systematickým a i celkovým rizikem tedy míra zadlužení (čistý dluh k EBITDA) není na nijak vysokých úrovních. Což znamená, že pokud vyloučíme větší akvizice, může většina volného CF dál klidně proudit k akcionářům (možná ještě více než v minulosti).

Výnosy desetiletých švýcarských vládních dluhopisů se nyní pohybují na mínus (!) 0,1 %. S touto raritou tak je požadovaná návratnost u švýcarských akcií rovna rizikové prémii. Tu je v současném prostředí těžší odhadnout, ale pro USA používám 5,5 % a dejme tomu, že švýcarský trh na tom bude s rizikovostí stejně. Nestle s betou kolem 0,7 tak má požadovanou návratnost kolem 4,2 %. Tržní kapitalizace firmy je nyní na 209 miliardách franků. Pokud bychom u Nestle uvažovali jen o dividendách, musely by ty současné růst asi o 1 % ročně, aby současnou kapitalizaci ospravedlnily. Pokud vezeme namísto dividend, volné CF ve výši 10 miliard franků, stačilo by, aby toto CF klesalo asi o 0,5 % ročně. Minimálně na první pohled to nejsou nijak agresivní čísla. Problém je z technického hlediska v tom, že požadovaná návratnost je zde velmi nízko a tudíž i malé změny v růstu generují velké změny v odhadu hodnoty. A na fundamentální rovině samozřejmě v tom, že švýcarská ekonomika a tamní obchodované firmy, byť globální, vpluly do nových vod.


Váš názor
  •  
    21.01.2015 8:43

    ceny akcii klesali iba vo frankoch, na eurovych burzach rastli o 5 a viac percent. Ked mena posilnuje o 20%, nic ine sa neda cakat. Takze ide o uhol pohladu, pre jedneho slo o prepad pre ineho vyznamny narast.
    singerko
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university