Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shiller: Od technologií přes vysokou nejistotu až po současné vysoké ceny akcií

Shiller: Od technologií přes vysokou nejistotu až po současné vysoké ceny akcií

12.02.2015 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika roste, ale lidi trápí rostoucí nejistota a obavy. Částečně je to důsledkem technologického pokroku. Internet, robotika, 3D tiskárny a podobné vymoženosti jsou výborné, ale pro řadu z nás představují osobní hrozbu. Ta se může týkat současného pracovního místa či budoucího zaměstnání nebo výše našich platů. Ale pro někoho znamená technologický pokrok bohatství. Nejistotě čelí například moji kolegové z univerzity. Ti mohou ztratit práci kvůli velkému množství online kurzů. Někteří ale díky nim mohou najít nové uplatnění. Právníci mohou zjistit, že po jejich službách je nižší poptávka, protože je částečně uspokojena počítačovými programy. Velkým ztrátám způsobeným technologiemi čelí už nyní odvětví zábavy a médií.

Vedle psychologických problémů spojených s popsanou nejistotou čelíme rostoucí příjmové nerovnosti. Trpí samozřejmě hlavně chudí lidé, jejichž situace se navíc ještě zhoršuje. Budoucnosti se však obávají i bohatí, což bylo jasně patrné na diskusích v Davosu, kterých jsem se zúčastnil. Obvyklá měřítka spotřebitelské důvěry tyto nálady neodrážejí. Například University of Michigan Consumer Sentiment Index se v lednu dostal na nejvyšší úroveň od roku 2004. Jde ovšem o ukazatel zaměřující se na krátkodobý výhled a pracuje s agregovanými čísly a ne s individuálním hodnocením.

Podle mého mínění můžeme najít reálnou, i když doposud nezřetelnou vazbu mezi široce rozšířenými obavami a podivnou dynamikou současné ekonomiky. Tato vazba možná stojí i za mimořádně nízkými sazbami, a to jak krátkodobými, tak dlouhodobými. A týká se to i velice vysokých cen akcií a cen nemovitostí. Například ve Spojených státech se výnos třicetiletých vládních dluhopisů dostal na 2,25 %, třicetiletá hypotéka má sazbu na 3,69 %, a to je také velmi nízko. Sazby u TIPS dnes dosahují pouze 0,52 %. Nic z toho nelze vysvětlit kvantitativním uvolňováním, protože to bylo v říjnu ukončeno. I pak ale sazby klesaly. Sice tu hraje roli politika jiných centrálních bank, ale ve hře je evidentně ještě něco jiného.

Je záhadou, proč jsou lidé ochotni spořit i při tak nízkých sazbách. Podle Bureau of Economic Analysis dosahovala v prosinci míra úspor 4,9 %. Není to nijak moc, ale vzhledem k historickému standardu nejde o nijak nízké číslo. Vysvětlením může být právě ona vysoká nejistota. Robert Lucas z University of Chicago už v roce 1978 ukázal, že nejistota týkající se budoucích příjmů může skutečně zvedat ceny aktiv a snižovat návratnosti, a to i na dokonale efektivním trhu.

Pokud se nejistota nachází mimořádně vysoko, lidé se budou snažit nakoupit existující aktiva. Mohou mít i nevalný výhled, ale lidé je budou držet, protože cítí, že musí spořit. Jestliže trhy nejsou úplně efektivní, může se celkový dopad násobit. Lidé mohou být na trh přitahováni předchozím růstem cen a podobně. V současné době se o vysoké nejistotě příliš nehovoří, a je to pochopitelné. Všichni vám řeknou, že nelze přesně odhadnout, jaký dopad budou mít technologie na ekonomiku a pracovní místa ve vzdálenější budoucnosti. Přesto má ale tato nejistota reálný dopad na naše investiční rozhodnutí.

Uvedené je výtahem z „Anxiety and Interest Rates: How Uncertainty Is Weighing on Us“, autorem je ekonom Robert Shiller.


Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Výsledky 4Q14 Tesla Motors: o parník za očekáváním
12.02.2015 11:20
Včera večer po uzavření amerického trhu společnost Tesla Motors oznámi...
Průmysl v eurozóně zakončil rok stagnací
12.02.2015 11:31
Výkon průmyslu v eurozóně nebyl ani na konci loňského roku příliš dobr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data