Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeVry – hodnota pro kontrariány?

DeVry – hodnota pro kontrariány?

24.02.2015 17:45

Na počátku listopadu jsem zde obracel pozornost čtenářů a investorů k akciím společnosti Apollo. Konstatoval jsem, že tato vzdělávací firma je bezesporu dojnou kravkou, její zdraví se ale horší a je otázkou, zda se jde jen o přechodné churavění. Jádrem podnikatelského modelu této firmy je University of Phoenix, kde letos proběhl restrukturalizační program, který by měl již být u konce. K tomu se přidává expanze do zahraničí, která má sloužit i jako obrana před „agresivní regulací amerického trhu“. Akcie Apolla si pak po zbytek roku 2014 vedly výjimečně dobře, letos ale zhruba smazaly to, co tentokrát získaly. Investice do vzdělání je tedy i v této formě nadále poněkud problematická.

Jak je patrné z následujícího grafu, Apollo není mezi vzdělávacími akciemi samotné v tom, že si dlouhodobě vede výrazně hůře než celý index. Na náš radar se tak dostane například v případě, že hledáme kontrariánské a hodnotové akcie, které se ani náhodou nevezly na pokrizové vlně optimismu. Nebezpečí tohoto přístupu je ale evidentní – pro takový vývoj většinou existuje velmi dobrý důvod a ne všem dnům poklesů může být konec.

bch1

Zdroj: FT

Z grafu je vidět, že podobný osud jako Apollo mají akcie další vzdělávačky – společnosti DeVry. I na ní tedy pasuje popsaný kontrariánsko - hodnotový potenciál*. Pokud někomu vyhovuje, může se nyní se mnou podívat na fundament této firmy. Tržby se na maxima dostaly v roce 2011, poté přišel soustavný pokles. Po roce 2011 nastal prudký propad zisků, ty v roce minulém meziročně o něco ožily. Jako obvykle nás ale hlavně zajímá hlavně tok hotovosti.

bch2

Zdroj: FT

Provozní tok hotovosti je už tři roky poměrně dost stabilní a pohybuje se kolem 270 milionů dolarů. Pohled na investice ukazuje, že ty jsou provozním cash flow pokryty bez větších problémů. Naopak zbývá hodně hotovosti pro další aktivity. V roce minulém dosáhl CapEx 80 milionů dolarů, ostatní investice byly zanedbatelné a to znamená, že firma měla k dispozici cca 180 milionů dolarů (260 – 80 milionů dolarů). Co s nimi udělala? Vyplatila dividendy ve výši 22 milionů dolarů a snížila dluh o 10 milionů dolarů. Jinak se nic neděje. Což znamená, že musela znatelně vzrůst zásoba hotovosti v rozvaze.

bch3

Zdroj: FT

DeVry měla ke konci minulého roku v rozvaze 362 milionů dolarů hotovosti, úročený dluh nulový. Supersilná rozvaha se tu tedy pojí se stabilním tokem provozní hotovosti hravě pokrývajícím investice. Jistě se nemůžete dočkat nějakého alespoň hrubého odhadu toho, jak moc drahá, či levná akcie je. Požadovanou návratnost u ní můžeme odhadnout na cca 10 % (beta je na poměrně vysokých 1,43). Pokud by volné CF dosahovalo oněch 180 milionů dolarů, současná kapitalizace vyžaduje, aby toto CF rostlo dlouhodobě o 2,55 %. Pokud by toto CF dosahovalo 150 milionů dolarů, muselo by růst o 3,55 %. Pokud předpokládáme, že by firma v dohledné době vyplatila cca 300 dolarů nadbytečné hotovosti, požadované růsty by klesly o více než polovinu procentního bodu. Tedy na 2 – 3 %.

Akcie DeVry dostaly ránu před dvěma týdny, když spadly o 18 % poté, co firma zveřejnila pro investory negativní výsledky. DeVry se pohybuje v segmentu trhu zaměřeném na vzdělávání zdravotního personálu. Její příběh by se tak měl do určité míry prolínat s investičním příběhem zdravotnického sektoru a měl by ho ovlivňovat i demografický vývoj, Obamacare, i údajný nedostatek vzdělávacích kapacit pro zdravotní sestry a bratry. Pomáhat by mohly i zahraniční aktivity a vzdělávání v oblasti účetnictví – v USA prý mají vedle nedostatku sester i nedostatek účetních.

Pokud by se byť jen částečně naplnila tato očekávání, firma by měla bez problémů pokrýt onu růstovou laťku nastavenou současnou kapitalizací. Nyní už jen stačí zvážit pravděpodobnost onoho „pokud“. Z vývoje ceny akcie za posledních pět let a také z roku 2015 to každopádně vypadá, že většina na trhu jí ráda potrestá, ohledně optimismu je ale hodně opatrná. Je to hrozba, nebo příležitost? Záleží na úhlu pohledu, ale myslím, že se k tomuto titulu ještě vrátím. Třeba proto, že jednou z nejlepších investičních strategií je zaměření se na akcie, které mají potenciál pro růst dividend. A historie ukazuje, že hezké posilování ceny akcie netáhnou většinou dividendy zvyšované díky rostoucím ziskům, ale dividendy zvyšované v prostředí stagnujících zisků doprovázených vysokým volným CF. Tato společnost tento mustr splňuje a uvidíme, jestli časem potvrdí popsaný vzorec. Mimo jiné to předpokládá, že se nebude pouštět do akvizic za každou cenu.


*Podotýkám, že pokud bychom hodnotový titul definovali třeba nízkým poměrem kapitalizace k účetní hodnotě vlastního jmění, tato společnost by se nekvalifikovala (zde je to totiž asi 2,3/1,5 miliard dolarů). Zde o hodnotě mluvím v tom smyslu, že akcie určitě nejsou růstovou sázkou v klasickém slova smyslu a společnost má velmi silný tok hotovosti a zásobu hotovosti v rozvaze.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data