Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - koruna provokuje ČNB k intervenci a tak jdou korunové úrokové sazby dolů

Rozbřesk - koruna provokuje ČNB k intervenci a tak jdou korunové úrokové sazby dolů

18.03.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Mnoho firem, ale i jednotlivců v ČR trápí silný dolar a lamentují nad tím, že propásli ten správný okamžik koupit si americkou měnu v době, kdy ještě byla levná. Je to přitom paradoxní a dříve tomu tak nebývalo, že koruna atakuje osmnáctiměsíční maxima proti euru a ve stejném okamžiku brutálně ztrácí vůči dolaru. Tento vývoj mají na svědomí centrální banky - konkrétně pak Fed, ČNB a zprostředkovaně i ECB, přičemž následující hodiny a dny mohou opět pohnout měnovým párem USD/CZK.

Začněme nejprve českou stranou této mince, která je dána vývojem koruny vůči euru. Všichni na trhu dobře vědí, že ČNB brání koruně, aby neposílila pod hranici EUR/CZK 27,00. Přesto se k ní česká měna natlačila velmi blízko a intervence proti české měně je tak říkajíc za rohem. Domníváme se, že ČNB bude skutečně bránit až úroveň EUR/CZK 27,00, přičemž v relativně mělkém trhu nebude mít problém “vykopnout” měnový pár podstatně výše a to i daleko (řádově) menším objem intervence (ve srovnání s listopadem 2013).

Jak se vše nakonec odehraje na měnové páru USD/CZK, to však bude doména Fedu, který dnes tiskovou konferencí J. Yellenové zakončí svoje klíčové zasedání. Všeobecně se očekává, že re-formulací svého komentáře k měnové politice si americká centrální banka uvolní ruce k tomu, aby eventuálně v červnu tohoto roku po téměř deseti letech zvedla úrokové sazby. Ovšem to, že z komentáře FOMC zmizí fráze o tom, že centrální banka bude trpělivá (patient) v otázce normalizace měnové politiky, pak ještě nemusí znamenat, že dnešní zasedání vyzní jednoznačně jestřábím tónem. Dolaru může hodně pomoci nebo také ublížit, kam se posunou očekávání Fedu ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb - zejména pak pro konec tohoto roku. Ta velmi pravděpodobně poklesnou z nynějších 1,125 %, avšak je otázkou jak hluboko. Pokud to bude pod 1 %, tak se Fed ve své prognóze hodně přiblíží trhům a dopad na dolar i ostatní aktiva (především dluhopisy) nemusí být fatální.

Region - forex
Česká koruna včera dál posilovala a zkoušela se udržet pod 27,20 EUR/CZK. Startovacím momentem mohly být výroky centrálního bankéře Jiřího Rusnoka (pravděpodobného budoucího guvernéra), který by nechtěl protahovat intervenční režim za druhou polovinu roku 2016.

Počítáme s tím, že si trh v nejbližší době bude chtít vyzkoušet otestovat ochotu ČNB bránit 27,00 EUR/CZK. V takovém testu (připravujeme speciální Flash) by měla centrální banka obstát. Český devizový trh je oproti dánskému nebo švýcarskému násobně menší a obrana slabé měny by měla stát menší úsilí. Současně s další kumulací devizových rezerv nebude mít ČNB (na rozdíl od Švýcarů) v tuto chvíli mentální problém. Očekáváme proto, že kurz v těsném okolí 27,00 pobude jenom chvíli. Nákup devizových rezerv a tisk nových korun (v případě testu 27,00) by současně měl vést k výraznějšímu relativnímu posílení forwardového kurzu koruny vůči spotu (což už se v tuto chvíli děje).

Dluhopisy
Zatímco český peněžní trh se připravuje na intervenci ČNB, která by přinesla další skokový nárůst korunové likvidity, a korunové sazby jdou dolů (včetně těch implicitních skrze cross-currency swapy), tak globální trhy vyhlížejí dnešní zasedání Fedu. Ještě než přejdeme k Fedu, tak je dobré si říci, že reálná intervence ČNB by nepochybně zatlačila korunové swapové sazby ještě níže a totéž platí o výnosech českých státních dluhopisů a pokladničních poukázek.

Pokud jde o Fed resp. o zasedání FOMC, tak očekáváme, že z komentáře FOMC zmizí fráze o tom, že centrální banka bude trpělivá (patient) v otázce normalizace měnové politiky, čímž si banka otevře dveře pro eventuální zvýšení sazeb v červnu. Na druhou stranu šéfka Fedu Yellenová se bude na tiskovce snažit sázky na rychlý růst sazeb spíše mírnit a navíc centrální bankéři patrně částečně přehodnotí i svůj názor na růst budoucích úrokových sazeb a mediánové odhady pro Fed sazby pro konec tohoto i příštího roku půjdou dolů.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university