Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: NATO a „všichni jen za někoho“?

Víkendář: NATO a „všichni jen za někoho“?

22.03.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Litvy nám musí být líto. Země má tři miliony obyvatel a může být členem EU a NATO, ale stále má dlouhou hranici s Běloruskem, které je lokajem Ruska. Litva a další pobaltské země tvořily po několik století součást ruské říše a padesát let trpěly pod ruským komunistickým útlakem. Rusky v této zemi hovoří 150 000 lidí, celkově ale tato země podporuje Ukrajinu v jejím boji s Ruskem.

V době, kdy EU jen neochotně reaguje na ruské válečné aktivity na Ukrajině a země NATO mají za sebou dlouhé období velmi nízkých výdajů na obranu, se ale může budoucnost Litvy podobat vývoji na Ukrajině. Platilo by to v případě, kdyby se Putin rozhodl „chránit zájmy“ rusky mluvící populace v této zemi a „reintegrovat“ ji podle toho, jak vypadala situace v minulosti.

Řecko řeší, zda neopustí eurozónu, ta zase řeší, zda neopustit Řecko. Británie uvažuje o opuštění EU. A brzy budeme svědky velmi závažné diskuse o tom, co přesně po svých členech vyžadují dohody uzavřené v rámci NATO. Pokud je vám totiž někoho líto, nemusí to znamenat, že kvůli tomu půjdete do války. Alespoň ne do války se zemí, která má 1 600 funkčních jaderných hlavic. NATO je 66 let po svém založení možná blíže kolapsu než celá eurozóna nebo EU.

Na jedné menší večeři ve Washingtonu nedávno jeden známý zástupce Litvy tvrdil, že Západ měl podpořit Ukrajinu i zbraněmi. V podstatě tím tvrdil to samé o Litvě a podporoval i myšlenku společných vojenských cvičení. Ta by podle něho nefungovala jako provokace, tak by naopak působila pasivita. V článku pět, který tvoří základ Severoatlantické smlouvy, se píše, že každá ze stran pomůže té straně, na kterou je veden útok, tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Jakou formu by ale tento útok musel mít? Na Ukrajině jsme viděli jeho provedení způsobem, který by někdo mohl využít pro popření nutnosti pomoci.

Řecko se s Ruskem sbližuje a důvody pro to, aby se vyhnulo pomoci, si bez problémů najde. Možná ale nejde jen o něj. Evropské země se neshodnou na tom, jak vůči Rusku postupovat. Na východě Evropy jsou z něj přirozeně mnohem více nervózní než ti, kteří popíjejí svou kávu někde v Paříži či v Londýně. A řada Evropanů má úplně jiné problémy, protože nezaměstnanost se v některých zemích nachází na velmi vysokých úrovních. Podle některých měla Ukrajina řádně zvolenou vládu, která byla svržená pučem a současný chaos představuje důsledek tohoto vývoje.

Jeden vysoce postavený evropský diplomat mi nedávno řekl, že podle mnohých Evropanů je Putin hodným Rusem a Ukrajinci jsou jen bandou ožralů (těžko říci, zda podle nich byl Hitler jen „hodným Němcem“). Zeptal jsem se ho, zda si myslí, že by Rusko mohlo provést invazi i do jiných zemí. Očekával jsem zápornou odpověď, ale řekl mi, že mohlo. Největší dlouhodobou hrozbu ale podle něj představuje Čína a krátkodobou imigrace ze severní Afriky. Američané se podle něho musí vypořádat jen s imigranty z Mexika, kteří nepředstavují existenciální hrozbu, jakou představují muslimové z Afriky pro Evropu.

Podobné názory mohou Američany šokovat. Jaká je ale pravděpodobnost, že by Američané jednali podle článku 5? Hodně malá. Prezident Obama je „strategicky trpělivý“, Wall Street by z toho také nijak nadšena nebyla. To věděl už Lenin. A i běžní Američané by si mysleli, že Litva je něco ... něco hodně daleko. Nakonec se tak může ukázat, že Severoatlantická smlouva je reliktem s historickou hodnotou, ale není dobrým návodem na to, jak nyní jednat. Měly by se Spojené státy držet dohod, nebo svých národních zájmů? Tato otázka se bude objevovat znovu a znovu. Generál Philip Breedlove minulý týden řekl: „Je jasné, že Putin vsadil vše a bude pokračovat, dokud nedosáhne všech svých cílů.“ Neměli bychom tedy také zvýšit naši angažovanost? Není polovičatost horší než nedělat vůbec nic? Není na jejím konci jen zmařená naděje a zdání slabosti?

Odpovědi na podobné otázky jsou těžké. Ukazují však, že bychom si v budoucnu měli dávat pozor na to, jaké dohody uzavíráme. Spojené státy se předně musí bránit proti třem hlavním hrozbám: Aktivitám Číny, Ruska a muslimských teroristů. Obrana zemí jako Ukrajina a Litva je strategicky důležitá, jen pokud jsou kroky Ruska vedeny s cílem destabilizace Evropy. Ta by jistě stála proti zájmům USA. Ale i kdyby si Rusko dalo k večeři všechny tři pobaltské země, není jasné, zda by tato upadající kleptokracie představovala pro USA hrozbu. Náš litevský společník při večeři tvrdil, že je optimista. Není mi ale jasné, na čem by se měl jeho optimismus zakládat. A když odcházel, ani tak nevypadal.

Uvedené je výtahem z „Would the U.S. Go to War for Lithuania?“, autorem je Daniel Oliver z Board of Education and Research Institute.

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Dluhový rébus a německé eso v rukávu
18.03.2015 17:45
Je to pozoruhodné. Když se ukázalo, jak velké problémy vyvolala hypoté...
Jak přežít medvědí trh
19.03.2015 10:13
Býčí trh trvá už šest let a lidé se tak starají o to, jak se připravit...
Jak to, že trhy kvůli Putinovi nepanikařily?
19.03.2015 14:06
Ukázalo se, že různé teorie o tom, kam zmizel Vladimír Putin, jsou dos...

Váš názor
  • putin je chujlo agresor a okupant
    29.03.2015 11:01

    Krym je Ukrajina, Ukrajina je Europa. Smrt ruským okupantům
    bandera
  • Jo Jo
    25.03.2015 19:28

    "....Květy, objetí, focení a děkovné řeči jasně nasvědčují, že Poláci vidí Američany ve svých městech rádi a vůbec by jim nevadilo, kdyby tam měli i trvalé základny. „Polsko usiluje o stálou přítomnost amerických jednotek na svém území,“ uvedl v úterý v TVN24 ministr obrany Tomasz Siemoniak....."
    Kerredis
  • Už se těším na ty komentáře
    25.03.2015 9:39

    My to už víme dávo, ale ted' už i Kalčin oblíbený prezident jí sám označuje za protiamerického blázna. No stárne nám už náš viroza, nebo se snaží zmírnit dopad svojí cesty na moskevskou chlastačku. Sluha dvou pánů si možná všimnul jak se mu hroutí jeho obliba a kterou si chce vylepšit a bude potřebovat až bude dosazovat svého kamouše Rusnoka na guvernéra ČNB. A chudák Kalička by pro něj do ohně skočila. Aspon' vidí jak se komouši odměn'uji za věrné služby. V duchu jí už vidím jak ho tahá v nafukovadle po tom jeho kačáku.
    ...
  • Xiloloid zase dělá z Putina světce
    24.03.2015 19:41

    a lže a lže a lže. Každý ví že do K.V. si mohou dovolit jezdit už jen Putinovi kamrádi. Proto se ruší celé lety a cestovní kanceláře soustřed'ující se na ruské turisty chřadnou a zavírají. Podobně je to i s těmi studujícimi na západě. To si mohou dovolit, jako náš Klaus, jen děti vysoce postavených bafun'ářů. Běžný občan v rusku má starosti s inflací a mnohonásobným zdražováním všeho, co ruské podniky nevyprodukují a musi se dovážet. Co je lidem platné, že kalašnikovů a tanků je spousta, když věci denní spotřeby jsou už zase "úzkoprofilové" Taky nám tu xlilolojd hezky popisuje kolikrát a jak se zvyšuje produkce všeho. No ono se snadno zdvojnásobí něco čeho jsem vyráběl 2 kusy jako jejich nový SuperAntonov, ale co takhle zvednout produkci brambor na dvojnásobek. To by byl v ruském hospodařeni zázrak.
    Sekera
  • Rusko, Putin
    24.03.2015 10:17

    Putina a jeho dobu je třeba hodnotit objektivně. Znáte třeba čísla o HDP ,když už tady tak "žvaníte o rudokopytnících ??" Rusko roku 2000 = 0,25 bilionu Dolarů, Roku 2014 = 2 biliony . Rusko tedy za 14 let zvedlo svůj HDP na 8 násobek. To je prostě holý fakt, a je úplně jedno, že za tím stály především vysoké ceny ropy a plynu. Naopak USA zvedly v tomto období svůj HDP z 10 na 17 bilionů Dolarů, tedy jen o 70 %. Za Putina tedy ruská ekonomika stopupala v průměru 10 krát !!! rychleji, než ta americká za Bushe a Obamy. Jak se to projevilo ?? Když jste ještě v Jelcinových časech potkal ve Varech Rusa, tak měl většinou tepláky, prázdnou peněženku , lacinou igelitovou bundičku a v ruce měl igelitku. Uběhlo 15 Putinových let a Rusové skoupili naše K.Vary ,v Egyptě na pobřeží Rudého moře je jich snad miliony ,stejně na Kypru , jsou v Thajsku,..atd. atd. Rusové svobodně podnikají, každý se může vystěhovat kam chce a cestovat kam chce. Jejich děti studují VŠ v USA, Angli, Francii. V Moskvě je obří koncentrace milionářů a miliardářů. Tak prudký růst životní úrovně jako za Putina v letech 2000 - 2014 ještě ruský člověk nikdy nezažil.
    xiluodu
    • Re: Rusko, Putin
      25.03.2015 9:49

      Koncentrace milionářů v Moskvě. Kolik tisíc USD potřebuješ na to abys byl v Moskvě milionář ? Jako ještě nedavno byl den po výplatě taky každý milionářem den po výplatě.
      ..
      • dodatek....
        25.03.2015 9:52

        zapomněl jsem dodat že v Itálii :o))
        ..
    • Re: Rusko, Putin
      24.03.2015 20:10

      Tz jsi opravdu blbec a můžeš oslovit jen nemyslící další blbce. Tak nám pověz proč ty jejich děti studují na VŠ v USA, Anglii a Francii, když jsou tak na výši. A ruský občan tře bídu s nouzí ted' když rubl spadnul na polovinu a Rusko musí všechno dovážet ze západu, který je na tom ekonomicky tak špatně. V čem jezdí ten tvůj ruský občan ? V žiguliku nebo lade a to jen některý. V té tvé nenáviděné a v žaludku ti ležící USA mají v každé rodině aut několik. Kde ja ta tvá prosperita. Dokonce í hajzly tam mají dvojité aby ušetřili za dveře a toalet'ák tam schovávají - asi do čistírny ? Na olympiádě v Sochi byli celému světu pro smích. OPravdu jim závidí tu úroven'celý svět - já tedy néé.
      ...
    • Re: Rusko, Putin
      24.03.2015 10:48

      Tak šup do ruska ty hrdino. Můžeš tam zbohatnout a být při tom ekonomickém boomu.A jako bonus Rusákům můžeš vyprávět s jakejma pitomcema si se setkal na burze. Přeji zažít prudký růst životní úrovně na vlasní oči.
      ???
    • Re: Rusko, Putin
      24.03.2015 10:29

      Holý fakt je, že Putin měl štěstí a svezl se na boomu ropy..
      Velkamedvědice
    • Re: Rusko, Putin
      24.03.2015 10:27

      a toho se američani obavají,proto se dějě co se dějě....expanze ruskeho lidu všude do světa
      velka-m-edvedice
      • falešná medvědice
        24.03.2015 10:28

        Ty můj hrdino.
        Velkamedvědice
        • Re: falešná medvědice
          24.03.2015 10:41

          a přestan se mi srat do máho učtu...tě varuji
          velka-m-edvedice
          • falešná medvědice
            24.03.2015 10:44

            Haha trubičko. Ty můžeš varovat tak sebe před zrcadlem....
            Velkamedvědice
            • Re: falešná medvědice
              24.03.2015 10:55

              uvidíme, napsal jsem do patrie ......toto si nebudeš dovolovat,takove praktikx dělali komouši a asi jsi byl jeden z nich
              velka-m-edvedice
              •  
                24.03.2015 10:56

                No to víš, že jo...
                Velkamedvědice
                •  
                  24.03.2015 10:58

                  no to je bomba Velkamedvědice zablokovala vsechny podobne nicky s jeho podobou
                  velka-m-edvedice
                  •  
                    24.03.2015 10:59

                    To je bomba. Zloděj křičí chyťte zloděje..
                    Velkamedvědice
                    •  
                      24.03.2015 11:00

                      Tvé komunisticke praktiky vylejzají na světlo minulost nezapřeš.
                      velka-m-edvedice
                      • Toníku
                        25.03.2015 17:47

                        ty jsi drzý jak opice, co tak si vymyslet nějaký svůj nick ?
                        el mrcoch
                        • El mrcoch
                          25.03.2015 20:48

                          o)) Dobrý magor, co?
                          Velkamedvědice
                          • Re: El mrcoch
                            25.03.2015 20:51

                            výskyt magorů roste ve společnosti exponenciálně...takže žádné překvapení:-)) měj se!
                            el mrcoch
                        • Re: Toníku
                          25.03.2015 20:33

                          mrcochu Zdravím Tě
                          Velkam.edvedice
                      •  
                        24.03.2015 11:10

                        Nemohl by ses už konečně jít oběsit?
                        ..
  • Bude hezké zase vítat americké GI
    23.03.2015 17:57

    Měl by je take oficiálně přivítat náš president, jako vítával ruské vojáky, kteří přijeli jako zloději uprostřed noci, když sem zve ruské oligarchy kteří podporujou Putina, a straší s mířením atomových hlavicí. Bude zajímavé vidět kolik lidí je bude vítat a jak komouši který organizují ten průjezd zprofanovat, zalezou a budou zticha ze strachu aby nedostali přes hubu. To jsou hrdinové a gerojové jen když je jich mnogo a mají za sebou rudou armádu. God bless Amerika, their home sweet home.....
    Strejda Sam
  • Zpatky z vyletu
    23.03.2015 15:53

    byl jsem se pokochat ukazkou americke spickove techniky a pohostil americka vojska pivem a maval vlajeckama, jak bylo doporuceno v mediich. Komousi, bolsevici a rudokopytnici muzou jen zavidet, tem pivo nikdy nedam, maximalne nachcany s projimadlem. chichichi
    Mezernik
    • Re: Zpatky z vyletu
      23.03.2015 18:02

      Ale my víme že jsi vůl. Nemusíš nám to neustále a každý den připomínat. Stačilo by jednou za měsíc. Máme dobrou pamět' ty rudokopytníku.
      ...
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data