Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendová strategie 2.0

Dividendová strategie 2.0

15.04.2015 17:45

Hodnota vs. růst, honění trendů, kontrariántsví, pokusy o časování trhu, atd. Investičních, či spekulačních strategií bychom asi našli ještě mnohem více. Relativně méně známou je strategie, které můžeme říkat prostě „dividendová“. Nemám ale na mysli prostý nákup dividendových titulů cílený na vybudování akciové obdoby dluhopisového portfolia. Čtenářovu pozornost obracím k tomu, že trh se dá poměrně výrazně rozdělit na relativní vítěze a poražené právě v závislosti na tom, jakou dividendu ten, či onen titul vyplácí a jak se tato dividenda chová. Už nějaký čas mi je v tomto ohledu ku pomoci čtvrtletní přehled od Factset. Jeho nová verze je k nyní k dispozici a my se tak spolu můžeme podívat na to, co říká.

V prvním grafu jsou tři skupiny akcí – zvyšující dividendy (modře), se stabilními dividendami (zeleně) a s klesajícími dividendami (žlutě). Obrázek je intuitivní – nadprůměrně (relativně k celému trhu) si vedou akcie, které nesou rostoucí dividendu. Naopak nejhůře jsou na tom tituly s dividendou klesající. Ale ani stabilita na pokoření trhu ani zdaleka nestačí. Jinak řečeno, pokud chceme dosáhnout nadprůměrných výsledků, stačí „jen“ hledat společnosti, které mají potenciál pro zvyšování dividend.

V sérii Zaostřeno na blue chips na tento rys obvykle kladu důraz a je dobré si uvědomit, že zvyšování dividend může mít dva zdroje. Prvním z nich je samozřejmě rostoucí ziskovost a schopnost generovat hotovost. Na trhu je ale řada společností, které jsou schopny navyšovat dividendu i při stabilní ziskovosti a toku hotovosti. Důvodem je to, že současné cash flow by utáhlo znatelně vyšší dividendu, firma ale v podstatě váhá, či z jiných důvodů jen navyšuje hotovost v rozvaze. A ne vždy se jedná o dividendově problematické technologické společnosti, které se někdy zmítají ve strachu z ujíždějících vlaků, který je žene do nákupu všeho, co by jen náznakem mohlo být technologií budoucnosti. Občas se dá narazit na usedlou společnost se slušným volným tokem hotovosti, který je vysoko nad dividendami a navýšení dividendy je na spadnutí i bez zlepšování ziskovosti. Právě takový přístup bych považoval za jádro oné v úvodu zmiňované dividendové strategie „2.0“ (pro konkrétní příklady viz sérii Zaostřeno na blue chips).

sous1

Světle modře je v druhém grafu skupina akcií s nejvyšším (!) dividendovým výnosem, naopak fialově jsou akcie s nejnižším dividendovým výnosem. Zde už intuice dostává trochu zabrat, protože právě nejnižší dividendový výnos si dlouhodobě a hlavně v pokrizových letech vede suverénně nejhůře. Ostatní skupiny jsou dokonce všechny nad průměrem a poučení je zde tedy jasné: Velký pozor na akcie, které dividendy neplatí, či poskytují jen relativně malý výnos. Přitom by to měly být akcie s vysokým očekávaným růstem fundamentu. Nebo akcie s nízkým rizikem, které pak poskytují také relativně nižší návratnost – právě tato teorie sedí na data v grafu.

sous2

Ve výše uvedeném grafu si ještě povšimněme toho, jak se mustr mění během poslední recese. Vysoký dividendový výnos (vyšší riziko?) prudce ztrácí na atraktivitě a získává jí naopak druhý extrém – to by také potvrzovalo onu teorii, že tahounem návratnosti je zde hlavně riziko (během recese investoři chtějí méně rizikové tituly). Během recese v roce 2001 přitom takové prohození pólů vůbec patrné nebylo. A nakonec se podívejme na aktuální sektorovou situaci:

sous3


Tmavě je vyznačen současný dividendový výnos, světle jeho desetiletý průměr. Čáry pak ukazují současný výnos indexu a jeho desetiletý průměr – obě hodnoty jsou nyní hodně podobné. Což lze interpretovat tak, že valuace trhu (P/D) je nyní zhruba na desetiletém průměru. Nejvyšší dividendové výnosy nyní i dlouhodobě najdeme u dvou defenziv – utilit a telekomunikací, kde dosahují více než 5 %. Na opačném konci spektra je sektor zboží dlouhodobé spotřeby (typická „ofenzíva“), ale také defenzivní zdravotní péče (která je ale už několik let hnána strukturálními faktory). Historicky byly na dividendy nejskoupější technologie, nyní se ale posouvají blíže ke středu pole – odvětví stárne a projevuje se to i zde. Naopak finanční tituly se co se dividendového výnosu mohou nyní relativně k historickému standardu uskromnit.


Čtěte více:

U.S. Bancorp v 1Q15 - výsledky lepší než očekávané, čistá úr. marže klesá
15.04.2015 13:43
Banka US Bancorp oznámila svoje výsledky za první kvartál roku 2015. D...
Přehlížená energetická revoluce
15.04.2015 15:30
Nejdůležitější zprávy z oblasti energetiky nejsou představovány nízkým...
Technická analýza - Libra se bude pokoušet atakovat silnou rezistenci 1,4800 GBPUSD
15.04.2015 15:28
GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad denním pivotem 1,1431 GBPUSD....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university