Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Druckenmiller a investice do Home Depot

Druckenmiller a investice do Home Depot

05.05.2015 17:45

Stanley Druckenmiller je na stránkách InsiderMonkey označován za „titána na poli hedge fondů“. Jeho Duquesne Capital nové investory nepřijímá, my se ale můžeme podívat na některé z jeho hlavních sázek a případně se do nich „přijmout“ sami. Zmíněný zdroj udává, že čtyři nejvýznamnější investice tohoto fondu tvoří Biogen, Illumina, Target a Home Depot. Asi nejznámější je poslední jmenovaná firma a podle mne je také zajímavá. I její jednoduchý podnikatelský model přímo vybízí k tomu, abychom ho doplnili pohledem na jeho finanční obraz.

HD dělá dlouhodobějším akcionářům radost. Vyjma roku 2010 byl v posledních pěti letech schopen generovat návratnost mezi 20 – 50 % ročně. Jeho systematické riziko je sice o něco vyšší, než riziko trhu (beta je na hodnotě 1,11), ale generovaná návratnost je evidentně mnohem vyšší, než tomu bylo u celého trhu (i u konkurenčního Lowes).

Home Depot 1.png

Zdroj: FT

Pohled na „top line“ a i „bottom line“ musí u HD v investorech budit zájem. Obojí systematicky roste a výsledkem je návratnost vlastního jmění dosahující alespoň na první pohled neuvěřitelných 60 %. Ani návratnost investic na 21 % není žádným otloukánkem:

Home Depot 2.png

Zdroj: FT

Pokud si čtenář myslí, že už nemůže být lépe, bude možná překvapen pohledem na tok hotovosti. Provozní cash flow soustavně roste a hlavně je vysoko nad investicemi do dlouhodobých provozních aktiv. Firma se navíc nepouští do žádných akvizičních dobrodružství a má tak obrovské částky k dispozici pro akcionáře, věřitele, či pro syslení hotovosti v rozvaze.

Home Depot 3.png

Ve fiskálním roce 2015 zbylo po investicích cca 7 miliard dolarů. Ve formě dividend HD vrátil akcionářům 2,5 miliard a ve formě odkupů dokonce 6,7 miliard. Celkově tedy ještě více, než kolik po investicích vydělal. To lze učinit buď snížením zásoby hotovosti v rozvaze, nebo zvýšením zadlužení. K němu se také firma poslední dva roky skutečně uchyluje. Což v nás musí okamžitě budit otázku, zda tím trochu netrpí síla rozvahy – podobné případy jsme tu už viděli několikrát a mně se jejich CF model většinou moc nezamlouvá. Jak je to tady?

HD nepatří mezi syslíky, kteří v aktivech drží hromadu hotovosti. Čistý dluh dosahuje asi 15 miliard dolarů, EBITDA si šáhla na necelých 12 miliard dolarů, žádné dluhové drama se tedy neděje. Nicméně výplata hotovosti akcionářům převyšující CF po investicích samozřejmě nemůže trvat do nekonečna ani zde. Na druhou stranu platí, že samotné dividendy jsou hluboko pod CF po investicích a zde určitě nehledíme na firmu, která by si dividendově žila nad poměry a chystala tím nemilé překvapení v budoucnu.

HD má na americkém trhu „zlepšování domů a domácností“ asi 60 % podíl. Na jeho fundamentu a akciích se tak značně projevuje to, že zatímco americká ekonomika jako celek si nevede zle (předpokládejme, že poslední čísla jsou jen zhoupnutím), trh s bydlením, respektive pro firmu klíčové prodeje existujících domů, na tom nejlépe nejsou. Což můžeme vnímat i jako příležitost, pokud věříme tomu, že situace se už bude pravděpodobně zlepšovat a ne zhoršovat. Jak je to se současnou valuací?

Pokud bychom se odráželi od toku hotovosti po investicích z posledního roku, muselo by toto CF na ospravedlnění současné kapitalizace dlouhodobě růst asi o 3,5 % ročně. To s předpokladem požadované návratnosti na 8 % a samozřejmě s tím, že toto CF se k ackionářům skutečně dostane. Přičemž bych rád zmínil, že u HD v této souvislosti odpadá riziko honění se za vlastním ocasem, které vnímám u technologických společností. Jak zde občas přemítám, u nich totiž hrozí, že vysoký tok volné hotovosti budou neustále směrovat do koupí nových a nových společností a vše nakonec skončí pro akcionáře nepříjemně. HD se nemusí bát, že by mu ujela nějaká „killer app“. Nemusí kupovat vše, co má pravděpodobnost úspěchu nad jednotkami procentních bodů ve strachu, že to koupí konkurent a ono to vyjde. Jinak řečeno, u HD je podle mne mnohem vyšší pravděpodobnost, že volné CF se k akcionářům skutečně dostane.

A co oněch 3,5 % implikovaného růstu? Pokud bychom si za velmi hrubé měřítko vzali nominální růst US ekonomiky, vidíme, že ten v době tzv. Velkého uklidnění osciloval cca mezi 4 – 6 % ( i když sazby a požadovaná návratnost byly tehdy samozřejmě výše):

Home depot 4

Zdroj: MarketOracle


Čtěte více:

IPO Recap - vítězem je prokrastinátor Viking Therapeutics
05.05.2015 14:39
Minulý týden a trh vstoupilo hned několik titulů. Asi nejvýraznější vs...
Výsledky kosmetického impéria Estée Lauder ve 3Q značně překonaly očekávání
05.05.2015 14:47
Kosmetické impérium Estée Lauder, které kromě kosmetiky stejnojmenné z...
Deficit amerického obchodu je nejvyšší za tři roky kvůli dovozům
05.05.2015 14:49
Americký zahraniční obchod za březen překvapil výrazným rozšířením def...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.