Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Windows 10 - co víme? Bude poslední. Ale nepanikařte.

Windows 10 - co víme? Bude poslední. Ale nepanikařte.

21.05.2015 13:10
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Je to oficiální, Windows 10 bude poslední verzí vlastně už legendárního operačního systému, který Microsoft vydá. Pokud používáte Windows, tak nepanikařte. Windows jen mění svojí strategii, jak bude se svým OS pracovat. Doby, kdy Windows vydal jednu ohromnou záplatu nebo update jsou dávno pryč.

Jde ve stopách Androidu nebo iOS u kterého můžeme najít update skoro každý týden formou malých vylepšení nebo oprav. Tento agilní přístup se nyní zamlouvá i Microsoftu a celkem pěkně koresponduje i s novým směrem jak sám Microsoft přemýšlí o operačním systému. Windows už není produkt, ale bude to služba. Může se zdát, že Microsoft che zabít Windows. Ale není to pravda.

Jak jsem již předestřel, půjde ve stopách Androidu a iOS, tedy malé časté updaty namísto mamutích změn jednou za dva tři roky. Navíc to sebou neslo tu nevýhodu, že řada strojů již po updatu nebyla schopná zvládat hardwareové nároky updatovaného OS.

Druhá věc je, že si dlouhé proluky mezi updaty mohl Windows v dobách Windows XP ještě dovolit. Jako neohrožený král nebylo v komerčním sektoru vhodné alternativy. Když nepočítáme nasazení linuxových systémů, které v té době byly totálně v plenkách. Dnes právě na linuxu postavených systémech vidíme obrovský raketový růst - zejména pak v telefonech a tabletech se stále exponenciálně rostoucí výpočetní silou.

Nový Windows 10 bude jako Android a iOS
Pravidelné, lehce dosažitelné, jednoduché updaty, které učiní život každého uživatele mnohem jednodušší. Už se vám také nebude stávat, že po instalaci aktualizace budete mít problémy se zařízením, které běžně fungovalo.

Kromě samotného Windows 10 dostane pravidelné aktualizace také balík Office, nebo aplikace jako Xbox a Mail. S novým operačním systémem přijde také zbrusu nový prohlížeč - projekt se jmenuje Spartan (někdy označován jako Microsoft Edge) a měl by kompletně nahradit IE 11, ale pro firemní zákazníky zůstane v záloze přeci jen ještě IE 11.

Co je cílem Windows 10? Cílem je návrat Windows do firemních vod. S Windows 10 budou korporace mít šanci dostat veškerou svojí operativní činnost pod jednu strachu respektive pod jednu architekturu. A to napříč všemi zařízeními - Windows 10 by měl fungovat od Raspberry Pi, přes telefony, přes tablety, notebooku, stolní PC až po HoloLens pro holografické projekce. Windows 10 přijde hned v několika řekněme “mutacích” - Home - desktopová edice pro běžného uživatele pro domácí použití; Mobile - upravený Windows 10 pro mobilní zařízení jako telefony a tablety; Pro - vhodné pro PC nebo 2-v-1 zařízení s některými vylepšeními pro malé živnostník; Enterprise - je v podstatě jen verze Pro s ještě dalšími funkcemi pro pokrytí potřeb velkých společností; Education - speciální verze pro školy - pro studenty, učitele i další pracovníky; Mobile Enterprise - je v podstatě verze “Mobile” s důrazem na potřeby firemních zákazníků.

Microsoft prezentuje svůj krok změny pohledu na Windows jako službu jako výhodu pro svůj byznys. Microsoft však změní pohled na Windows také v účetnictví. Více přesných informací o tom jaký bude mít dopad přeměna na finanční výkon přinese společnost až v okamžiku, kdy se přiblížíme k datu reálného startu Windows 10. Goldman Sachs však již odhaduje, že by Microsoft mohl po vzoru Apple pozdržet zhruba polovinu Windows ASP (average selling price) od roku 2016. To by podle odhadů mohlo představovat skoro 4,8 mld. USD tržeb, které by byly postupně uvolňovány v dalších obdobích. Podle samotného managementu Microsoftu by tedy nemělo být nikterak ovlivněno cashflow z operativní činnosti společnosti.

Microsoft v střednědobém horizontu očekává, že by výpadek tržeb z prodeje licencí mohl být nahrazen zvýšeným prodejem hardwarového vybavení např. typu Surface. Chce tak replikovat úspěšný model Googlu a Applu. Analytici Citigroup překvapivě říkají, že velký a rychlý úspěch Windows 10 může firmě uškodit. Ideální by byl start, který neznamená propadák. Na druhou stranu, existuje určitě zástup tiše sedících investorů, kteří si přejí jen a jen totální výbuch Windows 10 a jeho nahrazení jiným obchodním modelem.

Zdroj: Reuters, TechCrunch, Bloomberg, Goldman Sachs


Čtěte více:

Americký FED pomohl většině asijských akciových trhů k růstu
21.05.2015 8:26
Závěry ze zasedání amerického FED a očekávání makroekonomických dat z ...
Rozbřesk - ECB zatím drží Řecko ve hře
21.05.2015 9:10
ECB drží Řecko dál nad vodou. Centrální bankéři ve Frankfurtu rozhodli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.