Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína objevuje globální moc peněz

Čína objevuje globální moc peněz

23.06.2015 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Před měsícem se konala největší vojenská přehlídka na Rudém náměstí od dob Stalina. Zúčastnil se jí i jeden člověk, který přitahoval stejné množství pozornosti jako vojenská technika. Šlo o čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který stál po boku Vladimíra Putina. Ten doufal, že přítomnost Si Ťin-pchinga bude symbolem nového světového pořádku, ve kterém bude dominovat více mocností, včetně Moskvy a Pekingu. Ruské strategické uvažování se totiž moc nezměnilo od dob carského Ruska a předpokládá, že vojenská a geopolitická síla vedou k bohatství a prestiži.

Čína proti tomuto uvažování Ruska nic nemá. Vnímá jeho ambice jako další brzdu USA, které budou muset Spojené státy věnovat své diplomatické síly. Sankce, které na Rusko uvalila Evropa a USA, pak otevírají Číně dveře k ruskému přírodnímu bohatství a posilují vliv, který Čína na Rusko má. Čína má ale svou vlastní představu o tom, jak by nová „multipolarita“ ve světě měla vypadat. Pro ni jde hlavně o to, že dominantní roli bude hrát právě ona spolu se Spojenými státy, které podle ní upadají, zatímco ona sama je na vzestupu. V Pekingu se o tomto pohledu moc nemluví, u vlády a na chování čínských podnikatelů je ale stále patrnější.

Až donedávna se Čína věnovala jednomu hlavnímu projektu, kterým bylo dosažení rychlého tempa růstu příjmů na hlavu. Země měla také jasno v tom, co chce od zbytku světa. Neměla ráda, když některé země kopírovaly její ekonomický model, protože jí tím vznikala konkurence. A vyhovovalo jí, že nebyla zatahována do ad hoc vojenských koalic v případech, které se přímo netýkaly její sféry vlivu. Nebylo ale moc jasné, co chce Čína pro svět – jaký řád by podle ní měl ve světě vládnout. Spojené státy oscilují mezi „tvrdou silou“ spočívající na jejich vojenské síle a „měkkou silou“, která stojí na podpoře tržních ekonomik a demokracií. Čína se dosud zaměřovala na budování vztahů po celém světě, ve kterých využívala svou obrovskou ekonomickou moc.

Dosavadní strategie Číny vedla k tomu, že se dostala do popředí v oblasti globálního obchodu, ale silně zaostávala v ostatních oblastech. Příkladem je financování infrastrukturních projektů či přímé zahraniční investice. I to se ale nyní mění a Čína se stává významným investorem i investiční destinací. Podobně jako Japonsko v osmdesátých letech nakupuje řadu firem v zahraničí, investuje velké částky do energetiky a tam, kde je to možné, i do těžby přírodních zdrojů. Viditelné je to zejména v Africe, ale velkých objemů dosahují i investice v USA, Austrálii, Kanadě a Brazílii.

Putinovo Rusko by rádo věřilo tomu, že když mu Západ zavřel dveře před nosem, ostatní mu je otevřou díky jeho partnerství s Čínou. Afrika se na ni zase spoléhá v oblasti investic do infrastruktury. Čínský postoj k rozvíjejícím se ekonomikám ale odráží pouze to, že její národní zájmy se nyní potkaly s finančními potřebami těchto ekonomik. O žádnou solidaritu nejde. Čína má jasnou strategii – řešit problémy postupně, od těch nejdůležitějších k těm méně důležitým. Před snahou o získání vojenské moci se tak tato země zaměřovala hlavně na ekonomiku. Ta je důležitější než geopolitika. Číně také nejde o žádné rozšiřování „čínských hodnot“ do zbytku světa. Její „měkká síla“ je založena jen a pouze na penězích.

Autorem je Marcos Troyjo z Columbia University.

Zdroj: FT, BeyondBrics


Čtěte více:

Hlavní body návrhu, který Řekové předložili svým věřitelům
23.06.2015 14:21
Řecko v pondělí předložilo nové návrhy hospodářských reforem. Tyto náv...
Americké objednávky zboží – letadla tlačí čísla opět dolů
23.06.2015 15:17
Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v zámoří za květen opět klesly a ...
Pár minut poté ... videokomentář na DAX
23.06.2015 15:08
Další ze série videokomentářů, zaměřujících se na technické signály, n...

Váš názor
  •  
    24.06.2015 9:19

    O žádnou solidaritu nejde. Čína má jasnou strategii – řešit problémy postupně, od těch nejdůležitějších k těm méně důležitým. Před snahou o získání vojenské moci se tak tato země zaměřovala hlavně na ekonomiku. Ta je důležitější než geopolitika. Číně také nejde o žádné rozšiřování „čínských hodnot“ do zbytku světa. Skutočne si myslí že tomu niekedy v novodobej histórii, po 2.sv. vojne, bolo inak? Že EU ale najmä USA, niekedy darovali niekomu niečo zadarmo?
    dreki
  •  
    23.06.2015 19:20

    Světové pořádky se změnily růstem Číny. Její "kamarádství" s Ruskem probíhá již dlouho. Tedy nějaké prohloubení vztahů nepřinese zásadní změny. Leda že by se Rusové přiučili u soudruhů v Pekingu a překvapili. Protože tohle moc pravděpodobné není, velikost podílu na světovém vlivu tandemu Čína-Rusko bude nadále ležet na Číně samotné.
    kadanfm
  •  
    23.06.2015 16:43

    Pokud tomu tak je, nezní to vůbec špatně. Země, která je materiálně bohatá, která investuje v jiných zemích, má v jiných zemích značné majetky, má zájem na globální stabilitě a fungující ekonomice. Na rozdíl od Ruska, které ekonomicky zdevastovalo každou zemi, kterou ovládlo (viz Československo), čínské investice můžou přinést prosperitu. Jestli ji skutečně přinesou už pak závisí na těchto zemích, viz ropné bohatství, jež v různých zemích přináší velmi velmi různé výsledky.
    Vlado
    •  
      23.06.2015 18:40

      No je pravda,že čínští soudruzi předvádějí poněkud více vynalézavosti a aktivity než Rusko,které spoléhá stále spíš na hrubou vojenskou sílu a nerostné zdroje,jinak se moc prosazovat neumí.Dřív samozřejmě hrál roli "projekt"komunismu,kterej čína chytře a nepozorovaně přeměnila na kapitalismus a dnes předvádí skvěle schopnost šířit svůj vliv přes ekonomiku a investice,tohle se Rusové dodnes nenaučili.Jsem osobně zvědavej,jestli USA dokáží udržet roli světové jedničky,čína pěkně v poklidu pracuje a roste.
      Brutus
      •  
        23.06.2015 19:29

        Rusové mají zdroje, mají chytré lidi, ale neváží si jeden druhého. To jejich společnost dusí.
        kadanfm
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.