Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

29.06.2015 8:29
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

I v závěru minulého volatilního týdne jsme na pražské burze zaznamenali zajímavý vývoj. Páteční vývoj lze označit jako závod do vrchu, když index PX otevřel téměř procentním poklesem a nakonec díky postupnému růstu zavřel o 1,25 % výše.

Za celý minulý týden si index pražské burzy připsal procentní nárůst, a tak konečně přerušil sérii čtyř týdenních propadů v řadě. K tomu mu pomohl vývoj na západoevropských burzách, kde se investoři téměř výhradně soustředili na zprávy kolem Řecka, když nakonec převládl optimismus ohledně dohody během následujícího víkendu. To se ovšem jak již dnes víme nepovedlo.

K obratu a zvrácení ranních ztrát zavelely de facto všechny blue chips v čele s Komerční bankou a ČEZ, které rostly o více než 2 %. Zajímavý obrat ale předvedly i akcie VIG, které po úvodní ztrátě až 1,4 % nakonec zavřely o 1,3 % výše.

Z úvodního prodejního tlaku se dokázaly vymanit i akcie Erste Bank, které po úvodním propadu o 1,8 % zavřely mírným růstem. Akcie této rakouské banky za celý týden posílily o 6,2 %, čím zaznamenaly největší týdenní nárůst za více než čtyři měsíce. Slušný růst nad procento si při absenci nových zpráv připsaly i akcie Unipetrolu a Pegasu.

Evropa

Do mírného zisku se v průběhu odpoledne probojovali evropské akciové trhy, které tak uzavřely týden několik desetin nad čtvrtečním závěrem. Sledovaná v pátek byla opět probíhající jednání kolem Řecka, když věřitelé prohlásili, že udělali ústupky a vyzývají tamní vládu, aby návrh přijala. Další schůzka byla pak naplánována na sobotu.

Nejlepší výsledek z celého indexu Stoxx 600 vykázaly akcie K+S, které zpevnily o 29,9 %. Důvodem bylo oznámení, že společnost odmítla nabídku na převzetí ze strany Potash Corp. s tím, že nabízená cena 40 EUR za akcii je příliš nízká. Dařilo se ale i finské Neste Oyj, které zpevnila o 3,4 % v reakci na vylepšené doporučení na „koupit“ ze strany analytiků Danske Bank.

Pod tlak se naopak spolu s poklesem cen komodit na londýnské burze dostali těžaři, kdy Anglo American odepsala 3,5 %, BHP Billiton 2,4 % a například Glencore a Randgold Resources 2,6 %, resp. 1,4 %. Snížené doporučení pak poznamenalo akcie ARM Holdings, které díky analytikům Bernstein oslabily o 4,9 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 zpevnil o 0,4 %, francouzský CAC 40 o 0,6 %, německý DAX o 0,2 %, když britský FTSE 100 naopak ztratil 0,5 %.

USA

Americké akcie zakončily týden s mírnými ztrátami, ale nadále poblíž historických maxim. Investoři nadále sledují situaci v Řecku, které zamítlo návrh mezinárodních věřitelů. Jednání probíhala nadále během noci i zítřka. Z makrodat v pátek byla pouze revidována spotřebitelská důvěra dle University of Michigan za červen na 96,1 b. z 94,6 b. Ve čtvrtek byl navíc za květen reportován největší růst osobních výdajů Američanů za posledních téměř šest let.

Wall Street navázala na závěr evropského obchodování a začala obchodování v zelených číslech. Akciový index S&P 500 se v druhé polovině obchodní seance přehoupl do záporného teritoria a nakonec oslabil o 0,03 % na 2101 b., k úrovni 100denního klouzavého průměru. Bluechipový Dow Jones přidal 0,32 % a Nasdaq ztratil 0,62 %. Technologický sektor stáhly dolů akcie výrobců polovodičů. Akcie Micronu se po čtvrtečních výsledcích a hlavně výhledu tržeb pro čtvrtý kvartál propadly o 18 %. Naopak se dařilo utilitám a finančnímu a spotřebnímu sektoru. Akcie Nike po lepších výsledcích posílily o více než 4 %. Tenet Healthcare se po čtvrtečním růstu o 12 % posunul o další necelá 3 % výše. Výnosy evropských i amerických dluhopisů rostly. Výnos na desetiletém americkém dluhopisu vyskočil na 2,48 %. Eurodolar se obchodoval na úrovni 1,117. Ropa WTI se držela pod 60 USD za barel.

Ke konci obchodního dne proběhla každoroční aktualizace Russell indexů. Na tyto indexy je navázano v indexových fondech okolo 800 mld. USD. Pro velké množství aktivně řízených fondů pak slouží jako srovnávací benchmark. Hodnota transakcí v posledních minutách obchodování by tak v pátek mohla dle odhadů činit 40-50 mld. USD.

Asie

Aktuální vývoj řešení řeckého zadlužení oslabil většinu asijských akciových trhů. Regionální akciový benchmark index MSCI Asia Pacific odepsal 1 procento. Řecké úřady oznámily, že v pondělí budou banky v Řecku uzavřeny. Sílí tak spekulace o tom, že Řecko je na cestě k opuštění Evropské měnové unie. Australský akciový index S&P ASX 200 ubral 2,3 procenta na 5 418,80 bodu, jihokorejský index Kospi klesl o 1,4 procenta na 2 061 bodu a indický index Sensex klesl o 1,6 procenta na 27 370,.30 bodu.


Čtěte více:

Co přinese snížení mezibankovních poplatků za karetní transakce?
29.06.2015 5:00
Evropská unie přistoupila k zastropování výše poplatků účtovaných obch...
Řecké referendum o přežití, nebo o ničem?
28.06.2015 16:40
Řekové o přijetí posledního návrhu záchranného plánu ze strany věřitel...
ECB radí Řekům: Zavřete své banky!
28.06.2015 16:41
Řecké napětí eskaluje a hlavní vlna obav nyní beze zbytku míří směrem ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university