Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Proč si Ukrajina zaslouží

Project Syndicate: Proč si Ukrajina zaslouží "ostříhat"

08.07.2015 17:00

Ukrajina se nyní nachází, společně s jejími dalšími potížemi, v rozhodujícím souboji s jejími věřiteli. Investoři, kteří drží dluhopisy s vysokým výnosem – z nichž mnoho zakoupili po Ruské anexi Krymu a následných masivních slevách – požadují být vyplaceni v plné míře. Ukrajinská vláda argumentuje, že finanční těžkosti země – zejména ekonomické efekty konfliktu a pád hodnoty hřivny – učinily dluhové břemeno neudržitelným.

Výsledek této patové situace by mohl určit budoucnost Ukrajiny, stejně jako vojenská konfrontace s Ruskem. Nedávný vývoj nastavil takový kurz země, který by byl až donedávna nepředstavitelný. Poprvé v post-sovětské historii Ukrajiny je zde vláda, která je ochotna a schopna provést reálné reformy. Nicméně, pokrok Ukrajiny by snad nemohl být křehčí než je. Bez nějaké formy dluhové úlevy by se snadno mohl ztratit.

Něco málo před rokem neměla Ukrajina řádně zvoleného ani prezidenta, ani zastupitelský a fungující parlament. Politická scéna byla silně fragmentovaná. Občanská společnost byla sice povzbuzena revolucí na Majdanu, která vyhnala bývalého prezidenta Viktora Janukoviče, ale byla zmatená. Debata okolo asociační dohody s Evropskou unií, spolu s Ruskem podporovanou vzpourou na východě země, vyvolali napjatou situaci okolo rozdílů, které dříve nehráli žádnou nebo jen malou roli v životech obyvatel Ukrajiny.

Od parlamentních voleb z října se však Ukrajina začala vzpamatovávat. Ruská intervence se do určité míry minula účinkem, když upevnila podporu pro evropskou orientaci země. Východní Ukrajina by možná volila jinak než zbytek země, ale naprostá většina voličů se vyjádřila ve prospěch Evropy. Voliči také řekli ne nepřátelské formě nacionalismu a nechali krajně pravicové extremistické strany na okraji zájmu.

Výsledkem voleb byla formace vládní koalice o pěti stranách, Ačkoliv na pohled chatrná a křehká, držela se obdivuhodně dobře. Někteří její členové ukázali znepokojivě populistické tendence, ale analýza volebních vzorů v parlamentu ukázala, že zatím byla koalice schopna najít shodu a to i v obtížných tématech. Vláda mimo jiné dokázala prosadit zvýšení cel na plyn o 450% (z absurdně nízké úrovně). Neshody jsou relativně mírné.

Výsledkem je, že klíčové ukrajinské instituce procházejí fundamentálními změnami. Centrální banka – kdysi na výplatní listině ukrajinských oligarchů, kteří výměnou za úplatky dostávali informace o kurzech a likviditě – přešla pod kontrolu guvernéra oddaného reformě a obklopeného profesionálním týmem. Energetickému monopolu Nafotgaz, dříve žumpě pro nezákonné transakce, se během roku podařilo zdánlivě nemožné: učinit Ukrajinu prakticky nezávislou na přímé vnější dodávce plynu z Ruska a to minimálně na rok.

Asi největší úspěch Ukrajiny je v založení Národní reformní rady. Ač původně určena ke koordinaci reforem mezi ministerstvy a monitoringu jejich implementace, začala také sloužit jako důležitý nástroj k diskuzi a zajištění soudržnosti mezi rozdílnými úřady vlády. Tato role je důležitá zejména vzhledem ke konstituční nejednoznačnosti vzniklé návratem zpět k parlamentnímu systému a také nesnadnému soužití prezidenta Petra Porošenka a premiéra Arsenije Jaceňuka ve vládě. Setkání se konají každé tři týdny a účastní se jich prezident, premiér a jeho celý kabinet, což poskytuje platformu pro řešení třecích ploch.

V čase mezi jednáními asistuje speciální kancelář rady pro projektový management v přípravě a implementaci klíčových reforem ministerstev. S podporou Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj, Nadace mezinárodní renesance financované Georgem Sorosem a bilaterální asistence od (kromě jiných) švédské vlády, byla kancelář schopna najmout personál za tržních podmínek, což umožnilo zvýšit kvalitu vládní administrativy.

Ukrajinská vláda také profituje z expertíz lídrů privátního sektoru. Zástupce vedoucího prezidentské administrativy Dmytro Shymkiv, který řídil Národní reformní radu, byl dříve CEO ukrajinské pobočky Microsoftu. Ministryně financí Natalie Jaresková a ministr ekonomického rozvoje a obchodu Aivaras Abromavicius byli oba investičními bankéři (a ani jeden z nich nebyl občanem Ukrajiny, když se stali členy vlády). Ministr infrastruktury Andriy Pivovarsky, také bývalý investiční bankéř, byl donedávna CEO firmy Continium, jedné z největších holdingových firem v zemi. Každý z nich hrál klíčovou roli v protlačování reformní agendy a to za plat řádově nižší, než který pobírali v předchozích pozicích. Někteří dokonce zaměstnali personál za vlastní peníze.

V průběhu toho všeho je ambiciózní agenda vlády a prezidentské administrativy sledována nabuzenou občanskou společností. Jak poznamenal Soros, Ukrajina má pravděpodobně nejaktivnější občanskou společnost v Evropě. Jeden z nejzajímavějších počinů země je VoxUkraine, bloggerská platforma založená dvěma ukrajinskými profesory ekonomie žijícími v USA, Yuriy Gorodnichenkem a Timofiy Mylovanovem. Bojují za moderní rozhodovací proces založený na důkazech a neustále přicházejí s novými, konstruktivními způsoby jak testovat a zkoušet vládu a její domněnky.

Nicméně, navzdory všemu tomu progresu hraje všechno proti Ukrajině. Vláda bojuje nejméně ve dvou válkách naráz – snaží se postavit hluboce zakořeněné oligarchii, zatímco musí odrážet nepřátelského východního souseda. Další komplikace – ve formě prudce klesající ekonomiky – jsou něco, co si nemůže dovolit.

Sázky by nemohly být vyšší. Poprvé od doby, kdy v roce 1992 země dosáhla nezávislosti, má Ukrajina jasné směřování a vládu schopnou podpořit reformy. Jsou tu signály, že sevření oligarchy se začíná uvolňovat, což je částečně důsledek i konfliktů mezi nimi. EU a USA se snaží pomoci s vyřešením konfliktu s Ruskem. Privátní věřitelé Ukrajiny proto nyní musí udělat svůj krok – uznat ekonomickou a politickou situaci země a akceptovat “ostříhání“ svých dluhopisů. Jak ukrajinská ekonomika, tak její politický systém si nemohou dovolit opak.

Erik Berglof, profesor a ředitel Institute of Global Affairs na London School of Economics, je bývalým hlavním ekonomem v EBRD.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org

 


Čtěte více:

Project Syndicate: Náročná volbá MMF ohledně Řecka
18.06.2015 10:30
Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard nedávno p...
Project Syndicate: Nový začátek pro Řecko – a pro Evropu
24.06.2015 17:02
Řecko naléhavě potřebuje jasné uvažování. Do neschopnosti splácet dluh...

Váš názor
  •  
    11.07.2015 15:11

    Ten kdo tu horuje za Ukrajinu a hlavně ukrajinskou vládu, má moje vřelé politování. Taková dávka naivity a nekrtitického pohledu na USA vám zcela určitě musí znepříjemňovat celý váš dosavadní život! :)
    Skalar
  •  
    09.07.2015 14:05

    je treba se vzdat americkeho diktatu a pak bude dobre,protoze americani si berou priklad z komunisticke ideologie
    velkaamdvedice
  •  
    08.07.2015 17:23

    Ukrajina potřebuje všechnu pomoc co jde,ona bojuje za Evropu proti agresivitě Putlerova Ruska ,umírájí za nás !
    dh.
    •  
      08.07.2015 19:59

      kde jsou ti rusti vojaci co bojuji na ukrajine? kdyby tam byli tak je ukrajina zachranena a bez valky.....
      velkaamdvedice
      •  
        08.07.2015 23:16

        Pár stovek jich leží v neoznačených hrobech, ale je to pořád málo. Dokud jich nebude asi tak 10 tisíc jako v afgánistánu, tak rusáci pokoj nedají.
        ..
        •  
          09.07.2015 8:08

          pro tebe je vse jednoduche ty si prectes novinky.cz a pustis si ct24 a mas jasno gratuluji
          velkaamdvedice
          •  
            09.07.2015 8:20

            Ano dětství konkrétně  od srpna roku 68 mám naprosto jasno,
            ..
            •  
              09.07.2015 8:25

              stare mysleni,nove veci te desi,chapu ze jsi duchodce a proto neni treba se na tebe zlobit
              velkaamdvedice
              •  
                09.07.2015 8:41

                Moje babička je stále naživu (a soběstačná), možná tu budu dýl než ty jelimánku.
                ..
                •  
                  09.07.2015 8:47

                  Mladí komunisté to nezažili, ale geny zdědily dokonale:-) Blbost vítězí nad lží, nenávistí, pravdou a láskou:-))
                  Jesse
                •  
                  09.07.2015 8:45

                  ja byl v 68 v tatovych gulach a ty uz si pamatujes pametniku
                  velkaamdvedice
                  • cetv
                    09.07.2015 9:31

                    Škoda, že si tatík bolševik nevzal gumu.
                    VM
                  •  
                    09.07.2015 8:48

                    To se ti ty gule otiskly do hlavy?:-))
                    Jesse
      •  
        08.07.2015 20:17

        Víš, oni asi o žádnou záchranu nestojí, asi tak jako jsme o ni (kromě Bilaka and his comrades) v roce 1968 nestáli my. Ty bys možná rád, kdyby sem houfně jezdily zbraně, pardon, humanitární pomoc z Ruska společně se zabloudivšími vojáky, které zrovna někdo den před smrtí či zajetím propustili z armády či jim dali dovolenou, na kterou odjeli s plnou polní. Já ne. A věřím, že většina lidí v ČR ne. Díkybohu.
        sgt.Mike
        •  
          09.07.2015 8:06

          dokud se tam amerika nezacala s.at tak tam byl klid tak jako afganistan ,irak, libye,syrie kde vpadne americka noha ,tam vse znici
          velkaamdvedice
          •  
            09.07.2015 9:32

            Tam byli první bolševici blbínku. Tak se ti líbilo vraždění Vietkongu?
            VM
          •  
            09.07.2015 9:24

            Možná bys mohl vědět, že rusáci byli v Afghanistánu první ;-)
            qwer
            • Jáj, šak ideme proti Rusákom s Islámským štátom, veru hej
              09.07.2015 9:58

              Presne tak! Rusáci prišli afghánským komunistom na pomoc, no Američania s Britmi sa postavili za mudžahedínov a dali komunistom riadne na budku, veru tak. Po porážke Rusákov a povešanie komunistov nastolili islámský štát a bol kľud. Šak aj dnes bujujeme proti zločineckému, sovietskému asadovskému režimu v Sýrii, oslobodili sme Kosovo, Líbyju, jáj, len v Čečne sa zatiaľ nedarí. Čo sa ma nepáči, že sa Islámskému štátu nasadzuje psia hlava, keď jeho bojovníci umierajú za našu slobodu v bojoch proti Rusákom. Ešte sa zabúda na krymských Tatárov. Tí by mali prísť do Českej republiky, aby tunajším komunistom pristrihli krídelka. Jáj, dobre ja tuna proti komunistom dobre hovorím.
              Šaňo
          •  
            09.07.2015 8:21

            Ty jsi tak blbej, že by mě nepřekvapilo, kdybys příště napsal, že v Evropě byl v roce 1941 klid, dokud se sem nezačali sr*t američani.
            ..
            •  
              09.07.2015 8:27

              no blbej a hloupej jses,ty asi nevis ze hitlervi na valku s ruskem dali americani,zapadni zrada ti nic nerika vse bylo naplanovane pust si ct 24
              velkaamdvedice
              •  
                09.07.2015 8:39

                Zjus nějaký fakta místo výplodů chorých mozků. (tohle by jeden pablb nevymyslel na to jste si museli založit nějaký mozkový trust ne?)
                ..
                •  
                  09.07.2015 8:44

                  hledej a najdes ale ve tvem veku uz nic nepoberes pamatujes si jen to malo co vis
                  velkaamdvedice
                  •  
                    09.07.2015 8:57

                    Když člověk hledá najde spoustu věcí, jednou jsem třeba našel, že nás ovládají reptiliáni, kteří žijí v jádru země a vchody k nim jsou na severním a jižním pólu. Jasným důkazem toho je, že v Londýně je na každém rohu neviditelná socha reptiliána v životní velikosti. Akorát jsem už nenašel zda je na severním pólu utajená pevnina nebo zda těm reptiliánům trochu nezatéká do podzemí.
                    ..
              •  
                09.07.2015 8:28

                tim jsem chtel rict at si pustis ct24 a nepises sem tve neznalosti
                velkaamdvedice
          •  
            09.07.2015 8:10

            a zapomnel jsem dodat jugoslavii,kdyby nebylo ruska tak verim ze recko je dalsi na rade ....jeho poloha mluvi za vse
            velkaamdvedice
    •  
      08.07.2015 18:19

      Pane, nebuďte patetický. Ukrajinští oligarchové bojují především za svoje peníze.
      Juniper
      •  
        08.07.2015 20:13

        Asi tak stejně, jako ti ruští
        sgt.Mike
        •  
          09.07.2015 9:31

          profesor Erik Berglof doporučuje ostrihať od dlhov len krajinu ukrajinskýcj oligarchov.
          peterr
          •  
            09.07.2015 13:50

            Jasně, ukrajinským fašounům vše odpustit, zato ty hajzli Řeky pořádně přidusit, to je vono.
            00
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data