Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropa: Saudský export nejníže za 5 měsíců; Návrat íránské produkce by mohl být překvapením

Ropa: Saudský export nejníže za 5 měsíců; Návrat íránské produkce by mohl být překvapením

20.07.2015 16:02
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Propad cen komodit se neustále prohlubuje a ceny padají až na minima z roku 2002. Výhled letošního zvýšení úrokových sazeb v USA posílá americký dolar vzhůru a zároveň tlačí zlato na pětiletá minima. Vyšší výpůjční náklady snižují atraktivitu nejen žlutého kovu, ale i dalších komodit, které nenesou žádný úrok ani jiný výnos jako dluhopisy či akcie.

Ceny černého zlata zaznamenaly v minulém týdnu pokles ovlivněný z části děním okolo dluhové krize v Řecku, to jednoznačně nepomohlo cenám ropy k růstu. Velký dopad na ceny ropy měl i poslední vývoj na čínském akciovém trhu. Čína je pro komodity klíčová i s ohledem na tamní poptávku, která ale nepoklesla a vede si dobře, ovšem obavy přetrvávají a podepisují se tak na vývoji cen. Čínský propad na akciovém trhu by se neměl příliš odrazit na tamní ekonomice a silnější poptávka kupříkladu po SUV vozech se odrazila na vysoké poptávce po benzínu. Nejdůležitější byla v minulém týdnu pro ceny černého zlata dohoda o íránském jaderném programu. Výrazně se však letos odráží na cenách ropy i silný dolar a dostává tak černé zlato stejně jako jiné v dolarech denominované komodity pod tlak.

Írán možná obnoví původní produkci dříve, než se očekává
Ropné futures nejen v USA, ale i na mezinárodní úrovni zaznamenaly minulý týden ztráty a to již třetím týdnem v řadě. Asi nejvíce se na poklesu cen ropy podepsala v minulém týdnu právě dohoda o íránském jaderném programu. Uvolnění íránských sankcí, které Teheránu umožní návrat jeho vývozu na světové trhy, se sice neprojeví na trhu s ropou okamžitě, nicméně očekávání zvýšeného exportu ze strany člena OPEC vede k obavám, které se promítly do cen černého zlata. Historie ukazuje, že Írán by mohl trh černého zlata překvapit. Jak upozornila Mezinárodní agentura pro energetiku je většina analytiků až příliš pesimistická, co se týče schopnosti Íránu vrátit se zpět na trh s původní produkcí. Většina analytiků se sice shoduje, že Írán bude potřebovat po zrušení sankcí minimálně rok, než se jeho produkce bude moci vrátit na úroveň před uvalením sankcí v roce 2012, podobné odhady se však již ukázaly jako mylné po přerušení dodávek u jiných členů OPEC a to ve Venezuele a Libyi.

Například koncem roku 2002 stávka ve státní ropné společnosti Petroleos de Venezuela do roku 2003 srazila venezuelský ropný průmysl na kolena, země byla ale schopna zvednout produkci o 2 miliony barelů denně za pouhé 4 měsíce. Dalším příkladem by mohla být občanská válka v Libyi v roce 2011. Ropná produkce severoafrické země byla během povstání proti Kadáfímu téměř úplně pozastavena, její obnovení po ukončení konfliktu trvalo 6 měsíců. S ohledem na technickou kapacitu by Írán mohl podle Mezinárodní agentury pro energetiku tak dodávky obnovit poměrně rychle.

Iran production adn sanctions.jpg

Mezinárodní sankce uvalené na Írán v souvislosti s jeho jaderným programem snížily ropnou produkci Íránu od roku 2011 o zhruba 800000 barelů denně.


Pokles saudského exportu

Navzdory rekordní produkci ze Saudské Arábie dnešní data ukázala, že ropný export ze Saudské Arábie se propadl v květnu na nejnižší úroveň za posledních 5 měsíců. Denní dodávky se podle oficiálních dat oproti dubnovým 7,737 milionům barelů denně pohybovaly na 6,935 milionech barelů denně. Pokles je překvapením ve srovnání s rekordně vysokou produkcí ropy v Saudské Arábii, která přesahovala 10 milionů barelů denně. Saudské království, které bylo tradičně největším světovým vývozcem surové ropy, se transformuje na jedno z největších světových center zpracování této komodity.

Ropné vrty v USA
Obnova vrtné aktivity v USA, které jsme byli svědky počátkem měsíce pomalu pohasíná. V USA mezitím těžaři v minulém týdnu podle zprávy Baker Hughes omezili sedm ropných plošin. Podle analytiků Goldman Sachs by se však aktivita amerických producentů opět rozjela díky o téměř 30 procent nižším nákladům a rostoucí spokojeností producentů se současnou ekonomickou situací, pokud by se cena ropy WTI vrátila zpět na úrovně z minulého měsíce okolo 60 dolarů za barel. Schlumberger sází v následujících čtvrtletích na mírné zvýšení poptávky po službách z oblasti ropných polí v USA, kde byl trh tvrdě zasažen strmým poklesem ropných cen.

Zářijový kontrakt na referenční ropu Brent dnes po osmé hodině ráno spadl o 14 centů na 56,96 dolarů za barel. Za minulý týden se propadl o téměř 3 procenta a o více než 10 procent od počátku tohoto měsíce.

Futures na americkou ropu WTI se dnes ráno obchodovaly o 7 centů níže na 50,82 dolarů za barel. Stejně jako Brent spadly za poslední týden o více než 3 procenta a v červenci dokonce o více než 14 procent. V úterý vyprší srpnový kontrakt.

Ruský ministr pro energetiku Alexander Novak uvedl, že se 30. července setká v Moskvě s generálním tajemníkem OPEC Abdullahem al-Badrim, aby prodiskutovali aktuální stav na ropném trhu a situaci související s Iránem.

Ropa Brent se aktuálně obchoduje se ztrátou 0,84 procenta na úrovni 56,62dolarů za barel, ropa WTI momentálně ztrácí 0,75 procenta na 50,51 dolarů za barel.

Zdroj: RTRS, BBG

 


Váš názor
  •  
    20.07.2015 18:09

    Nerozumim proc se svet a Iran z Ruskem raduje ze zruseni sankci,neprinese jim to zaden prospech co se tyce ropy a ekonomiky. Spis naopak ,ropy bude prebytek a bude padat na nove dna a podiva se tak pod hranici $:20 dolaru.Tim padem vznika moznost zvyseni sazeb v Americe a prostor pro posilovani dolaru,ktery neohrozi rostouci trend v Americke ekonimice . Nejhure na tom ,ale bude cela Asie,ktere tyto vysledky nejvice poskodi.
    dolar
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m