Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat ropy do roku 1986? Nejdelší propad WTI za posledních 29 let

Návrat ropy do roku 1986? Nejdelší propad WTI za posledních 29 let

21.08.2015 11:49
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Přebytek na trhu, který již poslal ropu na šestiletá minima pravděpodobně přetrvá a ropa míří směrem k nejdelší šňůře týdenních ztrát za poslední tři desetiletí.

Ropa Brent i WTI i dnes pokračuje v prohlubování ztrát o téměř 1 procento. Futures v New Yorku padaly až o 1,6 procenta a blíží se tak osmému týdennímu poklesu v řadě. Přestože Brent i WTI se blíží 6 a půl letým minimům, WTI se přibližuje i nejdelší sérii týdenních ztrát za posledních 29 let. Brent má nakročeno k sedmému týdennímu poklesu v řadě. Koncem roku 1985 spadly ceny ropy za pět měsíců ze zhruba 30 dolarů na 10 dolarů poté, co OPEC zvýšil produkci v reakci jejího zvýšení nečlenskými státy s cílem získat zpět svůj tržní podíl. V celosvětové bitvě o podíl na ropném trhu ani dnes nikdo nechce ustoupit. A to ani Rusko nebo Irák, naopak, všichni pumpují tolik ropy, kolik to jen jde.

USA navzdory propadu cen černého zlata letos podle Amerického institutu pro ropu v červenci čerpaly surovou ropu nejrychleji nejméně od roku 1920. Americké národní zásoby se momentálně nacházejí téměř 100 milionů barelů nad pětiletým sezónním průměrem. Není tedy divu, že ropa od letošního červnového vrcholu ztrácí již více než 30 procent a to převážně dílem spekulací, že přesycení trhu není zdaleka u konce. Navíc hlavní členové Organizace zemí vyvážejících ropu produkci nesnižují, ale udržují na současných úrovních. Například Citigroup počítá s propadem cen ropy až k 32 dolarům za barel, což je cena, které se trh dočkal naposledy během světové finanční krize. Rozsah převisu nabídky nad poptávkou není něco, co by se dalo vyřešit v krátkodobém horizontu a poptávka do něj v blízké budoucnosti nedoroste. Snižování tlaku na ceny ropy by pomohlo hlavně omezování produkce.

Ropa červen.png
Ropa WTI od června tohoto roku.

Ropa Brent aktuálně odepisuje půl procenta na 46,4 dolarů za barel, ropa WTI ztrácí nyní necelé půl procento na 41,1 dolarů za barel.

Neklesající produkce, čínské trápení a saudský problém
Americká produkce černého zlata v červenci meziročně stoupla o 8,8 procenta na 9,52 miliony barelů denně. Dva jihoameričtí členové organizace OPEC Venezuela a Ekvádor pracují na společné strategii, jejíž cílem by měla být ochrana pozice zemí produkujících ropu. Tyto dva jihoamerické státy plánují předložit své návrhy vídeňské centrále OPECu, který dodává na trh asi 40 procent světové ropy.

V Číně dnes navíc měřítko tamního průmyslu kleslo nejníže za posledních více než 6 let, což jen posílilo obavy o stav tamní ekonomiky a vyslalo signál o potřebě další podpory čínského hospodářství v zájmu odvrácení jeho prohlubujícího se zpomalování. Čína je přitom hned po USA druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Otázkou zůstává, jak dlouho propad cen ropy vydrží ekonomiky, které jsou na její produkci přímo závislé jako například Saudská Arábie. Naposledy, když v roce 1998 ceny ropy padaly a Saudská Arábie měla jednoznačný důvod k panice, měla zároveň i velké štěstí, ceny ropy totiž začaly stoupat. Od té doby bohatství Sadského království pětinásobně vzrostlo. Mezinárodní měnový fond dokonce Saudské Arábii pro letošní rok předpovídá první deficit běžného účtu za posledních více než deset let. Saudské království již delší dobu s ropou hraje jakousi vyčkávací hru. Nynější výzvy, které čekají Saudskou Arábii se však nápadně podobají těm z roku 1998. V posledním roce však země i tak odmítla snížit produkci a zvýšit ceny.

Zdroj: BBG, RTRS, WSJ, MW


Čtěte více:

Zlato se vzpamatovává díky poptávce po bezpečném přístavu a Fedu
20.08.2015 17:14
Zlatu včerejší zápis ze zasedání amerického Fedu, který vyzněl spíše v...
Eurozóna drží mírně růstové tempo. PMI ukázalo zrychlení v Německu, pokles ve Francii
21.08.2015 9:43
Zvýšený příliv nových zakázek pomáhá držet tempo výroby, ukazuje předb...
Německá data vylepšila náladu na trzích a otupila tlak na dolar
21.08.2015 11:01
Na konec týdne nám do kalendáře přibyly předběžné srpnové indexy nákup...

Váš názor
  • Ropa ničí ekonomiku
    21.08.2015 19:51

    Největší průšvih s propadem cen ropy je ten, že začíná velice tvrdě dopadat na velké ropné společnosti. Ty jsou přitom obřími zaměstnavateli a jimi ohlášené rozsáhlé propuštění a omezování investic do těžby a průzkumu může dopadnout na vývoj reálné ekonomiky a zcela tak vymazat pozitivní efekt nízkých cen pohoných hmot. Bohužel se o tom moc nemluví. Více na mém blogu: http://coffeebreaker.cz/ern-zlato-kolabuje-peij-ropn-tai-budoucnost/
    Jan Železný
  •  
    21.08.2015 15:42

    SA mají náklad 8 nebo 10 usd na barel ne ? tak budou pumpovat jak vzteklý páč potřebují každý dolar, to samé Rusko, Irán je navíc, v usa ropná klika chce exportovat, a ekonomika celosvětově stojí za prd tak kde by se vzal důvod k růstu snad jedině že ti zakuklenci z Arábie by SA obsadili a na to snad nedojde
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    21.08.2015 15:03

    Prvni dno je pod hranici $:20.oo ,ale to nevypada na konecne dno,konecne dno bude pod $:10.oo dolary,ale hlobeji. Pak se tam bude drzet mezi temi hranicemi od $:10-40 dolary nekolik dlouhych let.
    Dolar
  • jinak
    21.08.2015 12:12

    současná produkce ropy je v USA na 9,35 a klesá. Klesá i v Kanadě. V meziročním srovnání je pak v USA produkce o 800 tis barelů vyšší, ale v září může klesnout výrazně pod 500 tis, protože právě vloni v září nejvíce rostla. V září má také SA snížit produkci zpět na 9,6 mil. barelů. Ročně pak spotřeba ropy roste zhruba o 1,5 mil. barelů. V září může být konec přebytkům a v říjnu pak můžou klesat nahromaděné zásoby. Jinak mimochodem ročně těžba ropy v USA rostla za poslení tři roky vždy o více jak 1 mil. barelů a ropa pořád stála kolem 100 dolarů, takže kde je chyba?
    tk69
    • Re: jinak
      21.08.2015 14:31

      Nezapomen, ze v zari a rijnu je i v USA po motoristicke sezone, a nastava cas udrzby rafinerii a mesicnich odstavek, takze ani snizena produkce cenu neovlivni, protoze klesne poptavka od rafinerii. Navic statistiky tech ropnych zasob v hubech v Cushing furt rostou...uz to skoro nemaj kam pumpovat, tak ty obrovske sklady jeste rozsiruji...
      Kolemjdouci
    • Re: jinak
      21.08.2015 12:58

      Na druhou stranu bude končit automobilová sézona, Čína dále zpomaluje, Irán se bude chtít co nejdříve zapojit a ostatní vývozci s napjatými rozpočty to tam také budou rvát, co jen to půjde tj. co sníží SA, někdo jiný nahradí. Resumé - jsem medvědí optimista a short na ropu budu držet i nadále :-)
      Scipio
      •  
        21.08.2015 13:01

        No jenže pořád je tam ten 1,5 mil. meziroční rozdíl. Podle mě jsme blízko dna, zase na druhou stranu neříkám, že cena poroste hodně nahoru, ale podle mě k 60 určitě.
        tk69
        •  
          21.08.2015 13:16

          Dno je vždycky problém chytit (nikdy se mi to zcela nepodařilo) ale zatím spoléhám na to, že trh přestřeluje. Jest-li to teď spekulanti chtějí dotáhnout na 30, tak se jim to, dle mého, podaří. Je to o trendu viz. ta poslední falešná rally na ropě. Je fakt, že nový short bych teď sám také neotevíral ale zavírat ten rozjetý nechci (mam tam zatím +40 %, tak i kdyby něco, tak to rychle zavřu a zisk bude i tak slušný...)
          Scipio
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university