Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Války, peníze, inflace

Války, peníze, inflace

06.11.2015 17:45

Milton Friedman tvrdil, že “inflace je vždy a všude monetární fenomén”. Tato věta se mi vybavila, když jsem na blogu pana Yardeniho hleděl na následující inflačně – válečný graf. Z něj by se mohlo zdát, že pro inflaci jsou naprosto rozhodující války: Před nimi dochází k prudkému cenovému růstu, po nich naopak ceny klesají, přichází deflace. Pokud bychom velký graf četli s kauzalitou „inflace vede k válkám“, máme podle něho zaděláno na pořádný problém. Ale naštěstí je pravděpodobné, že příčina a následek jsou opačného rázu.

-1

Pan Yardeni v komentáři ke grafu viní centrální bankéře z jakési krátkozrakosti. Nejsou podle něho schopni zvednout inflaci na daný cíl (což je pravda) a důvodem je právě to, že ignorují řadu ekonomických trendů a jevů (o čemž se dá pochybovat). Podívejme se nejdříve krátce na argumenty pana Yardeniho.

Výše uvedený graf se podle ekonoma dá interpretovat tak, že války a jim předcházející stav je vlastně obrovskou obchodní bariérou. Pokud se válčí, trpí globální obchod, což vede k inflačním tlakům. Pokud je mír, kvete obchod, zvyšuje se efektivita globální ekonomiky, snižuje se cenový růst, či dokonce dochází k poklesu cen. Relativně mírové prostředí v současné globální ekonomice pak v rámci této logiky vede také k silným deflačním tlakům (viz menší graf). K nim se podle pana Yardeniho přidává obrovský pokrok v oblasti informačních technologiích a pokles jejich cen. V neposlední řadě pak působí deflačně i stárnutí populace, protože starší lidé mají menší sklon ke spotřebě.

Od uvedeného se ekonom dostává k pro mne problematičtějším úvahám: Současná agresivní monetární politika podle něj inflaci/poptávku nezvedne a navíc škodí nabídkové straně ekonomiky tím, že nechává při životě „zombie“ firmy. Ty pak prý dokonce oslabují ty silné tím, že jim odčerpávají část zisků.

Škodí nízké sazby?

Zastavme se krátce u druhého tvrzení. Argumentů, že nízké sazby, či celá uvolněná monetární politika, jsou škodlivé, nalezneme už řadu let mnoho. Některé z nich v podstatě nelze rozporovat a příklad je jasný a ryze praktický: Úročení našich úspor je skutečně mizerné. Některé argumenty jsou pochybnější. Sem bych zařadil výše uvedený názor a důvod je jednoduchý: Čistky v ekonomice má v první řadě zajišťovat konkurence a ne agregátní negativní šoky. Skutečně by mě zajímal nějaký jasný příklad oné zombie firmy, která má vedle sebe firmy zdravé s mnohem lepším produktem/službou, kterým tato zombie odčerpává zákazníky a zisky. To vše jen díky tomu, že úrokové náklady této zombice jsou o něco nižší, než by byly během standardního cyklu.

Jinak řečeno, buďme velmi opatrní s hovory o kreativních destrukcích. Ty jsou plně namístě na úrovní firem a odvětví, ale často jsou velmi pochybné na úrovni celé ekonomiky. Radovat se z plošného hlubokého útlumu agregátní poptávky je jako radost ze sucha, které sice na poli zničí plevel, ale plošně s ním i pšenici.

U oněch „dobrých“ argumentů proti nízkým sazbám pak nesmíme zapomínat na to, kde pomáhají. Bez nich by oživení americké ekonomiky bylo pravděpodobněji mnohem slabší, pokud by bylo nějaké. Pokud zůstanu u příkladu s úsporami, ty by tedy byly úročeny lépe, ale „radovali“ by se z toho nezaměstnaní. Je lépe mít práci a příjem z ní spolu s nulovým úročením úspor, nebo hezké úroky bez práce?

Monetární, nebo válečný jev?

Hlavní otázka, kterou si v souvislosti s výše uvedeným můžeme klást, ale zní: Je tedy inflace válečný, nebo monetární jev? Podařilo se velkému monetaristovi přehlédnout „válečného“ slona v místnosti? Samozřejmě ne. Pan Yardeni popisuje řadu nabídkových faktorů, které vyvolávají globální deflační tlaky a proti kterým se toho nedá moc namítnout (spíše přidat). V řeči monetaristů to ale neznamená nic jiného, než že v ekonomice není s ohledem na množství zboží a služeb dost peněz.

Jak je možné něco takového tvrdit, když jsme zaplaveni likviditou? Jednoduše: Tato likvidita je jen „semenem“ (zůstanu u zemědělských příměrů), z kterého musí procesem multiplikace vyrůst „skutečné“ peníze. A ony zdaleka nerostou tak, jako dříve, K tomu se v ekonomice točí pomaleji, než bylo zvykem. Ač se to tedy může zdát jako rouhačství, z tohoto pohledu je peněžní nabídka stále nedostatečná. Dostáváme se tak po vší diskusi stejně k tomu, že centrální banky jsou kvůli nízké multiplikaci a pomalému obratu peněz stejně impotentní?

Odpověď zní: Ano a ne. V rámci toho, co je nyní považováno za přijatelné monetární nástroje, platí zatím spíše to první. Na rozdíl od fiskální politiky ale u té monetární vždy platí, že „zdroje jsou“. Jde jen o to, jak velký je tlak na jejich využití. V tuto chvíli snad o jejich odvážnějším použití vážněji uvažovat nemusíme. A mimochodem nezapomínejme na to, že to byl právě Friedman, kdo ve své době doporučoval jen těžko představitelné.


Čtěte více:

Rozbřesk – ČNB “váhavě” natahuje intervenční závazek
06.11.2015 9:10
ČNB včera nevyslala úplně jasný signál, a to se může koruně líbit. Zna...
Návrat stříbrného pádu
06.11.2015 15:21
Cena stříbra v říjnu mířila vzhůru v rámci největšího měsíčního růstu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m