Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozí nám „endemická občanská válka“?

Hrozí nám „endemická občanská válka“?

09.12.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Teroristické útoky v Paříži sebou také přinesly výbuch nehezkých předsudků. Podle jednoho průzkumu veřejného mínění se zločinnost spojená s protimuslimskými postoji ve Velké Británii zvedla o 300 %. Většina z toho se přitom týká útoků proti muslimským ženám a dívkám. New York Times zase uvádí, že mimořádný stav, který byl zaveden ve Francii, se nejvíce projevuje také u muslimů. A úvahy republikánských kandidátů na amerického prezidenta naplňují i ty nejdivočejší sny ISIS, protože mohou hluboce rozdělit společnost evropských států.

Je těžké dnes odolat dojmu, že Samuel Huntington měl pravdu, když hovořil o celosvětovém střetu civilizací. Evropská historie ale ukazuje, že jsou i jiné cesty. V první řadě ovšem musíme začít s diagnózou, která je střízlivá a která se nezvrhne v úvahy o apokalypsách. V Evropě jsme dříve nalezli mocné národní státy, ty ale procházejí transformací. Musí se vypořádat s demografickými změnami, slábnoucí národní suverenitou, ekonomickými šoky souvisejícími s globalizací a dalšími radikálními změnami ve společnosti i ekonomice.

Jinak řečeno, Evropu stmelil mezinárodní obchod a technologie, ty samé faktory před ní ale nyní staví výzvy. Evropské instituce vznikly proto, aby chránily národní zájmy. Dnes zápasí s novou globální realitou mezinárodního terorismu, klimatických změn, rozpadání států, masové imigrace, přílivu uprchlíků, digitálních médií a dalších faktorů. Není překvapivé, že na povrch vyplavala celá řada problémů a frikcí. Vezměme si například národní suverenitu a identitu. Obojí může být ve stejnou dobu hodně flexibilní a zároveň zkostnatělé. Politici ve Velké Británii jsou si tak například dobře vědomi, že imigrace je ekonomickou nutností, zároveň se o ní ale vyjadřují falešnou rétorikou krajní pravice. Britská ekonomika zároveň parazituje na zahraničním kapitálu a sami politici se pohybují mezi svými funkcemi a pozicemi ve velkých mezinárodních společnostech. Jsou tak členy velmi mobilní globální elity.

Francie i Velká Británie nejsou schopny zbavit se svých zvyků z doby imperialismu a rebelující domorodce se snaží zvládnout vojenskou silou. Francie bojuje na několika frontách, včetně Afghánistánu, Libye, Mali a nyní Iráku a Sýrie. Historie ale opakovaně ukazuje, že boj s extrémisty v zahraničí nemá žádný vliv na to, zda bude extrémismu propadat domácí populace. Někdy jej může dokonce podporovat. Zdá se, že mozky ISIS pochopily novou globální realitu vzájemně propojených zemí lépe. Podporují nenávist na Blízkém východě a zároveň využívají boj evropských muslimských minorit za svou identitu a důstojnost.

Evropské demokracie se v boji proti extrémistům opakovaně snaží apelovat na své intelektuální a morální hodnoty. Po útocích na Charlie Hebdo se tak například objevovala prohlášení o svobodě projevu. Pokud ale třeba Velká Británie prodává zbraně zemím Zálivu, nebo se Francie vnucuje Saúdské Arábii, která je fundamentalistickou zemí, nelze brát moralistickou rétoriku Západu zase tolik vážně.

Politici jako Matteo Renzi a Angela Merkelová podle všeho chápou, že starý model národních států, ve kterých jsou voliči strašeni a manipulováni tak, aby podporovali izolaci a hleděli nevraživě na „zahraničí“, je hrozbou. Ta může být receptem pro konflikty a ekonomický úpadek. V dnešním globalizovaném světě jsou země propojeny a musí být kreativní, co se týče úvah o budoucnosti, která bude mít nevyhnutelně stále více mezinárodní povahu. Můžeme lehce zapomenout na to, že filozofové osmnáctého století hovořili o kosmopolitní společnosti. Evropa je, co se týče myšlenek osvícenců, stále v procesu tvorby a ani zdaleka se nejedná o dokončené dílo. Její budoucnost záleží na tom, zda nalezne alternativní politiku, která by se vypořádala se sociálními a politickými tenzemi a ekonomickou nerovností. Pokud ji nenalezne, může se dostat do stavu endemické občanské války.

Autorem je Pankaj Mishra.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Putin se podíval domů a lekl se toho, co viděl
09.12.2015 11:00
Ruský prezident Vladimir Putin pronesl před několika dny svůj dvanáctý...
Když se černé zlato propadne pod 40 USD, ropné společnosti krvácejí…
09.12.2015 12:53
Ceny ropy včera prohloubily ztráty a atakovaly nová téměř sedmiletá m...
Volkswagen (+4,6 %) se přepočítal, nadlimitní emise vypouští výrazně méně vozů
09.12.2015 12:56
Nesrovnalosti v údajích o emisích oxidu uhličitého (CO2) vypouštěných ...
NWR navrhla zavřít Důl Paskov, vláda to odmítla
09.12.2015 13:20
Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černo...

Váš názor
  •  
    09.12.2015 15:34

    Autor z části příčinu nakousl ale opravdu jen část. Lidi ale nejsou schopni se vyhnout svému osudu, takže si přečtěte raději Sibylu a Nostradama, ať víte do čeho jdete. Furt nechápu, jak se stalo, že kapitalismus je levicová idea a komunismus pravicová. Za 40 let komunismu tu nedocházelo k žádné masové migraci, kdežto posledních 60 let Evropy a USA jsou dějinami až téměř sebevražedné neschopnosti obnovit vlastní obyvatelsto a jeho náhrada migrací. Pokud za migraci mohou komouši a pravice je proti, tak z toho nutně vychází výsledek, že Západ již žije 60 let v komunismu a my jsme patrně před 25 lety přišli o dobu kapitalismu.
    ignác
    •  
      10.12.2015 18:05

      A co masový přísun Rómů hned po válce a v 50 letech, to nebyla migrace, se kterou jsme se do teď nebyli schopni vyrovnat a vytvořila gheta o velikosti celých čtvrtí? O tom ale asi Rudé právo nepsalo...
      raca
  •  
    09.12.2015 15:16

    No tak nějak pořád nechápu co chtěl tímto článkem pan Mishra říci.... Nějak tam nevidím řešení, které by nabídl. Teda jestli nemíní tou kreativitou živení pasáků koz a podobných "inženýrů a doktorů" ze Somálska a Afgánistánu.
    alda
    •  
      10.12.2015 18:09

      Cítím z toho, že národní suverenita je špatná a populismus lokálních ředitelů vede lidi k extremismu. Neměli bychom tedy ty směšné národní politiky zrušit, když tady máme vševědoucí a nestranný evropský parlament?
      raca
  • strašení.
    09.12.2015 14:57

    Prdlajs hrozba války , spíš návrat ke kořenům evropské civilizace. Střet kultur by nastal kdyby parta "rozumných" dál roubovala Evropu muslimy. Oni jsou opravdu o 500 let jinde , ve středověku. Stačí 1-2 volební období a na na autokratickou EU zapomeneme. Socialisti, zelení a komouši se moc usídlili v čele EU struktur a mají tendeci vše s jiným názorem nazývat xenofobie a ultra.
    viper
    • Re: strašení.
      09.12.2015 15:38

      V čem vidíš kořeny evropské civilizace? Pevně doufám, že v upalování kacířů a čarodějnic, náboženských válkách, a shromaždování potenciálně nebezpečných a nepohodlných v koncentračních táborech. Snad nejsi další multikulti sluníčkář, co vidí kořeny evropské civilizace v rovnosti, svobodě vyznání, zastupitelské demokracii, toleranci a podobných hovadinách.
      ..
      •  
        09.12.2015 15:46

        příště si přečti co jsem napsal a nebudeš se tak hloupě ptát...
        viper
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university