Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Směrem k dalšímu předčasnému zvýšení sazeb?

Směrem k dalšímu předčasnému zvýšení sazeb?

04.12.2015 17:45

ECB znatelně uvolnila svou politiku, ale trhy se chovají, jako kdyby Mario Draghi byl nahrazen někým z Bundesbanky. Čekalo se prostě víc. Celkově se tak potvrzuje, že monetární politice vládnou zejména slova (včetně managementu očekávání), činy jsou až na druhém místě (viz má pondělní úvaha). Nastav očekávání nízko, potěšíš i málem. A naopak. Ale dost už o ECB, obraťme naše pohledy opět na chvíli za velkou louži.

Úvah o tom, že by Fed ještě ani zdaleka sazby zvyšovat neměl, či že je naopak měl zvýšit už dávno, je nepočítaně. Možná tak je trochu překvapivé, že celý problém se dá shrnout do poměrně jednoduchého obrázku, který porovnává sazby skutečné a takzvané sazby přirozené. Ty si můžeme představit jako sazby, které by „přirozeně“ čistily trh (při jejich odhadu se ale samozřejmě vracíme zpět do oné detailní diskuse, které jsme se použitím tohoto obrázku „zbavili“). Graf je od Michaela Dardy z MKM Partners – tento ekonom je považován za jednoho z velkých odborníků na monetární politiku.


Fed

Podle odhadů MKM byly sazby v USA v letech 2004 – 2006 níže, než měly být. Jinak řečeno, monetární politika byla příliš uvolněná. Sám nejsem příliš velkým zastáncem teorií, které tvrdí, že za globální finanční krizi a tudíž i následnou Velkou recesi mohly zejména centrální banky. Důvod je jednoduchý – centrální banky nemačkají tlačítka s nápisem kupovat, neuzavírají mizerné hypotéční smlouvy, nenamlouvají investorům, že PE u indexu SPX dosahující hodnoty 25 je stále rozumné, apod. Graf ale ukazuje, že svůj podíl viny Fed nese už jen proto, že na trh dodával příliš mnoho paliva, které bylo možno zneužít.

Po roce 2006 až do roku 2009 se sazby přirozené a sazby skutečné v podstatě kryly a Fed tak dělal přesně to, co měl. Po roce 2009 se pak mezera prudce rozšiřuje, je to ale samozřejmě odrazem toho, že sazby nemohou klesnout pod nulu (nebo alespoň ne výrazně pod ní). Přirozené sazby se pohybovaly hluboko v záporu*, což neznamená nic jiného, než že alternativní monetární uvolnění ve formě kvantitativního uvolnění bylo plně namístě.

Mezera mezi realitou a „přirozeností“ se pak zase postupně uzavírá a na konci roku 2014 se oba typy sazeb opět dostávají na hodně podobnou úroveň, i když ty přirozené jsou stále mírně pod nulou. Jinak řečeno, samotné nulové sazby byly tou dobou politikou, která by reálně představovala sice velmi mírnou, ale stále přece jen brzdu. QE tak bylo stále namístě.

A dostáváme se ke zlatému hřebu celé věci – k vývoji během roku 2015. Z něj je patrné, že se mezera mezi oběma sazbami opět prohlubuje (do značné míry to bude způsobeno posilováním dolaru a následným „pasivním“ utahování finančních podmínek). Pokud by se tedy Fed řídil touto úvahou a konkrétními čísly, o nějakém zvyšování sazeb by nyní nemohlo být ani řeči**. Jinak řečeno, pokud je uvedený graf relevantní a naplní se současný konsenzus, sazby se zvednou v době, kdy by se zvedat neměly. Před několika dny jsem tu uvažoval nad tím, co by mohlo spustit korekci na trzích, dnes v podstatě rozpracováváme jeden ze zmíněných bodů. A dostáváme se k ne zrovna uklidňujícímu závěru. Během posledních desetiletí to přitom byla většinou právě monetární politika, co stálo za prudkým obratem cyklu. Takže historie by se podle výše uvedeného mohla opět pěkně zarýmovat.



*Jak si v praxi představit situaci, kdy by i skutečné sazby byly v hlubším záporu? Šlo by toho plošně docílit v ekonomice, kde by neexistovaly jiné peníze, než ty elektronické. Měli bychom tak peníze jen na účtech a tyto prostředky by se neúročily, ale naopak diskontovaly. Motivace pro utrácení (držení co nejmenšího objemu peněz na účtech a jejich „konverze“ do reálných aktiv) by tak zřejmě prudce rostla. Na makroúrovni by to znamenalo prudký růst rychlosti obratu peněz a následně nominálního a při troše štěstí i reálného produktu.

**Všimněme si, že onen vztah dolar-sazby je dalším hezkým příkladem zacyklenosti, sebenaplňujícího se proroctví a násobných rovnováh, kterých máme v pokrizové globální ekonomice jako hub po dešti: Trh čeká vyšší sazby a dolar posiluje, posilování dolaru utahuje finanční podmínky a tudíž klesá nutnost zvyšování sazeb, tlaky na posilování dolaru klesají, což uvolňuje finanční podmínky ... Jde jen o to, zda je to pohyb dostředivý, či odstředivý.


Čtěte více:

Americký trh práce se vyvíjí dobře, ujistila listopadová zpráva
04.12.2015 14:45
Listopadová sada čísel z amerického trhu práce je o trochu lepší, než ...
Týden na měnách: Zklamání z Frankfurtu
04.12.2015 17:21
Tento týden všechny ostatní zastínilo euro, jemuž nalila krev do žil ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m