Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropné ekonomiky bojují o přežití, zachrání je 50% růst ceny černého zlata?

Ropné ekonomiky bojují o přežití, zachrání je 50% růst ceny černého zlata?

03.02.2016 16:16
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Ceny ropy kolísají blízko 30 dolarům a státy závislé na produkci černého zlata více či méně bojují s tenčícími se zásobami ve státní kase. Vlády od Saudské Arábie po Venezuelu snižují výdaje. Prezident latinskoamerické země dokonce vyhlásil stav ekonomické nouze a o úvěry v řádech miliard dolarů Světovou banku i Africkou rozvojovou banku požádala v neděli Nigérie, největší africký producent. Nigerijské volání o pomoc se tak kvůli ostrému propadu cen ropy stalo zatím posledním zoufalým výkřikem z řad národů závislých na produkci černého zlata.

Naděje na brzkou změnu v ropném odvětví se prozatím jeví jako mizivé. Rusko je sice údajně otevřené případnému setkání s producenty ropy z řad OPEC i mimo ně, nicméně takové zasedání se doposud nerýsuje a šance na společný postup v zájmu růstu cen černé komodity není tedy příliš vysoká. Útěchou ropným národům budiž dnes zveřejněný průzkum agentury Bloomberg. Podle 17 dotázaných analytiků by se cena ropy mohla do konce roku zvýšit o zhruba 50 procent, Brent na 48 a WTI na 46 dolarů za barel. Podle Goldman Sachs by se totiž přebytek dodávek na trhu, který poháněl strmý propad cen až na 12tiletá minima, mohl do konce roku 2016 přetavit s poklesem americké produkce v jejich nedostatek. Nicméně oproti cenám nad 100 dolary, na které byly ropné státy zvyklé ještě v září 2014, jde každopádně o útěchu slabou.

Vlády od Latinské Ameriky až po Blízký Východ jsou tak i za cenu rizika politických nepokojů nuceny opouštět politiku štědrosti kupříkladu snižováním mezd ve veřejném sektoru nebo dotací na energie. Producenti ropy se takto snaží snižovat vládní deficit.

Deficity státních rozpočtů vývozců ropy v procentech HDP

def

Rozpočtový deficit v roce 2015 fialově, odhady pro rok 2016 růžově.

Zcela bezprecedentním opatřením se nevyhnul ani největší světový vývozce ropy. Saudská vláda zvýšila ceny paliv, elektřiny i vody a plánuje zavedení daně z přidané hodnoty. Zároveň Saudská Arábie v loňském roce poprvé za posledních téměř deset let vydala vládní dluhopisy a ve hře je i prodej podílu ve státním ropném gigantu Aramco. Dotace na dopravní paliva v srpnu zrušila i druhá největší arabská ekonomika – Spojené arabské emiráty. Rozpočet Iráku pro letošní rok má výhradně provozní charakter a neposkytuje prostor pro investice. Druhý největší producent ropy, který navíc bojuje s Islámským státem, přijal mnoho úsporných opatření včetně snižování mezd ve veřejném sektoru. Již v loňském roce získal Irák úvěr od Mezinárodního měnového fondu ve výši 1,24 miliardy dolarů.

Trable se nevyhýbají ani Rusku, pro které ropa a zemní plyn představují téměř polovinu fiskálních příjmů. Nemluvě o tom, jak nízké ceny černého zlata oslabily rubl. Inflace v březnu 2015 zrychlila na třináctileté maximum 16,9 procenta. I když se v prosinci míra inflace snížila na 12,9 procenta, jde o více než trojnásobek cíle tamní centrální banky. Ruská vláda musí nyní najít úspory ve výši 19 miliard dolarů včetně 10procenntího snížení výdajů, pokud se chce vyhnout více než 6procenntímu deficitu v poměru k hrubému domácímu produktu. Propadem cen ropy trpí i Kazachstán nebo Ázerbájdžán. Latinskoamerická Venezuela si podle prezidenta Madura prochází doslova finanční katastrofou, do země totiž s levnou ropou proudí o 64 procent méně dolarů. Spotřebitelské ceny rostou nejrychleji na světě a to tempem 275 procent. V letošním roce by podle Mezinárodního měnového fondu inflace měla stoupnout na více než dvojnásobek na úrovni 720 procent. Není se čemu divit, že Venezuela vytrvale lobbuje za mimořádné zasedání OPEC za účelem omezení produkce v zájmu růstu cen. Doposud však o jednání usiluje bez úspěchu.

Americká produkce by podle informací tamní Energetické informační agentury mohla do konce čtvrtého čtvrtletí klesnout o 7 procent respektive 620000 barelů denně. O dalších zhruba 600000 barelů denně by se mohla snížit produkce nečlenských zemí OPEC. To by podle EIA mohlo vést k oživení poté, co nízké ceny stimulovaly poptávku. Ve hře však je ještě dalších zhruba 500000 až 600000 barelů ropy denně z Íránu. Nyní je otázkou, jak moc musí ceny ropy vzrůst, aby se postižené ekonomiky vyhrabaly z nejhoršího a zalepily díry ve státních rozpočtech. Banky od UBS po Société Générale každopádně očekávají na ropě v druhé polovině roku zisky a Citigroup černé zlato dokonce označila za „obchod roku“.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Komodity za politickými riziky 2016
21.01.2016 16:08
Propad cen ropy, který jen od počátku roku přesáhl 20 procent hodnoty...
Nová realita ropného trhu: Proč jsou Rusko a OPEC vlastně irelevantní...
28.01.2016 16:27
Cena referenční ropy Brent dnes díky spekulacím o možnosti spoluprác...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (3. díl)
03.02.2016 13:30
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...

Váš názor
  • Včera jsem četl,
    05.02.2016 10:44

    že v Rusku hodlají něco zprivatizovat, aby trochu zaplácli díru v rozpočtu. Jak typické - stát prodává, když jsou ceny na dně.
    kadanfm
  • Graf
    05.02.2016 10:32

    Když už použiji graf, tak kde je vysvětlivka co znamenají barvy? Lidi naučte se už jednou podávat úplné informace.
    Ricochet
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data