Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská a čínská ekonomika mají předpoklady v roce 2016 překonat nepříznivá očekávání, říká expert

Japonská a čínská ekonomika mají předpoklady v roce 2016 překonat nepříznivá očekávání, říká expert

11.02.2016 14:22
Autor: Pavel Daniel

Čínská a japonská ekonomika mají, podle Jamese Batemana, ředitele správy portfolií (Head of Portfolio Management) ve společnosti Fidelity International, dobré předpoklady k tomu, aby překonaly skeptická očekávání pro rok 2016. „Makroekonomická data z Číny naznačují, že očekávání o „tvrdém přistání“ jsou převážně neopodstatněná. A v Japonsku čekáme, že se ekonomický růst v roce 2016 mírně zlepší,“ řekl Patrii Online Bateman.

Patria Online: Co čekáte od japonské a čínské ekonomiky v roce 2016?

Začnu Japonskem. Makroekonomické údaje země v roce 2015 nebyly příznivé. Průmyslová výroba zažívala v listopadu 2015 propad, přičemž se po dvou kladných hodnotách meziměsíčně snížila. Maloobchodní prodeje byly velkým zklamáním, meziročně se prudce propadly až na -1,0 %. Údaje o růstu nominální mzdy byly mnohem slabší, než se očekávalo, nyní jsou meziročně na poklesu. Jde však o obzvlášť kolísavou řadu v důsledku časového stanovení bonusů; plánované nominální příjmy zaznamenaly meziročně zrychlení na 0,5 %, nejrychlejší tempo od roku 2005.

Jádrová inflace se v listopadu i nadále držela, japonská centrální banka (Bank of Japan) dala přednost opatření, díky němuž se sazba meziročně držela na 1,2 % třetí měsíc po sobě. Základní hodnota „v západním stylu“ předstihla veškerá očekávání, když se vyhoupla na 0,9 %. Důležitý index CPI zůstává nižší, na meziroční nezměněné úrovni 0,3 %, a to především v důsledku poklesů v souvislosti s energiemi.

Patria Online: Co tedy můžeme čekat letos?

Japonský růst by se měl v roce 2016 mírně zlepšit a odrazit se ode dna, na němž byl v roce 2015. Očekáváme, že dojde k posílení makroekonomických hodnot a ty by se měly promítnout do konkrétních údajů. Signály růstu mezd se budou muset zlepšit, aby se spotřeba v Japonsku významně zrychlila. Stabilizace v Číně byla v poslední době vzpruhou, ale to by se později v letošním roce mohlo změnit.

Patria Online: A jak vůbec hodnotíte čínské makroekonomické údaje?

Čínské údaje i nadále vykazují známky stabilizace, vývoj je však nepochybně utlumený. Oba výrobní indexy PMI vykazovaly slabé hodnoty – pod hodnotou 50. Přehled Caixin byl zklamáním, jelikož změnil tvrzení z předchozího měsíce, že dochází ke vzdalování se od klesajících nových vývozních zakázek, zatímco „oficiální“ index PMI stoupl, i když složka zaměstnanosti i nadále prudce klesá. Index PMI pro služby se výrazně odchýlil od normálu. Společnost Caixin si pohrávala s rekordními minimy, která spadla o celý bod až na 50,2. „Oficiální“ služby však vyskočily na dvouleté maximum – 53,7, přičemž hodnota ve stavebnictví zaznamenala třetí vzestup po sobě.

Patria Online: Jaká další makrodata z Číny hodnotíte příznivě?

Prosincové údaje k čínskému obchodu se zlepšily a výrazně předčily prognózy. Vývoz je meziročně kladný poprvé za šest měsíců, vyjádřeno v jüanech. Dovoz rovněž zaznamenal nebývalý meziměsíční nárůst a zdá se, že zaznamenává slušné oživení. Ceny domů se v listopadu i nadále zlepšovaly, jelikož růst průměrných cen domů se meziročně zrychlil na 4,2 % (graf 7). Ceny nových domů stouply ve 33 městech ze 70, což představuje oproti říjnu nárůst z hodnoty 27. Zisky zůstaly soustředěné ve městech s ukazateli Tier 1 a 2.

Devizové rezervy Číny však v prosinci klesly znepokojivým tempem a propadly se o 108 miliard amerických dolarů, největší zaznamenanou částku. Odhaduje se, že to odpovídalo prodejům centrální banky v přibližné výši 140–200 miliard dolarů po úpravě pro oceňovací účely.

Patria Online: Co tato makrodata naznačují pro čínský ekonomický vývoj?

Během několika posledních měsíců se objevily signály ekonomické stabilizace, a proto jsou obavy z „tvrdého přistání“ převážně neopodstatněné. Obecná tendence ke zpomalování bude v průběhu roku 2016 pokračovat jako přirozená součást opětovného hledání rovnováhy v Číně, a to mimo průmyslové sektory směrem ke spotřebě/službám. Přes volatilitu trhu není významná devalvace jüanu přebytku na běžném účtu Číny, její značně kladné obchodní bilanci nebo jejímu vyvažování směrem k růstu podnícenému spotřebou.

Patria Online: Sehrály ve vašem výhledu nějakou roli lednové intervence čínské centrální banky?

Je pravděpodobné, že při obraně renminbi (jüanu) během ledna centrální banka (People‘s Bank of China) znovu vyčerpala podstatnou část svých devizových rezerv. Rovněž velice intenzivně manipulovala s likviditou a sazbami přes noc na offshore trhu, aby zabránila spekulacím. Přes obrovské devizové rezervy (3,3 bilionů USD) je důležité sledovat, aby se tyto intervence a odlivy kapitálu obecně nestaly důvodem k nárůstu obav, jak Čína usiluje u své měny o přechod k „přístupu vycházejícího z měnového koše“.

Patria Online: Jaké jsou ekonomické prognózy rozvíjejících se trhů?

Mám za to, že pro rozvíjející se trhy existují nyní tři klíčové důvody pro jejich zlepšení: Prvním je stabilizace Číny. Již jsme zaznamenali, že dřívější úsilí o uvolnění se promítá do ekonomických dat, ale pocit na trhu zůstává negativní a není v žádném případě dané, že se pokračuje vpřed. Zadruhé: Oživení či zrychlení rozvinutých trhů zůstává utlumené a obchod je i nadále slabý, což naznačuje, že tento kanál možná nebude silným hnacím motorem. A nakonec - pro lepší vývoj na rozvíjejících se trzích nehraje ani zlepšení cen komoditropa, která i nadále atakovala nová minima, v tomto ohledu nepochybně nijak neprospěla a komoditní trhy možná nezískají nezbytnou rovnováhu dříve než v nejlepším případě ke konci letošního roku.


Čtěte více:

Matthew Sutherland: Čína již má za sebou období orientované na kovy a budování infrastruktury
01.02.2016 13:58
Hrozba další devalvace čínské měny je podle Matthewa Sutherlanda, ředi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.