Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dokáže dolar po silných číslech zastavit volný pád?

Dokáže dolar po silných číslech zastavit volný pád?

04.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dolar nakonec díky silným americkým číslům zastavil svůj volný pád. Jeho páteční výkon ale i tak nebyl moc přesvědčivý a dnes ráno se obchoduje zhruba na úrovních, kde se pohyboval v pátek ráno - tedy před slušnými payrolls a silným výsledkem ISM. Pokud by měl propad dolaru pokračovat dál k osmiměsíčním minimům (1,18 EUR/USD), může volněji dýchat nejen americký Fed, ale slavit mohou všechny ekonomiky, které mají primárně navázány svůj kurz na dolar. Tedy řada asijských ekonomik (včetně Koreje a Číny) a řada komoditních exportérů především na blízkém východě. Vrásky na čele ale rychle přibývají vedení japonské a evropské centrální banky. Přes nedávné rozšíření měnové expanze, yen i euro za poslední měsíc výrazně posílily.

Bude zajímavé, jak na to budou v nejbližších týdnech reagovat centrální bankéři. V eurozóně na rozdíl od Japonska (kde průmysl padá o více než 6 %) sice čísla z reálné ekonomiky nevypadají nijak špatně. Spotřeba domácností především v Německu pěkně roste a dobré výsledky přes určité zhoršení nálady dál zaznamenává i průmysl. Na druhou stranu evropští centrální bankéři jsou nervózní z velice nízké inflace. Ta sice v březnu lehce vzrostla (na -0,1 % y/y), v dalších měsících ale pravděpodobně ještě poklesne dolů a udrží velice nízko i dlouhodobá inflační očekávání. ECB na tom nic moc nezmění, je ale pokaždé nervózní ze sílícího eura, které by mohlo teoreticky inflační dynamiku ještě snížit. Uvidíme, s čím tento týden přijde jedna z největších holubic v ECB - hlavní ekonom Peter Praet…

Region - forex
Zlotý v pátek po zveřejnění čísel o podnikatelské náladě za březen, která dopadla lépe, než se čekalo, posílil na nová letošní maxima. Český index PMI byl sice slabší, avšak na korunu čísla výraznější dopad neměla.

Zlotý bude tento týden zajímat zejména zasedání polské centrální banky, které může být po delší době zajímavé. Obměněná bankovní rada totiž bude mít šanci nějakým způsobem (podle nás verbálně) zareagovat na nízkou inflaci a například i na to, že v Maďarsku centrální bankéři obnovili cyklus snižování sazeb. Kromě toho přitáhnou v Česku pozornost čísla z průmyslu a maloobchodu, nicméně v jejich případě zůstává potenciál hýbat korunou minimální.

Dluhopisy
Ačkoliv americký trh práce v pátek v zásadě splnil očekávání trhu a pokud jde o podnikatelskou náladu v průmyslu tak ta je dokonce výrazně překonala, tak výnosy amerických a vlastně i německých vládních dluhopisů se obchodují pod úrovněmi, které byly registrovány před důležitými pátečními daty. Vysvětlení může být několik: 1. ačkoliv americká data nebyla úplně špatná, tak v součtu se slabými výdaji ve stavebnictví stále ukazují na zanedbatelný růst americké ekonomiky v prvním kvartálu (náš běžící odhad naznačuje jen 0,5 % mezikvartálně anualizovaně); 2. opět padající ceny ropy tlačí inflačním očekáváním výnosy dolů; 3. ECB tento měsíc navyšuje objemy nakupovaných vládních dluhopisů, které zejména v případě těch německých pomalu začínají docházet. Vzhledem k tomu, že inflace je stále relativně nízká, tak dluhopisy není třeba prodávat.

Komodity

Cenám ropy zasadil v pátek ránu princ Salman, který potvrdil, že šance na dohodu o zmrazení produkce na chystaném zasedání v Daúhá jsou malé. Uvedl, že bez toho, aby se tohoto kroku účastnili i ostatní producenti (specificky zmiňoval Írán) nemá dohoda cenu. Kromě toho se objevily zprávy, že produkce ropy v Rusku vzrostla v březnu na nová třicetiletá maxima a omezit produkci patrně znovu odmítl i íránský ministr pro ropu Zanganeh. Zdá se tedy, že zástupci zemí, jež se setkání 17. dubna zúčastní, před sebou mají obtížný komunikační úkol. Zasedání však stále vnímáme jako rizikovou událost (oběma směry).

Cena ropy Brent se v pátek propadla o 2,4 % a dostala hlouběji pod 40 USD/barel a cena americké ropy WTI dokonce poklesla o 4 %.

 

Čtěte více:

Týden na měnách: Dolar tíží opatrný Fed
01.04.2016 17:34
Povelikonoční týden byl hlavně o Fedu a datech. Dolar byl na hlavních...
Makropátek na Wall Street
01.04.2016 22:01
Se zrakem upřeným k jednotlivým představitelům Fedu dnes celý trh oček...
Čínské trhy mají zavřeno, asijská seance dopadla nevýrazně
04.04.2016 8:19
Podle hodnocení analytiků i přes solidní americká makro data z minuléh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data