Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německé výnosy poblíž historických minim, ECB zvažovala výraznější cut

Německé výnosy poblíž historických minim, ECB zvažovala výraznější cut

08.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na trhy se včera vrátila nervozita a výnos německého bundu opět míří do blízkosti svých historických minim (pohybujeme se pod 0,09 %). I když z dlouhodobého pohledu jsou německé dluhopisy předražené, krátkodobě dává jejich popularita perfektní smysl. ECB na začátku dubna zrychlila přímé nákupy aktiv (z 60 na 80 miliard eur měsíčně), minimálně další tři měsíce ještě nebude nakupovat korporátní dluhopisy a je odkázána čistě na vládní cenné papíry. Strach z Číny a řady globálních rizik také zatím soudě podle inflačně indexovaných dluhopisů netlačí investory k sázkám na vyšší reálné výnosy. Nehledě na relativně slušné výkony německé ekonomiky jsou tak investoři ochotni tolerovat v německých inflačně indexovaných dluhopisech hluboce záporný reálný výnos (-0,9 % na 10 let). To je extrémně pesimistický pohled na svět, trhy ale nemusí z těchto sázek v nejbližších měsících rychle vyskakovat.

V neposlední řadě německému bundu v poslední době pomáhá silnější euro, respektive slabší americký dolar. Tím, že Fed výrazně přibrzdil utahování měnových kohoutů a oslabil dolar, sice pomohl vzhůru dlouhodobým inflačním očekáváním v USA. Současně ale znovu zchladil inflační očekávání v eurozóně, která spadla do blízkosti historických minim (1,42 %).

Je pravda, že na současných úrovních již od eura další zisky nečekáme. Jednak proto, že americký Fed nakonec přece jen v tomto roce ještě úrokové sazby posune směrem vzhůru. A především proto, že euro podle nás také podceňuje řadu politických rizik, které mohou přinést nejbližší měsíce. Je to zejména červnové referendum o Brexitu a červencová mamutí splátka řeckého dluhu, která může vyostřit dnešní neshody mezi skupinou řeckých věřitelů. I když ale euro z těchto důvodů oslabí, těžko to zafunguje jako impuls k prodeji bezpečných německých dluhopisů.

Pravá prodejní panika na německém bundu podle nás může nastartovat teprve, až se na evropskou scénu opět vrátí obavy z inflace.

Region - Forex
Navzdory tomu, že polská centrální banka ve středu významně odbourala tržní sázky na pokles sazeb, tak zlotý včera bez zřejmého důvodu oslabil asi o procento a dostal se do blízkosti EUR/PLN 4,30. V Česku přilákala pozornost únorová data z průmyslu a maloobchodu, která patrně přispěla k návratu koruny do těsné blízkosti hranice kurzového závazku ČNB.

Pro našince bude dnes zajímavé sledovat data o nezaměstnanosti (březen), nicméně jejich potenciál pohnout s korunou je malý. Zajímavější mohou být čísla o maďarské inflaci za březen. Očekáváme mírně vyšší číslo než trh, což by mělo forintu prospět. Důležitější však bude, jakým směrem se vydá jádrová inflace. I ta by však podle nás mohla pozvolna narůstat.

Dluhopisy

Německé výnosy se opět propadly do blízkosti historických minim (viz úvodník). Zajímavou zprávu současně přinesl zápis z posledního zasedání Fedu. Podle něj si řada členů bankovní rady ECB přála v březnu snížit sazby hlouběji do záporu a to přesto, že Mario Draghi poté na tiskové konferenci trhy od sázek na další snižování sazeb spíše odrazoval. Čekáme, že v reakci na relativně prudké zisky eura a pokles dlouhodobých inflačních očekávání, z ECB v nejbližších týdnech stále uslyšíme především holubičí hlasy.

Komodity
Cena ropy Brent se v posledních dnech poměrně divoce pohybuje kolem hranice 40 USD/barel. Včera se podívala hluboko pod ni, ale dnes se opět pohybuje v její blízkosti. Po ránu patrně pomáhají komentáře šéfky Fedu Yellenové, které naznačují pozitivní vývoj spotřeby ropy. Ten by však neměl být zase tak velkým překvapením, takže otázkou je udržitelnost růstu.

Zajímavý je ale i vývoj forwardové křivky na Brent, kde se výrazně utáhlo rozpětí mezi cenami měsíčního a dvouměsíčního kontraktu v souvislosti s blížící se údržbou některých ropných polí v Severním moři (a sezónně vyšší poptávkou). Výrazné zploštění křivky (pohyb se týká i kontraktů s delší splatností) je poměrně překvapivé a představuje existenci jisté podpory pro cenu ropy.

 
 
 

Čtěte více:

Cameron připustil, že měl akcie v offshoreové firmě svého otce
08.04.2016 8:13
Britský premiér David Cameron dnes připustil, že s manželkou vlastnil ...
Asijské akcie v závěru týdne dál oslabovaly. Výjimkou bylo Japonsko
08.04.2016 8:20
Závěr druhého dubnového týdne roku 2016 přinesl většině asijských akci...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m