Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy, Fed a prezidentské volby

Trhy, Fed a prezidentské volby

16.05.2016 17:45

Inflace v USA bude asi hlavní „datovou“ událostí tohoto týdne. Čerstvá dubnová čísla budou zveřejněna v úterý. Čeká se, že jádrová inflace se udrží zhruba na dříve nastavené úrovni 2,2 % (meziročně), celková inflace se zvýší kvůli cenám paliv (čeká se 1,1 % meziroční cenový růst). V dalších měsících je pravděpodobné mírné zvyšování inflace, ale k žádným cenovým šokům by docházet nemělo.

Inflace je pro trhy klíčovou informací kvůli tomu, že určuje monetární politiku Fedu (s kterým se podle známého rčení nebojuje). Výše uvedené ale pravděpodobně žádný výrazný posun v jeho smýšlení nevyvolá. Klíčovou roli nyní v tomto smyslu hraje spíše trh práce a mzdové tlaky. A s tím, jak se blíží prezidentské volby, se také množí úvahy o dopadu jejich průběhu na Fed. Tomuto tématu bych se dnes rád věnoval a to nejdříve následující otázkou: Co pro politiku Fed znamená rostoucí popularita Donalda Trumpa?

Sazby a Trump

Odpověď na uvedenou otázku je oříškem, což je ale v této oblasti asi typické. Mohli bychom totiž tvrdit, že klidu a vyrovnanosti trhům tento kandidát určitě nepřidává. Jeho stále úspěšnější tah na prezidentskou branku by tak měl být argumentem pro větší opatrnost při zvyšování sazeb a pro delší období uvolněné politiky. Na druhou stranu jsou některé návrhy tohoto politika jednoznačně inflační. Na mysli mám zejména jeho velice kreativní vnímání toho, jak by měly být spláceny vládní dluhy. A obecně platí, že nejlepším receptem na inflaci je populistický politik (jenže to je zvednutí inflace, které si nepřejeme ani pokud jsme chyceni v pasti likvidity).

Fed by se tedy v případě Trumpova vítězství asi nejdříve snažil zachránit co se dá, ale také by hodně vzrostla pravděpodobnost toho, že bude muset dojít k prudkému obratu jeho politiky. Což se zpětnou vazbou vyšší nejistoty vrací do ještě větší potřeby zachraňovat, co se dá. Někteří investoři se v této souvislosti poukazují na to, že prezidenti mají ve skutečnosti mnohem menší vliv na trhy, než jaký se jim přisuzuje. Obávám se ale, že „tentokrát by to bylo jinak“.

Před volbami se sazby (ne)zvyšují

Pokud se budeme dál pohybovat v této politicko – ekonomické rovině, pro nezvyšování sazeb před volbami hovoří i údajné pravidlo „Fed před volbami sazby nezvedá“. Problém je jen s tím, že toto „pravidlo“ vlastně vůbec pravidlem není. S pomocí Commerzbank je to rychle patrné z následujícího obrázku:

fff

Před posledními sedmi volbami byly sazby zvyšovány třikrát, takže i když je vodítko „před volbami ne“ lákavé, chytat bychom se ho asi neměli. V tuto chvíli se přitom řada ekonomů domnívá, že Fed letos zvedne sazby ještě v září a pak už dá až do konce roku pokoj. Jak to hodnotit? Pro trhy a Hillary Clintonovou by bylo nejlepší, kdyby Fed zvedl sazby vícekrát. Muselo by to být ale „dobré“ zvýšení, které by reagovalo na prudce se zlepšující ekonomickou situaci. K tomu téměř určitě nedojde. Pro Donalda Trumpa by bylo nejlepší, pokud by Fed nezvyšoval sazby vůbec, protože to by znamenalo, že z ekonomiky chodí špatná data a on tak může z „blbé nálady“ vytěžit jemu vlastní maximum. K tomu možná dojde.

 

Čtěte více:

Vyvažování trhu černého zlata možná začíná! Obrátil i známý ropný medvěd
16.05.2016 10:22
Cena ropy míří na počátku nového týdne vzhůru a to nejen díky odstávk...
Americký průmysl a inflace, japonský HDP … týdenní výhled
16.05.2016 11:00
V následujících dnech začnou vycházet indexy průmyslové aktivity z ame...
Williams mluví o 2 až 3 zvýšení sazeb, dolar však své zisky nerozšiřuje
16.05.2016 10:40
Začátek nového týdne nepřináší hlavním měnovým párům velké změny. Euro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data