Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros otevírá medvědí sázky, globální ekonomika mu zatím nefandí

Soros otevírá medvědí sázky, globální ekonomika mu zatím nefandí

10.06.2016 17:20

Čtvrteční WSJ píše o tom, že George Soros se po delším období medvědího spánku probudil a otevřel několik sázek, jejichž nosným tématem jsou obavy ze zhoršování situace v globální ekonomice. Od tohoto investora jsem se nedávno snažil přelouskat jeho „The Alchemy of Finance“, ale poměrně brzy jsem to vzdal. Jeho způsob uvažování s tím mým prostě nesouzní. Jednou z jeho klíčových myšlenek je ale vzájemná propojenost trhů a reálné ekonomiky a to oběma směry. S tím se nedá než plně souhlasit, i když to možná nemusíme nazývat nějakými exotickými názvy (Soros používá slovo „reflexivita“). Podle mne úplně stačí si uvědomit, že na trzích a v ekonomice funguje staré dobré sebenaplňující se proroctví.

BusinessWeek kdysi o Sorosovi psal jako o „muži, který hýbe s trhy“. Což může být do určité míry pravda a celá věc tak dostává úsměvný nádech. Investorův koncept „reflexivity“, na kterém staví své úspěchy (a neúspěchy), pro něj nakonec pracuje tím nejpřímějším způsobem: Trhy jdou tam, kam jde pan Soros. V extrému by tak mohl Soros sám přispět ke zhoršení situace na trzích, na které sám sází. Mimochodem, americké akcie včera skončily v červených číslech, dnešní Asie a Evropa na tom jsou podobně. Že by to fungovalo?

Nakonec rozhodne fundament

Reflexivita a sebenaplňující se proroctví mají svou moc, ta je ovšem dost nepredikovatelná, To nejlepší, co nyní můžeme udělat, je zhodnotit situaci v globální ekonomice tak, je nyní stojí a leží. Globálním rizikem číslo jedna je podle mého stále Čína. O tuto pozici by se s ní ale mohla už brzy prát Velká Británie, či dokonce Spojené státy. U nich by „jen“ stačilo, aby Donald Trump úspěšně pokračoval ve svém tahu na prezidentskou bránu. A co nám říkají aktuální ekonomická data? Fulcrum AM pracuje s modelem, který bere do úvahy relevantní dostupná data a jeho výsledek ukazuje na úrovni světové ekonomiky následující:

sor-1

Zejména v březnu to s globální ekonomikou nevypadalo nejlépe, ale od té doby nastalo znatelné zlepšení. Nyní odhadované tempo růstu na úrovni 3 % sice není žádné terno, ale na nějaký kolaps to v tuto chvíli nevypadá. Jinak řečeno, medvědí sázky v nejlepším případě trochu předběhly dobu (což je ale na druhou stranu klíčem jejich úspěchu).

Další čtyřka grafů poskytuje detailnější regionální pohled na historii, aktuální vývoj a predikce Fulcrum AM. Krátce řečeno, americká ekonomika by měla ke konci roku začít sílit, předtím si ale projde slabším obdobím. Eurozóna bude naopak po období relativní síly trendově slábnout (z této kombinace se dá usuzovat zejména na větší nejistotu na eurodolaru). Čínské cyklické oživení zeslábne (ale nepromění se v kolaps a čínská past, o které tu občas uvažuji, podle těchto projekcí nesklapne (zatím)). Japonský růstový mustr se trochu podobná Spojeným státům – aktuální útlum a pak znatelné zlepšení, po něm ovšem už typicky japonsky jenom stagnace:

sor-2

Celkově tedy tyto odhady vypadají typicky „nově-normálově“. Tedy žádné velké nadšení, ale na druhou stranu ani adrenalin. Na druhou stranu je nerealistické očekávat, že až na pár výjimek budou investiční firmy ve svých hlavních scénářích pracovat s prudkými zlomy. Můžeme tak jedině konstatovat, že pan Soros ve svém medvědím rozpoložení nejedná s tím, že by za zády měl nějaká data svědčící o jasném zhoršování situace v globální ekonomice. Zda to je indikace mistrovského tahu, či ukvapenosti, se uvidí až za čas.


Čtěte více:

Týden na měnách: Referendum trápí libru i euro
10.06.2016 17:02
Měnové trhy se tento týden příliš nemohly opírat o nová data, neboť ka...
Praha v plamenech; Erste Bank ztratila v pátek -5,72 %
10.06.2016 17:17
Pražská burza na konci týdne předvedla téměř volný pád. Index PX ztra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů