Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Delikátní rozhodování Fedu o trhem zpochybňované trajektorii růstu úrokových sazeb

Delikátní rozhodování Fedu o trhem zpochybňované trajektorii růstu úrokových sazeb

15.06.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V historickém okamžiku, kdy se výnos německého desetiletého dluhopisu alias Bundu dostal poprvé pod nulu, se schází vedení americké centrální banky k jednání, jak usměrnit plánované utahovaní měnové politiky v USA.

Ano, jakkoliv to může znít absurdně z pohledu dlouhodobých tržních úrokových sazeb a v nich zabudovaných inflačních očekávání má americký Fed ve své prognóze naplánovanou stále poměrně agresivní trajektorii zvyšování oficiálních úrokových sazeb. Letos by měla přijít ještě dvě zvýšení o 25 bazických bodů, příští rok celkem dalších 100 bodů a Fed sazba by v tomto cyklu měla končit na úrovni 3,25 %. Trh těmto číslům ani zdaleka nevěří a je dost možné, že už tomu nevěří ani někteří členové FOMC. Zejména ona terminální úroveň sazeb (3,25 %) je tak hlavním kandidátem na to, aby byla v úrokové projekci Fedu snížena, byť na druhou stranu by se v makroekonomické prognóze Fedu tolik měnit nemuselo.

Zajímavé však je se zamyslet nad tím, co vlastně trh (s bezpečnými dluhopisy) Fedu a ostatním centrálním bankám říká tím, že navzdory všemu klesají dlouhodobé úrokové sazby na nová minima, resp. do záporu. Jeden dílčí pohled (který razí např. rakouská škola ekonomického myšlení) je jednoduše ten, že vinou expanzivní politiky centrálních bank vznikla na trhu aktiv, resp. dluhopisů bublina a proto máme tak nízké úroky. Druhý pohled je však takový - a tady si podává ruku největší žijící keynesiánec P. Krugman s největším a již 10 let zesnulým monetaristou M. Friedmanem - že nízké dlouhodobé úrokové sazby fakticky odrážejí relativně přísnou měnovou politiku. Vedení Fedu má přitom ideově rozhodně blíže k Friedmanovi i Krugmanovi a proto dnes večer nejenže nepadne rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb, ale navíc šéfka Fedu bude náležitě na tiskové konferenci mlžit, aby svojí rétorikou nevyslala zbytečně jestřábí signál. Pokud by se tak stalo - tak výsledkem by bylo jediné: dlouhodobé úrokové sazby v USA, v Německu a zřejmě i u nás by klesly ještě níže.

Region

Nervozita z Brexitu se v regionu projevovala i včera. První na ráně byly opět forint a zlotý, nicméně mírně se od intervenční hranice ČNB vzdálila i koruna. Co se týče měnové politiky ČNB, tak závěry Zprávy o finanční stabilitě potvrdily současný kurz politiky. S riziky vyplývajícími z mírně nadhodnocených cen nemovitostí bude ČNB “bojovat” jinými nástroji (omezením LTV) než sazbami.

I dnes a ve zbytku týdne bude hrát hlavní roli blížící se hlasování o Brexitu, přičemž nervozita s ním spojená regionálním měnám na frontě s eurem zjevně nesvědčí. Velkou nejistotou je dnešní zasedání Fedu a to, jak si trh přebere komentáře jeho šéfky Yellenové. Regionální kalendář je dnes prázdný, zajímavější bude díky Polsku až zítra a pozítří.

Dluhopisy


Výnos německého bundu včera dál padal a zakotvil historicky poprvé v záporných vodách (-0,02 %). S blížícím se hlasováním o setrvání Británie v Unii pravděpodobně zůstanou bezpečné německé papíry v kurzu, a to nehledě na to, že z reálné ekonomiky chodí slušná čísla - příjemně překvapil kupříkladu včerejší výsledek dubnového průmyslu. Pokud ale poroste v nejbližších seancích averze k riziku (volatilita a CDS) a půjde dolů cena ropy, desetiletý německý výnos se v krátkém období může posunout ještě hlouběji do záporu. Do konce roku nadále očekáváme jeho obrat ve vazbě na růst inflace.

Komodity

Cena ropy Brent se včera dostala hlouběji pod 50 USD/barel. Měsíční zpráva IEA pozdvižení nevyvolala, ale ani ropě nesvědčí nervozita ohledně Brexitu. Pozdě večer navíc roli sehrála i čísla o amerických zásobách ropy a produktů za minulý týden, která ukázala na jejich překvapivý růst.

Dnešní kalendář je z hlediska ropy tradičně zajímavý. Nejprve budou zveřejněna oficiální data EIA o amerických zásobách, následně budou trhy sledovat zasedání FOMC. Pokud i oficiální data potvrdí růst zásob, tak to na pozadí blížícího se hlasování o Brexitu patrně nebude pro ropu dobrá zpráva.


 

Čtěte více:

Výnos u desetiletého bundu se poprvé dostal do záporu!
14.06.2016 11:40
Výnos u desetiletých dluhopisů německé vlády se dnes poprvé v historii...
Brexit straší i v USA, ale méně
14.06.2016 22:02
Americké akciové trhy se nechaly přetáhnout temnou stranou síly Brexit...
Sberbank zvažuje prodej turecké divize Denizbank
15.06.2016 8:18
Největší ruská banka Sberbank zvažuje prodej své turecké divize Denizb...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data