Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky JPMorgan 2Q16

Výsledky JPMorgan 2Q16

14.07.2016 14:22
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká banka JP Morgan (DIP) hospodařila v 2Q16 se ziskem 6,2 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 1,4 %. Očištěný zisk na akcii dosáhl 1,46 USD a o 3 centy předčil očekávání. Tržby JP Morgan klesly meziročně o 2,8 % na 25,2 mld. USD. Překonaly tím konsensuální odhad položený na hladině 24,5 mld. USD.

Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích meziročně stouply o 13 % (-13 % v 1Q). Dominantní FICC segment utržil y/y o 35 % více (mezikvartálně +10 %), když se příznivě projevil vyšší zobchodovaný objem. Právě jeho lepší než očekávaná výkonnost přispěla překonání konsensuálních čísel v kolonce agregovaných tržeb (viz výše). Příjmy z obchodování na akciových trzích meziročně stouply o 2 %, pokles hlásí oblast „brokerských“ služeb. Tržby z tradičního investičního bankovnictví klesly meziročně o -15 %. Vina padá na vrub nižších poplatků z úpisu kapitálu. Zejména v případě akcií je pokles nadále poměrně značný (y/y -37 %, po -49 % v 1Q). Nižší kapitalizace akciového trhu si vybírá svou daň v podobě poklesu poptávky po úpisu ze strany firem. Taktéž úpis dluhového kapitálu se meziročně snížil (-2 %), což je ale výrazným zlepšením proti prvnímu čtvrtletí. Nahrává tomu zklidnění na dluhovém trhu (pokles korporátních spreadů) a další posun výnosové křivky níže (větší tendence upisovat dluhový kapitál při nižších úrocích).

Rizikové náklady: Rizikové náklady ve třetím čtvrtletí dosáhly 1,402 mld. USD. Celkový objem odpisů vyšplhal na 1,181 mld. USD, pročež je patrné, že banka musela svou výsledovku zatížit dodatečnými 221 mil. USD v podobě tvorby rezerv. I v tomto případě jde o výrazné mezikvartální zlepšení, které přičítáme zejména zklidnění v energetickém sektoru. Objem rezerv vůči celkovému úvěrovému portfoliu zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost dle Basel III mezikvartálně stoupla o 10 bps na 11,8 %. Tzv. supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) zůstalo beze změny na 6,6 %. Celkově tak banka posiluje zdárně svou kapitálovou pozici, pročež může (i s ohledem na výsledky zátěžových testů) realizovat přívětivou kapitálovou politiku. Tu reprezentuje jak kvartální dividenda ve výši 48c, tak také probíhající akciový odkup (ve 2Q16 celkem 2,6 mld. USD).

Úvěrová činnost: Celkový objem poskytnutých úvěrů narostl ve srovnání s 1Q16 o 3,01 % (+10,31 % yoy). Příznivý trend rostoucí úvěrové báze tak nadále neztrácí na tempu. Na druhou stranu nepříznivě vyznívá pohled na čistou úrokovou marži, která mezikvartálně klesla o -5 bps na 2,25 %. Konsensuální odhad počítal s 2,31 %. S ohledem na natažení cyklu normalizace měnové politiky americké centrální banky se pak nedá příliš počítat s prudkým zlepšením v nejbližších měsících. Objem klasifikovaných úvěrů dosahuje 0,82 % z hodnoty úvěrového portfolia (v 1Q16 0,88 %). Odpisy/opravné položky se pohybují hluboko pod 1 % z celkové hodnoty úvěrového portfolia (0,58 %), oproti předchozímu čtvrtletí to nicméně představuje mírný nárůst o 2 bps.

• Na závěr dodejme, že klíčový ukazatel profitability podnikání ROTCE (return on tangible common equity) meziročně klesl o 100 bps na 13 %. Informace poskytnuté směrem k výhledu na letošní rok nedoznaly změny.

Celkově výsledky vnímáme pozitivně. Investiční divize se dokázala vzpamatovat ze slabších čísel prvního čtvrtletí, kvalita úvěrového portfolia je nadále nadstandardní. Negativně vnímáme pokles čisté úrokové marže, který nadále zůstává hlavní překážkou bankovního sektoru v cestě za vylepšením profitability podnikání. I proto pozitivně hodnotíme silnou kapitálovou pozici a schopnost „podělit“ se s akcionáři o plody práce (čtvrtletní „shareholder yield“ zahrnující dividendy a akciové odkupy dosáhl zhruba 2 %). Akcie v premarketu připisují 2 %.


Čtěte více:

Jak zastavit Trumpa a další ekonomické šarlatány?
14.07.2016 11:00
Poslední data z amerického trhu práce vyznívají pozitivně a znovu tak ...
Běžný účet platební bilance ČR - Dividendová vlna sílí
14.07.2016 10:32
Běžný účet platební bilance ČR v květnu skončil prozatím nejnižším let...
Libra opatrně roste, přestože už dnes mohou v Británii klesnout sazby
14.07.2016 10:48
Po včerejší konsolidaci se hlavní akciové trhy v Evropě vydávají znovu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data