Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Musí to vyjít“. Hlas toho, kdo vsadil na korunu

11.04.2017 12:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Luc de la Durantaye pořád věří, že jeho sázka na korunu musí nakonec vyjít. Správce portfolia v kanadské CIBC Asset Management je na dlouhé korunové pozici na forwardovém trhu už více než dva roky. A poté, co Česká národní banka ve čtvrtek kurz koruny uvolnila, s žádným rychlým inkasováním zisků nepočítá. Jeho strategie na příštích pár měsíců? Nedělat nic.

„Vydržíme to,“ říká de la Durantaye, který pomáhá spravovat aktiva za 22 miliard dolarů v různých měnách. Na své držbě v českých korunách prodělává zhruba procento ročně. Má však za to, že fundament musí českou měnu dříve nebo později dostat zpátky na „cestu ke zhodnocení“, uvedl v rozhovoru s Bloombergem.

Česká národní banka minulý týden ve čtvrtek po 41 měsících ukončila intervenční režim a přestala bránit úroveň 27,00 EUR/CZK. Obchodování s korunou bylo bezprostředně po vypnutí intervencí volatilní, koruna si ale nakonec postupně připsala zisky, které se jí daří relativně držet. V pondělí koruna atakovala hladinu 26,50, dnes se kurz pohyboval naposledy kolem 26,715.

Vývoj koruny k euru za posledních 5 dní ukazuje následující graf. Podle nejnovějších slov guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je ale možné, že koruna bude hledat stabilní úroveň ještě několik týdnů po opuštění kurzového závazku. (Podrobnosti ZDE)

eurczk

Dosavadní „neotřesitelnost“ koruny kontrastuje se starším švýcarským scénářem, na který mohla část spekulantů v korunovém příběhu sázet. Když švýcarská centrální banka zavelela naprosto nečekaně v lednu 2015 ústup z dosavadního obdobného závazku na domácí měně, švýcarský frank se prudce rozkolísal. Výkyvy v jeho případě tehdy dosahovaly až 41 procent.

Na zhodnocení české koruny po ukončení kurzového závazku se mezi spekulanty stála fronta, což je nyní překážkou pro jakoukoli masivnější rally, upozorňuje Bloomberg. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš upozorňuje, že před vypnutím intervencí byl otevřen velký objem sázek na silnější korunu, odhadem až 50 miliard EUR. Pokud bude tudíž část hráčů chtít svoje dlouhé korunové pozice přivřít, nemusí na trhu pokaždé jednoduše najít dostatečně silné protistrany.

De la Durantaye ovšem sází na potenciální účinky solidní kondice české ekonomiky. Robustní fundament podle jeho mínění nakonec popožene kurz tak, že česká měna během 12 až 18 měsíců zaznamená 8procentní zisky a dostane se k jeho cílové hodnotě, která je kolem 25 CZK za euro. Pozici je prý ochoten posílit, i kdyby zklamaní investoři svoje sázky opustili; koruna by se podle něj v takovém případě mohla snadno dostat k 28 za euro.

Vyskočili z lodi

Všichni ale tak houževnatí nejsou. Jedním z těch, kdo se rozhodl loď opustit, je Paul McNamara, který pro investiční společnosti GAM U.K. spravuje portfolio z Londýna. McNamara svoji dlouhou korunovou pozici uzavřel už před zhruba třemi měsíci, když viděl, jak se ostatní slétají na korunu jako supi.

Sázky na silnější korunu překonaly přebytek běžného účtu platební bilance, který činí pouze 2 miliardy eur, hned několikanásobně, upozorňuje už nějakou dobu Jan Bureš z Patria Finance. Ve středním až dlouhém horizontu by nicméně koruna měla posilovat.

„Náš odhad fundamentálního kurzu koruny vycházející z rychlejšího hospodářského růstu a zlepšující se vnější rovnováhy počítá s úrovněmi kurzu zhruba o 10 % silnějšími, tj. v okolí 25,00 EUR/CZK,“ uvedl minulý týden bezprostředně po vypnutí intervencí. „Nevěříme ovšem, že by centrální banka dovolila koruně tak výrazně posílit v nejbližších kvartálech,“ sdělil také.

Zdroje: BBG, Patria.cz

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Koruně i dolaru během dne došel dech
10.04.2017 17:30
Česká měna začala týden lehkým posílením, ke kterému jí pomohla infl...
Rusnok: Koruna bude hledat novou stabilitu týdny. Na trhu nejsme
11.04.2017 9:25
Koruna si může ještě několik týdnů po opuštění kurzového závazku hleda...
Koruna ustupuje, japonský jen naopak využívá situace na trzích i rétoriky BoJ
11.04.2017 10:40
Začátkem úterního obchodování koruna slábne vůči euru na 26,70. Poté...

Váš názor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data