Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zásoby ropy mohou zůstat i nadále vysoké, aneb proč může snaha OPECu vyjít na prázdno

Rozbřesk: Zásoby ropy mohou zůstat i nadále vysoké, aneb proč může snaha OPECu vyjít na prázdno

13.06.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Mezinárodní energetická agentura (IEA) tento týden ve středu zveřejní své odhady pro růst spotřeby a produkce ropy pro rok 2018. Měsíční zpráva bude důležitá i proto, že bude první poté, co se OPEC dohodl na prodloužení dohody na omezení těžby ropy. Celkově bychom tak měli být schopni lépe posoudit, jak to vlastně IEA (jistá protiváha OPECu na straně dovozců ropy) s dopady dohody vidí.

Připomeňme, že OPEC chce pomocí nižší produkce ropy “stabilizovat trh s ropou” (čti “udržet ceny na přijatelné úrovni”). Zprostředkujícím cílem je, aby se zásoby ropy a produktů vrátily k pětiletému průměru, od něhož se v posledních letech notně vzdálily (směrem vzhůru). Dosáhnout obzvláště druhého však nemusí být vůbec jednoduché, o čemž se mimo jiné OPEC již přesvědčil v posledním půl roce. A na mysli nyní ani nemáme fakt, že v posledních letech v souboji o tržní podíl jaksi tahá za kratší konec.

Nyní se spíše zkusme věnovat tomu, jaká vlastně je role zásob na komoditním trhu. Z podstaty věci zásoby vyrovnávají nesoulad mezi spotřebou a produkcí komodit. Vnějším a v reálném čase sledovatelným projevem tohoto mechanismu je pak časová struktura cen neboli forwardová křivka, se kterou jsou zásoby úzce spjaty.

Tak například, pokud dojde ke krátkodobému (!) neočekávanému výpadku produkce ropy v důsledku nepokojů v Libyi, tak to vlastně znamená, že je ropa nyní vzácnější, než by (dle očekávání) měla být v blízké budoucnosti. Racionální tržní odezvou by tedy mělo být čerpání zásob neboli snaha rozprostřít výpadek do delšího časového období tak, aby spotřeba byla co nejvyhlazenější (nebo co nejstabilnější). A motivací pro takové chování by měl být relativně rychlejší růst cen ropy na krátkém konci forwardové křivky, neboli její zploštění. To je vlastně tržní signál k podobnému chování.

K výraznějšímu odbourávání zásob by tak bylo ideální, kdyby OPEC trh přesvědčil, že ropy bude na trhu relativně méně pouze krátkodobě. A toto očekávání jeho komunikace nepodporuje. Jak upozorňuje profesor Craig Pirrong z univerzity v americkém Houstonu, na první pohled paradoxně by tak k poklesu zásob mohlo nakonec spíše pomoci, kdyby trh sázel na to, že dohoda OPECu dlouho nevydrží a že výpadek produkce bude pouze krátkodobý. Pak by byla motivace odbourávat zásoby větší. Na dlouhodoběji menší množství ropy na trhu je totiž racionální reagovat jiným způsobem (připomeňme, že snahou je vyhlazovat spotřebu). A nutno dodat, že vývoj forwardových křivek v posledních dnech k odbourávání zásob zrovna dvakrát nevybízí…


TRHY 

CZK a dluhopisy

Kurz koruny vůči euru se včera měnil pouze minimálně a zdá se, že koruna čeká na další impulsy. Ty mohou přijít zítra večer (takže vlastně pozítří) od zasedání Fedu. Vzhledem k masivním sázkám na zisky koruny bude podle našeho názoru česká měna mnohem více než v před-intervenční době citlivá na výkyvy v globální náladě.

EURUSD + zahraniční FX

Dolar sice na frontě s eurem během dne oslaboval, avšak odpoledne lehké ztráty smazal. Lze čekat, že bude dolar vyčkávat na výstupy ze středečního zasedání Fedu. Připomeňme, že komentáře, respektive nová prognóza by podle nás mohla dolar spíše lehce zklamat.

Libra se včera vůči euru dostala na nejslabší úroveň. Britský institut IoD hovoří o značném dopadu politické nejistoty na důvěru firem, která se může negativně projevit na investicích. Od zasedání Bank of England tento čtvrtek tak lze očekávat umírněný tón.

Akcie

Hlavní americké trhy včera umazaly další část minulých zisků a navázaly na páteční pokles. Nejhůře si vedl technologický index Nasdaq, který zavřel o 0,52 % níže. Dow Jones umazal 0,17 % a obdobný pohyb předvedl i index S&P 500, který odepsal 0,10 %. Mezi hlavní tahouny propadu lze zařadit především společnost Apple Inc., která za odepsala 2,46 % a zavřela na hodnotě 145,32 USD. Od čtvrtečního závěru se jedná již o 6,19% pokles. Firma Qualcomm Inc. dokázala posílit o 0,77 %. Pozitivně se dnes vedlo sektoru telekomunikačních společností, který skončil se ziskem 0,50 %.

Ropa

Cena ropy Brent se včera pohybovala mezi 48 a 49 USD/barel. Dnes sice budou zveřejněna data o amerických zásobách za minulý týden od API, ale pozornost se soustředí spíše až na středu. Tehdy budou publikována jednak oficiální data o zásobách ropy a produktů v USA od EIA, jednak i nový výhled Mezinárodní energetické agentury IEA (poprvé s čísly za rok 2018).


Čtěte více:

Rozbřesk: ECB se bude snažit zastavit zisky eura, povede se jí to?
08.06.2017 9:23
Šéf ECB Mario Draghi dnes bude stát před delikátním úkolem. Potřebuje ...
Technická analýza: Cena ropy ani dva týdny po vídeňské schůzce OPECu nestoupá
08.06.2017 15:32
Lehká americké ropa se obchoduje u úrovně 45 dolarů za barel a ropný...
Rozbřesk: Noční můra Theresy Mayové, britská libra zažívá další povolební šok
09.06.2017 9:23
Britská libra zažívá další povolební šok. Britská premiérka Theresa Ma...
Rozbřesk: Macron dostává od voličů silný mandát, týden bude ale ve znamení zasedání Fedu
12.06.2017 9:22
Zdá se, že nový francouzský prezident Macron od voličů dostane skutečn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů