Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomové vzkazují Donaldu Trumpovi: Teď není správný čas na změny daní

Ekonomové vzkazují Donaldu Trumpovi: Teď není správný čas na změny daní

30.10.2017 13:23
Autor: Pavel Daniel

Donald Trump a jeho daňová reforma. Jak á vlastně je? Dokument na devíti stránkách navrhuje snížit sazby pro fyzické, ale i právnické osoby, což by vedlo ke zjednodušení daňových zákonů zrušením většiny odpočtů a snížením počtu daňových pásem. Jistě, návrh má své příznivce i odpůrce, kteří snášejí argumenty pro a proti, ale důležitá otázka dosud nebyla zodpovězena. Totiž, zda je skutečně správný čas na daňové změny v USA?

Hozenou rukavici proto zvedl zpravodajský deník CNN.com a snažil se přinést odpověď na uvedenou otázku. Americká ekonomika a trh práce vypadají nyní zdravě. Podle CNN.com chce ale prezident Trump „drahou operací“ přinést lepší výsledky. Pro připomenutí – data o ekonomice USA z minulého týdne uvedla, že HDP země rostlo o 3 %, nezaměstnanost činí jen 4,2 %, což je nejnižší údaj za 16 let Spotřebitelské sentimenty se v říjnu zvýšily na úroveň, které statistiky neuvedly od počátku roku 2004. Jenže - navzdory zjevné síle americké ekonomiky nedávno Donald Trump na Twitteru slíbil „největší daňové změny“ v historii USA a dodal: „My to potřebujeme!"

Modernizace starých pořádků vesrsus realita

Podle zjištění CNN.com jsou slova prezidenta Trumpa o tom, že prosadí daňovou reformu, která modernizuje zastaralý daňový systém, zavede daňové úlevy jednotlivcům a podnikům líbivá, ale ekonomové varují před tím, že s největší pravděpodobností budou zaplacena zvýšením zadluženosti Spojených států amerických. „I když se o podobnou změnu v daňových zákonech žádný jiný prezident v moderní ekonomické historii země nepokusil, zdá se to být úplně zbytečné,“ citoval deník CNN.com Chrise Rupkeyho, hlavního finančního ekonoma MUFG Union Bank. A důvod? Právě výše zmiňovaná makro ekonomická data. S nezaměstnaností na úrovni 4,2 % není totiž prý reálné, že snížením daní se podaří stimulovat ekonomiku.

Snížení daňových sazeb, financované z deficitu státního rozpočtu, je dle politicko-ekonomických zkušeností, obvyklé v době, kdy je ekonomika slabá. Dokládá to nejen uvedený postup prezidenta Obamy v roce 2009 během Velké recese, či postup prezidenta George W. Bushe při poklesu v roce 2001. Ekonomové říkají, že snížením daní se nyní potřebné impulsy nezískají, neboť ekonomika USA není v recesi. Problém totiž je, že až nastanou další recese, nebudou mít úřady v důsledku snížení sazby daně z příjmů právnických osob na 20 % z dnešních 35 % dostatek možností k řešení ekonomického poklesu.

Změna daní přinese propad daňových výnosů 

Americké Centrum daňové politiky odhaduje, že daňová revize, kterou Donald Trump navrhuje, může během deseti let snížit federální daňové výnosy o 2,4 bilionu dolarů a během dalších deseti let o 3,2 bilionu dolarů. Státní dluh USA je nyní na 77 % HDP a má pokračovat v růstu. Podle již citovaného Chrise Rupkkeyho je proto plán snižovat daně v USA nezodpovědný a rizikový. A to i přesto, že prezident se snaží nižšími daněmi zřejmě odstranit nechuť firem a fyzických osob utrácet.

Je také pravda, že daňová reforma je obdivuhodným cílem, bez ohledu na to, jak rychle ekonomika roste. Daňová reforma, která je zaměřena na zefektivnění zastaralého a nepřehledného daňového systému, je odlišná a mnohem méně nákladná než daňové škrty. CNN říká, že někteří ekonomičtí odborníci se domnívají, že úsilí o reformu daňového systému nebude úspěšné a selže, jakmile budou podrobnosti daňových změn zveřejněny 1. listopadu. Podle některých odhadů by případné snížení daní zvedlo HDP pouze o 0,5 %, což by znamenalo, že růst v roce 2018 bude 2,8 %. Jiné odhady počítají s tím, že snížení sazby daně z příjmů právnických osob a okamžité, či rychlejší odpisy investic, by mohlo zvýšit HDP země až o 3 – 5 % a také zvýšit mzdy.

Podle ekonomů je sice možné, že daňová reforma by mohla zvýšit platy, ale růst mezd by se neměl urychlit o významnou částku. Naopak by mohlo dojít k nastartování růstu inflace a rizika přehřátí ekonomiky. To by pak mohlo přimět americký Fed k dalšímu zvyšování úrokových sazeb tak rychle, že by došlo k „ vykolejení“ akciového trhu a zatížení firem a spotřebitelů s vyššími náklady. A to je jen prý krůček k tomu, aby se nechtěná ekonomická spirála začala otáčet.

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Co by se dalo realisticky čekat od společného rozpočtu eurozóny?
14.10.2017 19:54
Některé hlasy v eurozóně volají po vytvoření společného evropského roz...
Americký ministr financí: Akcie výrazně klesnou, pokud neprojde Trumpovo snížení daní
19.10.2017 8:02
Americký ministr financí Steven Mnuchin varoval před výrazným poklesem...
Perly týdne: Norská daň z Tesly, kvantový Google a země stočených tachometrů
20.10.2017 19:11
Trhy, ekonomika, politika Podle WSJ byla na nedávno proběhlém zasedá...
Týdenní výhled: Hlavním bodem kalendáře na tento týden je zasedání ECB
23.10.2017 12:32
České volby do Poslanecké sněmovny překvapily velkým přesunem voličů k...
Skotsko, Katalánsko.... Benátsko a Lombardie?
23.10.2017 17:15
Lombardie a Benátsko, dva z nejbohatších regionů Itálie, v neděli jedn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data