Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak moc mohou být trhy nervózní z italské euroskeptické vlády a ropa z Venezuely?

Rozbřesk: Jak moc mohou být trhy nervózní z italské euroskeptické vlády a ropa z Venezuely?

11.05.2018 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Výnosy italských dluhopisů po zprávě o sblížení dvou euro-skeptických stran (Hnutí pěti hvězd a Ligy severu) zamířily neomylně vzhůru, zatímco euro šlo současně dolů. Ke skutečné panice má ovšem situace na italských trzích hodně daleko. Výnos italského desetiletého dluhopisu zůstává stále hluboko pod úrovněmi po italských volbách a euro své ztráty hned druhý den smazalo. Je tedy vůbec čeho se bát?

Zdá se, že trhy v tuto chvíli jednoduše nevěří “černému scénáři” odchodu Itálie z eurozóny, což by byl i v případě sestavení euro-skeptické vlády těžko prosaditelný scénář. Více uzavřená a méně spolupracující Itálie je sice pro Evropu problémem, a to zvlášť ve chvíli, kdy se řeší řada zásadních změn - především nová institucionální podoba eurozóny, reforma ESM, dokončení bankovní unie a rozpočet EU na roky 2021-2027. Nekooperativní Itálie je pro řešení řady těchto otázek vážným problémem, ale nepřináší žádné “bezprostřední ohrožení”. A prostý nárůst nejistoty spojený s politickou situací v Itálii, zdá se, není v tuto chvíli pro trhy takovým nebezpečím, jako býval. Proč?

Prvním a hlavním důvodem je politika ECB, která od roku 2012 ušla velký kus cesty. Dnes je ECB na rozdíl od před-krizových let automaticky brána jako věřitel poslední instance. Navíc s rozjezdem politiky QE se stala hlavním držitelem italských dluhopisů - v tuto chvíli má nakoupeno zhruba dvacet procent celkového objemu italského dluhu. Vyšší odolnost italských trhů ale není jen dílo ECB. Samotná Itálie si prošla v posledních pěti letech obdobím velice slabého růstu, které nebylo jednoduché pro domácnosti ani pro finanční systém. I přes zrychlení růstu díky dobrým podmínkám v eurozóně naráží italská ekonomika na řadu strukturálních brzd. Na druhou stranu během posledních pěti hubených let Italové i tak dokázali generovat primární přebytky rozpočtu (tento rok pravděpodobně necelá 2 % HDP) a ekonomika se jako celek dostala z deficitů běžného účtu do přebytků blížícím se 3 % HDP. Achillovou patou vedle stále slabého růstu zůstává finanční systém, ačkoliv i zde došlo k poklesu podílu problematických úvěrů. Sečteno, podtrženo, i když je Itálie stále slabým článkem eurozóny, větší odolnost tamní ekonomiky i trhů je realitou, která by nás neměla příliš překvapit. 

TRHY

CZK a dluhopisy
O desetinku vyšší inflace se koruně včera zalíbila a pomohla jí k návratu pod 25,50 EUR/CZK. Navíc celému regionu a obecně emerging markets hrála do karet nižší americká inflace, která srazila dolů americké výnosy - právě kvůli jejich nárůstu se dostaly emerging markets v posledních týdnech pod tlak. 

Koruna by se po posunu pod 25,50 mohla pokusit své zisky rozšířit. Další růst sazeb ČNB je ale stále relativně daleko a koruna to tak zatím nebude mít lehké.

Zahraniční forex
Dolar včera oslabil v reakci na zveřejnění dubnové inflace v USA. Jádrový index stoupl pouze o 0,1 % a obě čísla mírně zaostala za odhady. Meziroční inflace ve spotřebitelských cenách lehce stoupá na 2,5 %, zatímco jádrová stagnuje na 2,1 %. Hlavním zdrojem zrychlování cen jsou energie, konkrétně benzín a topný olej, kde se projevuje efekt zdražující ropy.

Zasedání britské centrální banky podle očekávání nevyústilo ve změnu nastavení měnové politiky. Banka stále hovoří o zhruba třech zvýšeních sazeb během následujících tří let a o tom, že řízení inflace vyšší sazby vyžaduje. Včerejší zprávy z BoE libru nepotěšily, neboť potvrzují, že se dalšího zvýšení sazeb jen tak nedočká. Ze třetího kvartálu se očekávání přesouvají na konec roku a trh ani o tomto termínu není příliš silně přesvědčen. 

Dnešní kalendář je pro hlavní devizové trhy zcela nezajímavý, takže se bude čekat na začátek příštího týdne, resp. euro by mohla začít zajímat italská politika, neboť v Římě se formuje vláda populistů (viz úvodník)…

Ropa
Brent během včerejšího obchodování sice nejprve s úspěchem pokořil hranici 78 USD/barel, nakonec se ale vrátil přibližně o dolar níže, kde se prozatím drží i dnes. Během víkendu bude pozornost – kromě dalšího vývoje okolo Íránu – upřena také na jeho souseda, a to Irák, kde budou probíhat důležité parlamentní volby. Irák je s produkcí téměř 4,5 mil. barelů denně druhý největší producent v rámci OPECu, proto by jeho případná destabilizace mohla umocnit již tak napjatou situaci v regionu. 

Z pohledu globálního ropného trhu však budou ještě důležitější událostí nadcházející prezidentské volby ve Venezuele (20.5.). Téměř jisté vítězství dosavadního prezidenta Madura totiž může vyvolat tvrdou reakci ve Washingtonu, který by mohl sáhnout ke zpřísnění sankcí na již tak zdevastovaný domácí ropný průmysl. V takovém případě by mohl být dopad na bilanci ropného trhu výraznější, než o jakém se uvažuje v případě íránských sankcí.

Akcie
Americké akciové trhy zakončily včerejší obchodní den v zelených hodnotách a dostaly se tak na nejvyšší hodnoty za posledních sedm týdnů. Indexy zpevnily o téměř procento, konkrétně S&P 500 o 0,9 % a posílil na 2723 bodů. Jeden z nejlepších výsledků zaznamenal Allergan, jehož akcie posílily o 3,9 %. Podobně se vedlo i dalším titulům, když Align Technology posílil o 3,6 % a například Mylan o 3,2 %. Pozitivní zprávy analytiků Raymond James podpořily akcie společnosti Qualcomm, které přidaly 3,4 %. Ztráty naopak zaznamenal těžař lithia Albermarle, který odepsal 3,3 %. L Brands oslabila o 7,2 %, Coty o 3,4 %, Macy’s o 2,4 % a Kohls o 1,4 %. Index Dow Jones přidal 0,8 % a Nasdaq stejně jako S&P 500 0,9 %.


Čtěte více:

Zisky obchodovaných společností rostou mimořádně rychle. A to není právě nejlepší zpráva
11.05.2018 6:28
Zisky firem z indexu S&P 500 rostly v prvním čtvrtletí letošního roku...
Největší bublina na trhu je možná naplněná konopným kouřem
10.05.2018 18:16
Jednou z oblíbených hraček investorů lačnících po akciích prudce rosto...
Technická analýza: Geopolitika přebíjí fundament a tlačí ceny ropy vzhůru
10.05.2018 17:26
Na trhu ještě dnes doznívá odstoupení Ameriky od jaderné dohody s Irán...
Summary: Těžař lithia Albemarle opět překonává očekávání, uspokojil i AB InBev
10.05.2018 17:55
USA: Albemarle Jeden z největších těžařů lithia opětovně překonává ko...
Wall Street vystoupala na nejvyšší hodnoty za sedm týdnů
10.05.2018 22:02
Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodní den v zelených hodnotá...
Tisk: Goldman Sachs a Apple plánují společnou kreditní kartu
11.05.2018 8:29
Americká banka Goldman Sachs a technologický gigant Apple plánují uvés...
Avast získal z úpisu přes 4 miliardy korun, akcie první den mazaly ztráty. Od pondělka také na pražské burze
11.05.2018 8:35
Akcie původně české antivirové společnosti Avast zakončily první den o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data