Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co jsem se naučil za 40 let investování...

Co jsem se naučil za 40 let investování...

23.07.2018 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

„Svou kariéru jsem začal v roce 1978, Dow Jones Industrial Average se tehdy pohyboval kolem 1000 bodů. Nyní se nachází nad 25 000 body. Po většinu této doby jsem měl býčí pohled na trh, i když párkrát jsem také pořádně zakopl. Například jsem vůbec nečekal propad, který přišel na Černé pondělí v říjnu 1987. I tuhle událost jsem ale vnímal jako příležitost k nákupu, protože výhled týkající se ziskovosti firemního sektoru zůstával stále dobrý,“ vzpomíná na svém známém investičním blogu Ed Yardeni. A přidává další zkušenosti a poučení o tom, jak (ne)predikovat vývoj na trhu a v ekonomice.

„Během roku 1999 jsem se začal dívat negativně na technologický sektor, protože se zdál být příliš drahý. Varoval jsem i před recesí, kterou mohly způsobit problémy počítačů spojené s přechodem do nového tisíciletí. Recese nakonec přišla, ale z jiného důvodu. Počítače dál fungovaly, ale došlo k propadu investic do technologií a softwaru a nastal ekonomický útlum. Mezi lety 2003–2007 jsem byl stále větším býkem, a to zejména v souvislosti s vývojem na komoditních trzích a následně v sektorech průmyslu, energií a materiálů. Medvědí pohled na finanční sektor u mě převážil v červnu 2007, ale na celý trh jsem se negativně nedíval, protože mě ani nenapadlo, že by vláda nechala padnout Lehman Brothers. Během své kariéry jsem se toho hodně naučil a doufám, že moje zkušenosti pomohou i ostatním investorům, kteří často nevěnují dostatečnou pozornost celkovému obrázku v ekonomice a na trzích,“ píše Yardeni a radí zejména následující:

Za prvé, pro úspěch na trzích je v první řadě nutné správně odhadnout vývoj inflace. Yardeni k tomu dodává, že inflace není pouze makroekonomickým jevem, který by měl pod palcem Fed svou peněžní nabídkou. Svou roli hrají i mikroekonomické faktory a zejména konkurence na globálních trzích, deregulace a informační technologie. Projevuje se to i v pokrizovém vývoji, kdy centrální banky provedly mohutnou monetární stimulaci, ale inflace zůstávala hluboko pod cílem.

Za druhé, Phillipsova křivka nyní nefunguje. Nezaměstnanost se v USA pohybuje pod 4 %, ale mzdová inflace je stále utlumena. Zmizení Phillipsovy křivky může být důsledkem globalizace a technologického pokroku. Proti globalizaci nyní bojuje Donald Trump, ale technologie upaluje vpřed stále větší rychlostí. Podle investora je těžké odhadnout výsledný efekt těchto dvou faktorů, ale tipuje si, že inflace zůstane i nadále v útlumu.

Za třetí, „bez boomu není propadu“. Hlavním tahounem ekonomického cyklu je inflace. Během minulých cyklů Fed většinou „zůstával za křivkou“ a pak se rychlým zvyšováním sazeb snažil brzdit rozžhavenou a zadluženou ekonomiku. Taková politika ale vyvolala finanční krizi, protože někteří dlužníci nebyli schopni splácet své závazky. Nyní se to může opakovat, ale nemusí. Podnikatelé totiž podle Yardeniho zůstávají opatrní a hlavní příčinou je jejich traumatická zkušenost s rokem 2008. A investoři se podle chování výnosové křivky mohou domnívat, že Fed je tentokrát „před křivkou“ a tudíž k prudkému zvedání sazeb vyvolávajícímu recesi nedojde.

Za čtvrté, pro ekonomiku je rozhodující ziskovost firem a ekonomický cyklus je tažen cyklem ziskovosti. A v současné době jsou marže na rekordech a nepotvrzují predikce medvědů o tom, že se začnou vracet směrem k dlouhodobému průměru. Akciový trh pak táhnou zisky očekávané. Jejich odhad je podle investora hodně těžký. Každopádně očekávané zisky nyní rostou na další rekordní hodnoty, ale akcie si letos zase tak dobře nevedou. Příčinou je chladnoucí efekt snížení daňové zátěže firemního sektoru, hrozba obchodních válek a monetární utahování v USA včetně jeho dopadu na rozvíjející se trhy. Tyto faktory tlačí dolů valuační násobky z mimořádně vysokých úrovní z počátku roku.

Za páté, technologie dokážou často příjemně překvapit. „V tuhle chvíli je už asi jasné, že jsem celkově velkým optimistou. Ano, je to tak. Dokonce počítám s tím, že napíšu knihu i o dalších 40 letech své kariéry, a to díky biotechnologiím,“ píše Yardeni. Podle něj ekonomové technologický pokrok často podceňují a to samé platí o jeho dopadu na produktivitu, která drží inflaci pod kontrolou a zvyšuje zisky a životní standard. „Technologické inovace jsou taženy zisky, které se dají vydělat tím, že řešíme problém nedostatku zdrojů,“ uzavírá Yardeni.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Jak a proč krotit technologické predátory
08.07.2018 11:32
Jean Tirole je podle Quartzu „intelektuálním gigantem“ v oblasti regu...
FAANG vs BAT. Souboj technologických titánů
16.07.2018 15:56
Je to souboj největších technologických titánů na světě. Proti sobě st...
Nokia a její proměny. Čeká jí ještě zářná budoucnost?
17.07.2018 14:56
Byla založená roku 1865 a od té doby prošla mnohými proměnami. Začala ...
Marek Trúchly: Technologické akcie mají stále sílu (video)
13.07.2018 16:45
Amazon, Facebook, Alphabet. Technologické akcie jsou stále silné a pom...
Před 50 lety se zrodil procesorový gigant Intel
18.07.2018 6:16
Když v roce 1971 vyrobila americká společnost Intel svůj první mikropr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data