Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bez těžko představitelného obratu v zemích jako USA a Německo dřív nebo později narazíme

Bez těžko představitelného obratu v zemích jako USA a Německo dřív nebo později narazíme

13.08.2018 18:21

Když Jan Werich zpíval „ten dělá to a ten zas tohle… a všichni dohromady udělají moc“, asi si nebyl vědom toho, že hezky shrnuje princip ekonomické specializace. Ten funguje jak na úrovni jedinců, tak na úrovni států. Jenže mezinárodní obchod není tažen jen tím, že „ten dělá to a ten zas tohle“, ale i tím, že nějaký národ chce v daný čas zrovna „jíst víc než vydělá“, jiný naopak. A i když to je v běžných diskusích často opomíjeno, právě tady se tvoří řada tenzí, které mají potenciál hodně pomáhat, či přímo vyvolávat globální bouřky (současný vývoj v Turecku nevyjímaje).

Mezinárodní měnový fond přišel nedávno s posledními daty týkajícími se globálních obchodních (ne)rovnováh. Následující tabulka ukazuje země s největšími přebytky běžného účtu a v druhé části s největšími deficity, a to v absolutní hodnotě. Další sloupce pak ukazují, jak to s těmito deficity a přebytky vypadá relativně ke světovému produktu a pak relativně k produktu dané země. Jinak řečeno, čísla ukazují, které země v roce 2017, zjednodušeně řečeno, konzumovaly (spotřebovaly, či v tom lepším případě investovaly) více, než vydělaly a země v opačné pozici:
0

Přebytkovým přeborníkem je nepřekvapivě Německo, ale relativně ke svému produktu jsou na špici země jako Singapur, Taiwan. Větší relativní přebytky má i Irsko, či Nizozemí. Z globálního pohledu ale na straně přebytků k (ne)rovnováhám přispívají zejména Němci, s odstupem za nimi Japonci a Čína. U ní je ale přitom třeba zdůraznit, že její přebytky se již značně snížily z maxim dosažených v roce 2007.

Na straně deficitů pak žebříčku dominují Spojené státy, až s velkým odstupem za nimi se nachází Velká Británie a pak opět s velkým odstupem Kanada, Indie, Turecko (což je značně relevantní s ohledem na současné tenze v jeho ekonomice). Relativně k domácímu produktu ale nejsou deficity USA ani zdaleka největší – těmi se „chlubí“ země jako Libanon, Alžírsko, či Omán a vysoké jsou relativní deficity i u zemí jako zmíněné UK, či Turecko.

Pokud nějaká země vyrábí méně, než celkově spotřebovává (tj. dosahuje deficitů), musí si na tuto svou „spotřebu nad poměry“ půjčovat. A nepůjčuje jí nikdo jiný, než země, které naopak vyrábí více, než spotřebují. S tím, jak do sebe první skupina zemí nasává přebytkovou produkci z druhé skupiny, tak roste zadlužení té první a pohledávky té druhé.

Na tomto mechanismu není samo o sobě nic zlého. Důležité ovšem je, že časem se musí polarity těchto vztahů prohodit: Dlužníci musí začít splácet a věřitelé si musí nechat splácet. Dlužníci tedy musí otočit, začít spotřebovávat méně, než vydělají a naopak věřitelé musí začít spotřebovávat více, než vydělají. Pokud tomu tak je, či se dá očekávat, že k tomu dojde, není na podobných tabulkách a miliardách v nich nic znepokojivého a nemá smysl v souvislosti s nimi hovořit o nějakých nerovnováhách.

Jenže jak asi čtenář tuší, ono přehazování polarit a toku zboží/úspor v praxi tak hladce neprobíhá. Vezměme to krátce konkrétně: Němci chtějí spořit, měnový kurz jim (relativně k marce) oslabuje periferie a k tomu jsou stále vysoce konkurenční značkově a kvalitativně. Stahují si tak k sobě poptávku a zaměstnanost ze zbytku světa, kterému na to půjčují. Japonci jsou v podobné pozici, slabost jejich domácí poptávky (síla domácích úspor, a to zejména na straně korporací) také vyžaduje, aby zaměstnanost byla „dovážena“ ze zbytku světa tím, že tam bude proudit japonské zboží. A to samé v principu platí o Číně, která se z tohoto modelu chce ovšem co nejvíce vyvázat, zatím se smíšenými výsledky. Proti této trojce pak samozřejmě stojí Spojené státy jako „spotřebitel poslední instance“. Ten do sebe nasává úspory a zboží ze zahraničí a vyváží tam svou zaměstnanost.

Tato recyklace globálních úspor, poptávky a zaměstnanosti zatím funguje relativně dobře, ale donekonečna tomu tak být nemůže. Kde leží hranice zlomu, je těžké říci a její hledání je podobné frustrující cvičení, jako třeba hledání maximální výše „bezpečného“ vládního zadlužené. Nicméně pokud nemá vše skončit krizí, která prostě udělá z pohledávek přebytkových zemí bezcenné papíry, musí dříve dojít k následujícímu (dnes to stále zní jako finance fiction, což je vlastně varující):

Z Německa se stává země spotřebitelů, která dováží více, než vyváží, protože Němci tráví víkendy v supermarketech (a přestávají všem kolem radit, aby se z nich také staly exportní velmoci). K něčemu podobnému dochází i v Číně a Japonsku. Tyto země tak svým chováním umožňují svým dlužníkům, aby jim spláceli své závazky (tj. poskytují jim poptávku a zaměstnanost). K tomu značně napomáhají silné měnové kurzy těchto zemí. Naopak z USA se stává země střadatelů. Supermarkety tam zejí prázdnotou (a není to kvůli Amazonu, protože ten trpí také). Američané si přestávají půjčovat od zbytku světa a naopak prudce klesá hodnota jejich závazků tak, jak do světa proudí atraktivní kvalitní a levné americké zboží a služby. K této levnosti přitom značně přispělo předchozí prudké oslabování dolaru vyvolané obavami z toho, že se blíží ona hranice neudržitelnosti.

 

Čtěte více:

Summers o eskalaci obchodních potyček a dalším vývoji v globální ekonomice
04.07.2018 11:26
Německý Der Spiegel přináší rozhovor s významným americkým ekonomem La...
Obchodní deficit USA byl v květnu nejnižší za rok a půl
06.07.2018 16:45
Deficit zahraničního obchodu USA se v květnu snížil na nejnižší úrove...
Německý vývoz navzdory obchodním sporům stoupá
09.07.2018 10:54
Díky nečekaně vysokému růstu exportu se obchodní přebytek Německa v kv...
USA zavedou další cla na dovoz čínského zboží, oznámil Lighthizer
11.07.2018 8:22
Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer v úterý oznámil, že Spoj...
Obchodní přebytek Číny v červnu prudce vzrostl, s USA rekordní
13.07.2018 8:15
Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny se v červnu nečekaně dále ...
Kdyby Trump vládl Benátkám
07.08.2018 6:29
Marco Polo, proslulý benátský obchodník ze třináctého století, byl jed...

Váš názor
  • Vynikající politicko-ekonomický text Werichovy písně, to je zřejmé
    14.08.2018 9:20

    A budem společně svět a mír milovat, a budem společně pro ten svět pracovat, když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady.
    Špaček
    • Re: Vynikající politicko-ekonomický text Werichovy písně, to je zřejmé
      20.08.2018 1:02

      . „Česko se stalo trapnou proruskou hlásnou troubou, která omlouvá čínské šaškárny v Jihočínském moři a ruskou invazi na Ukrajině… Šíří ale hlavně po Evropě korupci sponzorovanou Kremlem,“ Konečným cílem Moskvy není vytvoření české vlády s mandátem Kremlu. Cílem je změnit Prahu v šiřitele ruského darebáctví… Cílem je chaos, protože ten znamená slabší Západ,“ bohužel někteří čeští politici, mezi které patří Miloš Zeman a ne náhodou i někteří jeho spojenci, k posilování vlivu Ruska u nás přispívají. Nic dobrého z toho nekouká. Leda tak pro Putina, který 18. března přesvědčil svět, že v jeho zemi se konaly normální prezidentské volby. Jenže i to byla fikce s předem daným výsledkem. Prezident Zeman měl již ale blahopřejný telegram pro Putina jistě dávno připravený. Mohl by se ho zeptat i na to, jak je to s tím Novičokem. O podstatě ruské státní lži Putinovo křoví: rudý kapitalista, blázen a falešná kmotřenka aneb ruské volby
      kkk
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení