Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nastane hliníku Den zkázy?

Nastane hliníku Den zkázy?

07.09.2018 15:48, aktualizováno: 7.9. 15:50
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Pokud Spojené státy příští měsíc přikročí k sankcím na ruský hliníkárenský kolos Rusal, mohl by hliníku hrozit katastrofický scénář. Ceny mohou překonat sedmiletá maxima, odhaduje poradenská společnost Wood Mackenzie. 

Trhy kromě Číny se už nacházejí v deficitu. Pokud nějaký producent o velikosti Rusalu nebude schopen pokračovat v dodávkách, nenechá na sebe nedostatek na trhu čekat. „Ceny se posunou na úroveň, na které nastane destrukce poptávky,“ protože kupci začnou sahat po alternativních surovinách, tvrdí místopředseda Wood Mackenzie Julian Kettle.

Hliník v dubnu vystřelil nahoru. To USA přikročily k sankcím na United Company Rusal, který je druhým největším producentem hliníku na světě. Dodavatelskými řetězci, kterým se už tehdy nedýchalo úplně volně kvůli slabší produkci v Brazílii, sankce otřásly. Rusalu se podle ruské agentury Interfax, která se odvolává na čísla ruských železnic, podařilo v srpnu zvýšit vývoz hliníku o 7 % oproti předešlému měsíci a od ledna do srpna je vyšší o 18 %. Rusal ale oficiálně nic nezveřejnil a s těmito čísly nesouhlasí.

Ruský miliardář a spolumajitel Rusalu Oleg Děripaska mezitím s Američany jedná o plánu, který by hrozbu amerických sankcí odstranil. Sám Děripaska přitom figuruje na americkém seznamu sankcí, kterými chce Washington potrestat Rusko za údajné vměšování do amerických prezidentských voleb. Konečný termín je 23. října. To mají americké firmy s obchodními vazbami na Rusal definitivně ukončit svoje obchodní kontakty s touto firmou, jinak se sami stanou terčem sankcí.

Námluvy se blíží

Trhy už jsou ale v pozoru. Hlikárenští bossové se příští týden sejdou v Berlíně, kde se budou domlouvat klíčové nabídkové kontrakty na příští rok. V tomto „období námluv“, jak tomu zasvěcení říkají, prý už evropští zákazníci s Rusalem chtít obchodovat nebudou.

“Nemůžeme s Rusalem uzavřít dohodu na základě toho, že sankce budou 23. října zrušeny,” řekl podle Reuters nejmenovaný zákazník ruské firmy. “Všichni, kdo jsou s Rusalem ve styku, se budou chystat na to, že sankce zůstanou prozatím v platnosti,” dodal také.

Americké ministerstvo financí signalizuje, že Rusalu se pořád může podařit domluvit si úlevy. V opačném případě ale hrozí, že ho zákazníci z klíčových obchodních jednání vyštípou, což by prý brzy mohlo vést až k uzavření některých výrobních linek, tvrdí se v zasvěcených kruzích.

Kettle předpokládá, že pokud Děripaskovy návrhy Američany neuspokojí, mohly by se ceny dostat nad dubnovou úroveň. To cena kovu tehdy uprostřed měsíce uzavírala na 2537 USD za tunu.
Ceny v Londýně se dnes obchodovaly vyšší o 1,2 % na 2065 USD za tunu, než si dělníci společnosti Alcoa Corp v Západní Austrálii odhlasovali prodloužení stávky.

Nabídkové šoky mají nicméně řešení. Zmírnit by je podle Kettlea mohla slabší poptávka s tím, jak eskalující napětí ve vzájemném obchodu dotírá na globální růst. „Kvůli obchodním restrikcím, kvůli slabší ekonomické aktivitě a kvůli obchodním válkám přestanou lidé spotřebovávat kov v takové míře jako předtím,“ uvedl tento týden Kettle.

V příštím čtvrtletí by se ceny nicméně měly zotavit i bez dopadu sankcí na Rusal. Kolísat by mohly na 2200 až 2300 USD. Nahoru by je mohl tlačit předpokládaný deficit na nabídkové straně v příštích dvou až třech letech a potenciální slabost dolaru.

Nějaká alternativa?

Pokud existuje nějaký kov, kterému by společnost WoodMac dávala přednost před jinými, je to měď. V její „DNA jsou zakomponovány“ rostoucí ceny ve střednědobém horizontu,“ uvedl Kettle podle Bloombergu. Londýnská cena mědi dnes ale klesá (tříměsíční kontrakt odepisoval ráno přes 1 procento) a celkově ji čeká druhý ztrátový týden za sebou, jak eskalující napětí v americko-čínském obchodu vyvolává obavy o poptávku.

Pokud jde o lithium, trh s ním se posouvá do fáze značného přebytku: Nabídka by se v příštích pěti letech měla ztrojnásobit a poptávka zdvojnásobit. Kobaltu bude od příštího roku na trhu pravděpodobně víc, než kolik bude trh vyžadovat.

V příštích třech letech by tak mohla být cena kolem 42.000 USD za tunu. Dnes je na londýnské burze kovů London Metal Exchange na zhruba 63.000 USD. Niklu je nedostatek, takže ceny asi porostou. V dalších dvou až třech letech by se mohly vyšplhat na 28.000 USD za tunu oproti zhruba 12.450 USD, kde jsou nyní, říká také WoodMac.

Zdroje: BBG, Reuters, Aluminiuminsider.com

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Faktograf: Evropě přibývají problémy
25.05.2018 10:59
Region, který si vedl loni nečekaně dobře, překonával prognózy a vzbud...
Itálii vystřídaly obchodní války a trhy znovu trpí. Koruna dnešek zvládla
31.05.2018 17:07
Donaldu Trumpovi se opět podařilo na sebe strhnout pozornost a odpouta...
Průzkum ČSOB: Cla na dovoz hliníku a oceli do USA se dotknou osminy tuzemských firem
01.08.2018 16:07
Na 13 procent podnikatelů se domnívá, že zavedení cel na dovoz hliníku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university