Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Švédská krajní pravice boduje, ale příčina je úplně jiná, než se tvrdí

Víkendář: Švédská krajní pravice boduje, ale příčina je úplně jiná, než se tvrdí

04.11.2018 10:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Volební úspěch krajní pravice ve Švédsku je většinou vysvětlován dosavadní imigrační politikou. Server ProMarket ovšem poukazuje na novou studii, podle které hraje rozhodující roli příjmová nerovnost a podmínky na trhu práce. Volební úspěch Švédských demokratů, kteří jsou často spojování s xenofobií a sympatiemi k nacismu, přitom vzbudil pozornost daleko za hranicemi Švédska. Krajně pravicové názory si totiž získávají podporu i v zemích jako Rakousko, Finsko, Maďarsko, Turecko či Spojené státy. Švédští demokraté se také hlavně zaměřují na protiimigrační politiku, kritiku zavedených stran a prosazují konzervativní postoje v celé společnosti a kultuře. Jak tedy mohlo dojít k tomu, že v zemi, kde měla tradičně silnou podporu levice a sociální demokracie prosazující stát blahobytu, najednou získaly takovou popularitu podobné pravicové názory?

Studie s názvem „Economics Losers and Political Winners: Sweden’s Radical Right“ krátce popisuje historii Švédských demokratů jako strany založené v roce 1988, která se výrazněji neprosazovala až do roku 2010 a následně 2014. V posledních volbách už získala 17,5 % hlasů. Jak bylo zmíněno, tento úspěch je často spojován s přílivem uprchlíků a imigrantů, jenže „realita je trochu komplikovanější“. Zřejmé je to už z prostého faktu, že popularita této strany rostla ještě před rokem 2015, kdy propukla uprchlická krize. A studie v této souvislosti poukazuje na dva významné body, které „změnily ekonomickou situaci velké části voličů“.

Prvním bodem bylo vytvoření středopravé koalice, která se dostala k moci v roce 2006 a držela si ji až do roku 2014. Prosadila „dramatické snížení daní a vládních výdajů“. Cílem této politiky bylo dosáhnout stavu, „kdy se vyplatí pracovat.“ Tato politika v praxi výrazně prohloubila propast mezi lidmi se stabilním zaměstnáním na straně jedné a nestabilním zaměstnáním či nezaměstnanými na straně druhé.

Druhým významným přelomem byla finanční krize roku 2008, která zvýšila obavy u lidí, kteří sice měli zaměstnání, ale hrozilo jim propouštění kvůli automatizaci výroby. Zmíněná studie pak dochází k závěru, že růst vlivu krajní pravice ve Švédsku není důsledkem vládní otevřenosti vůči imigrantům, ale naopak vládní uzavřenosti vůči těm, kteří nemají takové ekonomické štěstí jako ostatní.

Studie tvrdí, že Švédští demokraté většinou pocházejí právě z těch skupin, na které vládní politika a finanční krize spolu s automatizací dolehly negativně. U jiných politických stran naopak nalezneme znatelně více lidí ze skupiny zaměstnanců, kteří si mohou být svými pracovními místy relativně jistí a nemusí se spoléhat na sociální dávky, které předchozí vlády v rámci popsaných reforem snižovaly. Podle studie je například u Švédských demokratů ve srovnání s jinými stranami šestkrát více lidí, kteří mají invalidní důchod, a pětkrát více těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní.

„Mnozí připisují úspěch Švédských demokratů politice otevřenosti vůči imigrantům. Náš výzkum ale ukazuje, že důležitou roli sehrály příjmová nerovnost a podmínky na trhu práce. Členové Švédských demokratů i jejich voliči přicházejí ze skupin, jejichž ekonomická situace se zhoršila kvůli reformám trhu práce nebo po finanční krizi. Krátce řečeno, příklon ke krajní pravici není živen přílišnou otevřeností, ale naopak přílišnou uzavřeností vůči určitým částem společnosti,“ tvrdí studie.

Zdroj: ProMarket, University of Chicago Booth School of Business

 

Čtěte více:

Macron vyráží do boje proti Silicon Valley. ČR, Dánsko, či Švédsko jsou proti
01.08.2018 11:05
Francouzský prezident Emmanuel Macron je podle Politica „hybnou silou ...
Švédská koruna je před volbami nejníže od finanční krize
30.08.2018 16:01
Kurz švédské měny se propadl nejníže od vypuknutí globální finanční kr...
Švédská centrální banka odložila začátek plánovaného růstu úroků
06.09.2018 11:42
Švédská centrální banka odložila první plánované zvýšení úrokových s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data