Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od hospodářské krize k třetí světové válce

Od hospodářské krize k třetí světové válce

13.11.2018 10:49

Příští hospodářská krize je blíž, než si myslíte. Opravdu znepokojovat by nás však mělo spíš to, co přijde po ní: v současném společenském, politickém a technologickém prostředí by vleklá hospodářská krize v kombinaci s rostoucí nerovností příjmů mohla docela snadno eskalovat ve velký globální vojenský konflikt, píše ekonomka Čchien Liou.

Globální finanční krize z let 2008-2009 téměř vyvolala bankrot vlád a způsobila systémový kolaps. Politikům se podařilo vytáhnout globální ekonomiku od okraje propasti pomocí mohutného měnového stimulu, který zahrnoval mimo jiné kvantitativní uvolňování a téměř nulové (nebo i záporné) úrokové sazby.

Měnový stimul se však podobá injekci adrenalinu, která nastartuje srdce při zástavě: dokáže pacienta oživit, ale nedělá nic pro vyléčení nemoci. Léčba churavějící ekonomiky vyžaduje strukturální reformy, které mohou zahrnovat všechno možné, od finančních a pracovních trhů až po daňové soustavy, vývoj plodnosti a vzdělávací politiku.

Politici naprosto nedokázali takové reformy realizovat, přestože to slibovali. Místo toho se dál zaobírají politikou. Od Itálie po Německo jako by sestavování a udržování vlád zabíralo víc času než skutečné vládnutí. A například Řecko se spoléhá na peníze mezinárodních věřitelů, aby udrželo hlavu (těsně) nad vodou, místo aby skutečně reformovalo svůj penzijní systém nebo zlepšilo podnikatelské prostředí.

Absence strukturálních reforem má za následek skutečnost, že bezpříkladná dodatečná likvidita, kterou centrální banky napumpovaly do ekonomik, nebyla využita nejefektivnějším možným způsobem. Místo toho zvýšila globální ceny aktiv na ještě vyšší úrovně, než jaké existovaly před rokem 2008.

Podle realitní webové stránky Zillow jsou dnes ceny nemovitostí ve Spojených státech o 8% vyšší než na vrcholu realitní bubliny v roce 2006. Také poměr ceny k výnosům (CAPE), který měří, zda se ceny na akciových trzích pohybují v rozumném pásmu, je dnes vyšší než v roce 2008 i na počátku velké hospodářské krize v roce 1929.

Jakmile monetární utužování odhalí zranitelná místa v reálné ekonomice, vyvolá splasknutí bublin cen aktiv další hospodářskou krizi – takovou, která by mohla být ještě hlubší než předchozí, neboť jsme si vypěstovali rezistenci i vůči nejsilnějším makroekonomickým lékům. Desetiletí pravidelných adrenalinových injekcí v podobě ultranízkých úrokových sazeb a nekonvenční měnové politiky značně vyčerpalo jejich schopnost stabilizovat a stimulovat ekonomiku.

Nerovnost může hrát významnou roli při rozpoutávání konfliktu

Máme-li si vzít příklad z historie, pak důsledky takové chyby mohou dalece přesáhnout hranice ekonomiky. Podle Benjamina Friedmana z Harvardovy univerzity byla vleklá období hospodářských nesnází charakterizována také antipatiemi veřejnosti vůči menšinovým skupinám nebo cizím státům – tyto postoje přitom mohou rozdmýchávat neklid, terorismus nebo i války.

Například během velké hospodářské krize podepsal tehdejší americký prezident Herbert Hoover Smoot-Hawleyho celní zákon z roku 1930, jehož cílem bylo chránit americké dělníky a farmáře před zahraniční konkurencí. V následujících pěti letech se objem světového obchodu snížil o dvě třetiny. Do deseti let vypukla druhá světová válka.

Jistě, příčinou první i druhé světové války byl bezpočet různých faktorů; neexistuje žádná standardní cesta k válce. Zato však existuje důvod se domnívat, že vysoká míra nerovnosti může hrát významnou roli při rozpoutávání konfliktu.

Podle výzkumu, který provedl ekonom Thomas Piketty, po prudkém výkyvu v křivce příjmové nerovnosti často následuje velká krize. Příjmová nerovnost pak nějakou dobu klesá, načež opět začne stoupat, až dosáhne nového vrcholu – a přijde nová katastrofa. Spojitost mezi oběma jevy zatím nebyla prokázána vzhledem k omezenému počtu dat, avšak rozhodně bychom tuto souvztažnost neměli brát na lehkou váhu, zvláště když dnes nerovnost bohatství i příjmů dosahuje historicky nejvyšších hodnot.

Populisté nabízejí řešení, která situaci jen zhoršují

To vše je ještě znepokojivější s ohledem na bezpočet dalších faktorů, které přiživují sociální neklid a diplomatické napětí, například na technologickou disrupci, rekordní migrační krizi, nervozitu z globalizace, politickou polarizaci a rostoucí nacionalismus. Vesměs jsou to příznaky neúspěšné politiky, které by se mohly stát spouštěcím mechanismem budoucí krize.

Voliči mají dobrý důvod pociťovat frustraci, avšak populisté hrající na city, kteří od nich stále častěji získávají podporu, nabízejí pomýlená řešení, která situaci jen zhorší. Například navzdory bezpříkladné propojenosti celého světa dochází ke stále silnějšímu odmítání multilateralismu a mnohé země – nejvýrazněji je to patrné u Spojených států Donalda Trumpa – dávají přednost unilaterální a izolacionalistické politice. V Sýrii a Jemenu zatím zuří války v zastoupení.

Za této situace musíme brát vážně možnost, že příští hospodářská krize povede k rozsáhlému vojenskému střetu. Podle logiky politologa Samuela Huntingtona by úvahy nad takovým scénářem mohly napomoci k jeho odvrácení, protože by nás přiměly k akci. V takovém případě bude pro politiky klíčové, aby uskutečnili dlouho slibované strukturální reformy a namísto ukazování prstem na druhé a vzájemné nevraživosti začali používat rozumný a uctivý globální dialog. Jinak nás možná čeká globální vzplanutí vášní.

Čchien Liou je ekonomka působící v Číně.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org


 
 
 

Čtěte více:

Mohou být investice příliš efektivní?
10.10.2018 6:19
Když Charles Darwin nastoupil v roce 1831 na loď Beagle, aby na její p...
Může reforma eurozóny pomoci zkrotit Trumpa?
17.10.2018 6:07
Americký prezident Donald Trump k uskutečňování svých zahraničněpoliti...
Project Syndicate: Trumpova severoamerická šaráda o volném obchodu
22.10.2018 6:21
Když byla ohlášena Dohoda Spojené státy – Mexiko – Kanada (USMCA), mno...
Project Syndicate: Ekonomie klimatické krize
24.10.2018 6:43
Dvě významné události předminulého týdne se přímo dotýkají globálních ...

Váš názor
  •  
    13.11.2018 16:51

    Lidské ego je příčinou všeho špatného, válek, nespravedlností, utrpení, podlosti, atd. Proto jsme tou nedokonalou civilizací, která ani sebe sama nedokáže regulovat tak, aby přežila. Prvotní je zabránit dalšímu růstu obyvatel na Zemi - mnoho ostatních problémů je ovlivněno tímto. Jenže jak to zařídit, když většinou jde o chudé země, kde to nikoho nezajímá, každého zajímá jen jeho vlastní žvanec. Dojde žvanec (často dodávaný) nebo voda - a miliony se vydají na pochod. Nechceme-li střílet, zavalí nás a poměrně rychle se chopí moci a nás vyhladí. Tak tomu bylo vždy v minulosti. Duchovně nízká chtivá smečka vždy zvítězí nad skupinou beránků. Systém politiky na 4-5 let je k ničemu - nezabývá se věcmi dlouhodobějšími, ale jen těmi s okamžitým efektem. Kdyby byli všude králové, dohodnout by se dalo. Jak je vidět, demokracie nás před vyhynutím neochrání. Tak bano raď, vymyslete už někdo něco, co by bylo proveditelné.
    James Bond
  •  
    13.11.2018 10:27

    Zajímavé a neradostné. Ovšem nevidím nikoho, kdo by byl schopen a zároveň opravdu chtěl zmiňovanou nerovnost "léčit"
    Frank
  • Nechutný systém
    13.11.2018 6:55

    No konečně tu máte pěkný článek, ukazující na zrůdnost tohoto slavného nenažraného kapitalistického systému, do kterého nás ten slavný Havloid přivedl....
    Scorpius
    • Re: Nechutný systém
      13.11.2018 9:08

      A ty znáš nějaký lepší?
      Pracovitý Prosecký
    • Re: Nechutný systém
      13.11.2018 8:17

      Ano je to zrůdný kapitalistický systém, ale zas v něm lidi na rozdíl od Venezuely a KLDR mají co žrát.
      ..
      •  
        13.11.2018 12:11

        No ony kvůli němu byly vyvolány dvě úžasné války...a v těch moc jídla pro některé nebylo...krom těch 100 milionů obětí cca...20 milionů v prvních...a přes 70 milionů ve druhé světové... A v té třetí, už bude každému putna, jestli má, nebo nemá co jíst.... Tož asi tak....
        Scorpius
        •  
          13.11.2018 13:09

          Naznačuješ snad, že jiné války (husitské, třicetiletá) kdy zemřela třetina obyvatel českých zemí byly nějak lepší či milosrdnější? Kapitalismus změnil na válkách akorát to, že vždy zvítězí ten ekonomicky silnější.
          ..
          •  
            13.11.2018 15:02

            No pěkně jsi je vyjmenoval...husitská, třicetiletá...náboženské války...a hlavně, že nám tu morálku káže církev a nesmí se na ni sáhnout (hlavně na tu katolickou)...a to má na svědomí další největší množství obyvatel této planety... A mimochodem, kdyby ty dvě války (1. a 2. světová) trvaly 30 let každá, jako ta třicetiletá...stály by Evropu také minimálně třetinu obyvatel...a myslím, že i mnohem více...
            Scorpius
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení