Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ivan Szabó: Stavba dálnic formou PPP.  Vyhraje mýto nebo platba za dostupnost?

Ivan Szabó: Stavba dálnic formou PPP. Vyhraje mýto nebo platba za dostupnost?

28.12.2018 13:09
Autor: Redakce, Patria.cz

V Evropě je na vzestupu výstavba dopravní i jiné infrastruktury formou partnerství soukromého a veřejného sektoru, označovaného zkratkou PPP. V České republice jsme v tomto směru trochu pozadu, ale i zde se po letech objevila první vlaštovka. Tím je projekt dostavby dálnice D4 formálně vypsaný v květnu tohoto roku.

Jednou z hlavních otázek, kterou je třeba přitom vyřešit, je způsob finanční kompenzace pro partnera ze soukromého sektoru, tedy koncesionáře stavby. Existují dva základní modely, z nichž každý má své výhody i svá specifická úskalí. V prvním případě koncesionář dostává od zadavatele stavby, kterým je obvykle příslušné ministerstvo, platby za dostupnost infrastruktury. V druhém případě vybírá mýto na úsecích, které vystavěl nebo provozuje.

 

Platby za dostupnost

Jedná se formu kompenzace, která se často využívá v Německu nebo v zemích Beneluxu. Také u nás se o tomto modelu uvažuje jako o preferované možnosti právě v souvislosti se zmiňovanou dálnicí D4. Velkou výhodou je tady velmi dobrá predikovatelnost příjmů pro koncesionáře: platby jsou pevně stanoveny a indexovány o budoucí inflaci. Za předpokladu, že je silnice dostupná a bezproblémově průchozí, je cash-flow projektu jasně dané. To se projevuje i na mnohem příznivějších podmínkách financování pro koncesionáře. Banky požadují zpravidla velmi nízký podíl vlastního kapitálu (obvykle méně než 10%) a jsou ochotny financování poskytnout za velmi výhodných úrokových podmínek.

Kompenzace platbou za dostupnost je pro svou stabilitu velice přitažlivá i pro velké institucionální investory, jak ukazuje výrazný trend např. v Německu. Ti mohou díky své velikosti vytvářet určitý tlak směrem ke snižování nákladů na financování projektu, a to se ve výsledku promítá do výrazně nižší celkové ceny. Nevýhodou je to, že platby za dostupnost jsou vypláceny zadavatelem, mají tedy přímý dopad na veřejné rozpočty.

 

Výběr mýta

Druhou možností je, že koncesionář získává příjem formou zpoplatnění spravovaných silničních úseků. Tento model se využil např. u posledních projektů ve Francii. Na rozdíl od platby za dostupnost je koncesionář odpovědný za výběr mýtného. Především pak plně nese tržní dopravní riziko, které se odvíjí od četnosti využívání komunikace. Při tomto způsobu kompenzace je tudíž modelování cash-flow podstatně komplikovanější. Je nutné aplikovat složité dopravní modely, které zohledňují celou řadu faktorů. Mezi ně patří třeba alternativní trasy, časové úspory při užití zpoplatněné silnice nebo samotná výše mýta. Výraznou váhu mají i relativně obecné faktory jako jsou vývoj cen paliv a celkový ekonomický růst.

Zmiňovaná nejistota příjmů se projevuje v podmínkách bank financujících projekt i v delších tenorech koncesních smluv. Ty nezřídka přesahují 50 let – na rozdíl od 30 let obvyklých u PPP projektů na bázi platby za dostupnost. Pravidelně jsou podstatně přísnější nároky na podíl vlastních zdrojů (obvykle 30 až 40 %) a vyšší ceny. Finanční instituce obvykle rovněž požadují výrazný převis splatnosti koncesní smlouvy nad splatností financování (i přes 20 let) a poměrně agresívní systém předčasných splátek z volných zdrojů. Obojí má za cíl zajistit splacení i v situaci výrazně nepříznivého ekonomického vývoje provozování stavby vůči modelovaným scénářům. Výsledkem je vyšší celková cena projektu, která tak zohledňuje vyšší riziko pro koncesionáře.

Pro zadavatele má tento scénář zásadní výhodu v podobě úspory veřejných prostředků; silnici totiž čistě komerčně financují její uživatelé. Na druhé straně může být tato varianta obtížněji politicky prosaditelná, zvlášť pokud má mýtu podléhat nejen nákladní, ale i osobní doprava.

 

Stínové mýtné

Kromě dvou uváděných modelů existuje také relativně málo rozšířený systém tzv. stínového mýtného, který se uplatňuje například ve Velké Británii. Jde o kombinaci obou předchozích modelů: koncesionář získává příjem  v závislosti na objemu dopravy, ale ten není vybírán od uživatelů silnice, nýbrž vyplácen přímo zadavatelem stavby. Tento systém bohužel nese významné riziko pro zadavatele v podobě zvýšených výdajů v případě neplánovaně vysokého objemu dopravy. To ostatně vedlo ke zrušení tohoto platebního modelu v Portugalsku v roce 2004.

 

Model pro Česko

Obecně lze předpokládat, že v zemích jako je Česká republika bude vhodnější prověřený systém kompenzace na bázi dostupnosti silnice. Mohli bychom pro to uvést dva hlavní důvody. Tím prvním je vyšší přitažlivost pro investory v zemi, která s projekty tohoto typu nemá dostatek zkušeností. Tím druhým je pravděpodobně vyšší citlivost zdejší – zejména osobní – dopravy na případné zavedení mýtného.

Ivan Szabó, specialista Projektového financování ČSOB


Čtěte více:

Jan Troják: D4. Průlom po patnácti letech?
23.12.2018 15:29
Na začátku října tohoto roku byla ohlášena jména čtyř konsorcií, která...
Magdalena Malaníková: Investice do maďarského slunce
25.12.2018 16:02
Řada z nás si jistě velmi dobře pamatuje boom ve výstavbě solárních el...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m