Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký sen 2.0

Americký sen 2.0

19.08.2019 14:52

Je načase si přiznat, že americký sen je mrtvý. Jeho základní podmínky, tedy silný, vytrvalý hospodářský růst a meritokracie konstruovaná tak, aby bohatým znemožňovala ohýbat systém ve svůj prospěch, jsou ty tam, píše pro Project Syndicate Alexander Friedman - investor, bývalý výkonný ředitel GAM Investments, investiční ředitel UBS, finanční ředitel Nadace Billa a Melindy Gatesových a stážista v Bílém domě.

Nicméně: americký sen 2.0 je stále možný a bude na těch, kdo teď svádějí bitvu o Bílý dům, aby nabídli plán, jak jej zrealizovat. Pro začátek musí američtí lídři problém jasně vysvětlit. Deklarace nezávislosti prohlásila za stěžejní rys amerického života „cestu za štěstím“. Od roku 1776 usilovala každá generace o vzestupnou sociální mobilitu a po dlouhou dobu mnozí – byť ne všichni – dosahovali prosperity.

V průběhu více než sta let po občanské válce přetvářely Ameriku (a svět) průlomy v energetice, lékařství, telekomunikacích a dopravě. Dramaticky rosta hospodářská produktivita, stejně jako průměrná délka života. Politici z obou stran přijali národní étos, že pilnou prací může prorazit kdokoli, a postupně, byť nedokonale jej zpřístupňovali přistěhovalcům, nebělochům, ženám, zdravotně postiženým a dalším, kteří byli historicky z příslibu amerického života vyloučeni.

Když ale v 70. letech minulého století začal zpomalovat hospodářský růst, cítili voliči sílící frustraci a pocit veřejnosti, jejž prezident Jimmy Carter nazval „malátností“ Ameriky, ještě prohloubily ropné šoky, aféra Watergate a potupný konec války ve Vietnamu. Právě za této chmurné atmosféry vedl Ronald Reagan v roce 1980 kampaň se slibem, že zavede „jitro v Americe“. Federální rezervní systém USA dal najevo, že je ochoten dělat pro mírnění inflace cokoli, seškrtaly se daně a Amerika se zásadně transformovala ze země střadatelů v zemi dlužníků.

Americký sen na dluh


V následných desetiletích byla motorem růstu finanční páka, ale americký sen žil z dluhů. Američané se zadlužovali kvůli nákupům zahraničního zboží a producenti tohoto zboží kupovali americký vládní dluh, čímž drželi úrokové sazby na nízké úrovni. Američané měli sice pocit prosperity, ale reálná ekonomika rostla oproti dřívějšku jen polovičním tempem a medián mezd stagnoval.

Fed přitom věnoval síly tomu, aby hasil pravidelné požáry na finančních trzích. Bezděčně tak ovšem problém stoupající nerovnosti ještě zhoršil. Jeho politiky do roku 2007 uměle rozšířily finanční trhy, kde aktiva drží převážně bohatí, až na trojnásobek velikosti reálné ekonomiky.

Americký sen funguje pouze tehdy, když je růst sdílený a strukturální překážky vzestupu jsou vzácné. Dnes neplatí ani jedno. Podle Rozpočtového úřadu Kongresu USA se roční tempo růstu ve výši 4 % nevrátí – přinejmenším v dohledné době ne; nanejvýš lze očekávat 2% růst. Inovace, jež v minulosti poháněly růst zaměstnanosti ve výrobě a vzestupnou mobilitu, navíc vytlačily digitální technologie. Amazony a Ubery digitální ekonomiky totiž ničí pracovní místa dělníků a stlačují mzdy.

Situaci ještě dál zhoršuje fakt, že americký daňový řád sílící měrou zvýhodňuje kapitál oproti práci, což je zčásti důvodem, proč klesá podíl pracovních sil na národním důchodu. Sečteno podtrženo, mladí jsou příliš zadlužení, penzijních úspor pro početnou generaci narozenou po roce 1945 je málo a propuštěné a nezaměstnané trápí nedostatek flexibility a jistoty. Snaha prorazit se stala sisyfovským údělem.

Cesta ven

Naštěstí se nabízí lepší příběh. Už víme, co je třeba dělat, abychom pomohli srovnat hrací pole a obnovili schodkově neutrální růst a dynamiku. V prvé řadě bychom měli snižovat studentský dluh výměnou za službu národu v oborech jako je výuka, práce v záchranných složkách a lékařská péče na venkově. Nejenže je takový postup správný, ale podnítil by také vznik nové generace zaměstnanců veřejného sektoru ve společensky významných odvětvích, která v současnosti sužuje nedostatek pracovních sil.

Zadruhé, musíme zrušit daňové úlevy, konkrétně díru v dědické dani v podobě zvýšené pořizovací hodnoty a sazbu u přenesených podílů, které prohlubují a upevňují majetkovou propast. Mohli bychom tak dát průchod stamiliardám dolarů nových daňových příjmů.

Zatřetí, by se měly tyto nové daňové výnosy použít ke třem klíčovým účelům. Zaprvé je třeba, aby Amerika zajistila bezplatné komunitní vysoké školy, které rekvalifikují její pracující, z nichž mnohým vzala – nebo nakonec vezme – práci automatizace a další nové technologie. Zadruhé potřebujeme národní infrastrukturní program, moderní verzi Správy postupu prací prezidenta Franklina D. Roosevelta, který by dokázal zaměstnat mnohé z těch, kdo přišli o práci ve výrobě. Zatřetí je načase zřídit národní svěřenský fond pro studentské půjčky, které by pak měly být splatné z předem určeného podílu pozdějšího příjmu studenta po určený počet let. Studenti, kteří skončí s nízkými budoucími příjmy, by splatili méně, než si vypůjčili, což by ale kompenzovali ti s vyššími příjmy.

Začtvrté, federální výši minimální mzdy je nezbytné nejen zvýšit, ale také indexovat k míře inflace. To by pomohlo lidem držet krok s rostoucími životními náklady a zároveň by to, jak doložila Federální rezervní banka v Chicagu, posílilo celkovou ekonomickou aktivitu.

Zapáté, musíme zajistit, aby se přístup k základní péči o děti stal univerzálním statkem, jinak bude účast žen v pracovních silách nadále zaostávat za svým potenciálem. Konečně musíme každému poskytnout nárok na tytéž přínosy penzijního spoření, jaké mají bohatí, zejména rozšířením Plánu šetrných úspor, který funguje jako spoření podle ustanovení 401k, ale poskytuje zásadní daňové výhody, jež dnes většině pracujících chybí.

Impéria zažívají vzestupy a pády – a někdy opětovné vzestupy. Současná americká trajektorie nevěstí nic dobrého. Pokud ale v současnosti vyvineme úsilí, můžeme ještě pro největší světovou ekonomiku vymodelovat nový americký sen.

Autor: Alexander Friedman, investor, je bývalý výkonný ředitel GAM Investments, investiční ředitel UBS, finanční ředitel Nadace Billa a Melindy Gatesových a stážista v Bílém domě.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Po nás potopa, nebo pokoj a prosperita?
12.08.2019 18:38
Predikce dělám nerad, zejména co se týče budoucnosti. U ní je podle mn...
Bank of America: Očekávání globální recese do roka prudce roste
13.08.2019 13:46
Valuace na řadě druhů aktiv na trhu jsou mimořádně napjaté po letech m...
Další ostré varování před hrozící recesí
14.08.2019 15:45
Investoři hledající útočiště v nejbezpečnější části trhu s dluhem spus...
The Economist: Američané nemohou mít vše, je čas na dohodu
15.08.2019 10:47
Obchodní válka mezi USA a Čínou začala už v roce 2018. The Economist o...
Heyman: Jak se ze Švédska stala dynamičtější ekonomika, než jakou jsou Spojené státy
15.08.2019 12:33
Několik nových studií ukazuje, že v USA postupně klesá podnikatelská d...

Váš názor
  • plácání
    19.08.2019 17:49

    pán by si měl zajet do Evropy a zjistil by, že ty nesmysly nefungují
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    19.08.2019 15:48

    ...aby bohatým znemožňovala ohýbat systém ve svůj prospěch, jsou ty tam... zpočátku jsem si myslel že je to o ČR.
    karel777
    •  
      19.08.2019 16:45

      A neni to spis tak ze americky sen umrel v okamziku kdy prerozdelovani, regulace a byrokracie narostly do takovych rozmeru, ze nez rozjizdet nejiste vlastni podnikani tak mnoho lidi zustane radeji na teplem miste ve vladnim/neziskovem sektoru? A jako reseni se navrhuje jeste vice prerozdelovani a regulaci, to nevymyslis...
      Hroch2
      •  
        19.08.2019 18:04

        Já si přesně tohle myslím taky. Přesně kvůli tomu bych v ČR nikdy nezačal podnikat, né-že bych na to snad neměl nebo případně neměl něco, co nabídnout, ale už vzhledem k těm všem regulacím tady, se na to můžu zvysoka vybodnout. V USA to bude určitě, když ne horší, tak aspoň stejný jako tady.
        SajzeKatze
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university