Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato je nejdražší za více než 6 let a mohlo by dál růst. Proč?

Zlato je nejdražší za více než 6 let a mohlo by dál růst. Proč?

28.08.2019 15:09
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Narůstající seznam jevů s negativním efektem na finančních trzích znamená pro investory do zlata přesný opak: nadějné vyhlídky. Mezi nejmocnější z těchto fenoménů patří záporné reálné úrokové sazby. Ty jsou podle Bloombergu jednak důvodem, proč držet zlato, ale je možné v nich najít i předpoklad pro další vzestup drahého kovu.

Ceny bezpečných dluhopisů se s úprkem investorů do bezpečí zvyšují, což automaticky znamená, že jejich výnosy klesají. Ty jsou aktuálně menší než nárůst spotřebitelských cen v největší světové ekonomice, což je obrovskou vzpruhou pro zlato, které nenese žádný úrok.

Výnos amerického 10letého dluhopisu ve středu dopoledne činil zhruba 1,477 %, v úterý se ale dostal jen na 1,4711 %, nejníže od poloviny roku 2016. Americká inflace je aktuálně vyšší, což znamená, že americké reálné výnosy (získáme je jako rozdíl inflace a výnosů) jsou záporné.

“Reálná sazba představuje náklad obětované příležitosti pro držení aktiv jako zlato, které nenesou žádný výnos,” uvedl podle Bloombergu Harry Tchilinguirian, šéf strategií pro komoditní trhy v bance BNP Paribas. “Prostředí nižších úrokových sazeb podporuje aktuální poptávku po bezpečných aktivech, konkrétně po zlatu, kterou vytvářejí rizika ohledně snížení globálního výhledu, spojená s americko-čínskými obchodními vztahy,” uvedl.

Kde jsme teď

Reálné úrokové sazby sklouzly do mínusu teď v srpnu a podle Bloombergu pořád padají. Pobyt „v záporu“ pro ně přitom úplně neobvyklý. V záporném pásmu se na nějaký čas ocitly i loni, a na delší dobu před zhruba sedmi lety, konkrétně od poloviny roku 2011 do poloviny roku 2012. Zlato během té doby přidávalo a v září 2011 se vyhouplo na rekordní maximum 1900 USD za unci.

K tomu má žlutý kov nyní pořád relativně daleko. Dnes se pohybuje v blízkosti více než šestiletých maxim, na která se vydrápal v pondělí. Na spotovém trhu to v pondělí bylo až 1554,56 USd za unci, nejvýše od dubna 2013.

Letos je zatím o zhruba 20 % výše a akcie těžařů zlata jsou podle etftrends.com dokonce o 42 % výše. Širší americký akciový index S&P 500 si od ledna připisuje zhruba 14,5 % (k úterý 27. srpna) a blue-chips akcie na pražské burze cenných papírů vyjádřené hlavním indexem PX něco přes 4 %.

Výkonnost zlata za poslední rok

0
Naděje na další růst zlata přitom nemizí. Švýcarská banka UBS právě zvýšily svoji prognózu pro tento kov, u kterého očekává vzestup na 1650 USD během nadcházejících 12 měsíců. Faktorem je jednak zpomalující hospodářský růst, ale také uvolňování měnové politiky centrálními bankami. To otevírá další prostor pro další finanční přítoky do burzovně obchodovaných fondů ETF. Argumentační oporu pro tuto tezi banka zčásti nachází v tom, o čem píše také Bloomberg: v reálných sazbách a předpokládaném dalším poklesu.

Pokud jde o snižování výpůjčních nákladů, americké centrální banka k němu přikročila v červenci poprvé po zhruba deseti letech a podobným směrem se ubírají také jiné hlavní světové centrální banky, včetně té evropské. “Narůstá očekávání, že centrální banky, konkrétně Fed, budou uvolňovat měnovou politiku, a pokud se tak stane, mohli bychom očekávat, že jsou před námi ještě nižší nominální výnosy,” uvedl Tchilinguirian. Za předpokladu, že inflace zůstane na stejné úrovni, budou reálné sazby dál padat, což podle něj znamená další argument pro držení zlata.

Obdobou tezi razí také Nicholas Johnson ze společnosti Pimco: „Když budou reální úrokové sazby na amerických výnosech klesat, bude klesat spread reálných sazeb mezi výnosy a zlatem, což zvyšuje relativní přitažlivost držení zlata a tlačí nahoru jeho ceny,“ uvedl.

Šanci na pokračování impresivní rally na zlatě pozoruje také banka Citigroup. Předpokladem by podle ní bylo překročení důležité technické úrovně vůči americkému indexu S&P 500. Ukazatel poměřující zlato a tento  index podle Citi testuje klíčové zlomové úrovně a je jenom otázkou času, než se odehraje zásadní býčí průlom, který by mohl odstartovat rally zhruba odpovídající 25 % ve prospěch zlata.

ETF na zlato - tři tipy expertů 

Rostoucí ceny zlata nemohly ujít ani pozorovatelům specializujícím se na burzovně obchodované fondy. Andrew McOrmand z WallachBeth Capital ve vysílání CNBC podotkl, že při uvažování o tom, jak se zlatu investičně věnovat, může být užitečné dívat se na to, jak to dělají lídři.

Jako příklad si McOrmand vypůjčil hedgeový fond Paulson Investment Co., protože byl podle něj jedním z prvních, který sáhl po SPDR Gold Shares (GLD). GLD sledují zlato uchovávané v trezorech, takže tu není řeč o futures. Bob Pisani z televize CNBC poukazuje na GraniteShares Gold Trust Shares ETF (BAR). I tento trust se týká zlata z trezorů, účtuje si ale méně. Větší rozdíl mezi nimi podle McOrmanda není. GLD by ale mohl být vhodnější pro investory z větších institucí obchodujících ve stamilionových objemech.

Pokud jde o akciové ETF, upozorňuje McOrmand na VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX), které je od začátku roku výše o 40,5 %.

Padělky jdou na trh?

Úplně růžové ale podmínky v průmyslu se zlatem také nejsou. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje napsala, že se na světový trh dostávají zlaté cihly, které jsou podvodně označené symboly velkých rafinérek zlata. Cílem je „vyprat“ pašované nebo nelegální zlato. Během posledních tří let prý čtveřice velkých švýcarských rafinérek odhalila cihly za minimálně 50 milionů USD, které nesly loga těchto švýcarských provozů, rafinérie je ale přitom nevyrobily. Cihly se prý našly v trezorech JPMorgan, což je jeden z velkých bankovních hráčů na trhu se zlatem ve formě slitků.

Zdroje: Bloomberg, Reuters, etftrends.com, patria.cz

 
 
 

Čtěte více:

Komentář Fidelity: Zlato může opět zazářit
05.08.2019 11:40
Poté, co prorazilo několikaletou úroveň 1350 dolarů za unci, je zlat...
Zlaté útočiště před obchodní bouří
07.08.2019 14:43
Neutuchající poptávka po bezpečných aktivech vyhnala jejich možná nejt...
Bank of America: Očekávání globální recese do roka prudce roste
13.08.2019 13:46
Valuace na řadě druhů aktiv na trhu jsou mimořádně napjaté po letech m...
Mobius: Kupujte zlato za každou cenu
20.08.2019 14:06
Známý investor Mark Mobius plošně doporučuje akumulovat zlato. To by ...
S nákupem zlata se odjakživa pojí obrovské riziko
23.08.2019 17:48
Ve článku „Mobius: Kupujte zlato za každou cenu“ se mimo jiné můžeme ...

Váš názor
  •  
    29.08.2019 9:45

    Jak to, že takovou roli hrají švýcarské rafinerie, ačkoli v samotném Švýcarsku se žádné zlato netěží?
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení