Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB, stimulace a zakrnělá kreativně destruktivní ruka trhu

ECB, stimulace a zakrnělá kreativně destruktivní ruka trhu

13.09.2019 17:39

S tím, jak se ECB vydává cestou další stimulace, se budou bezesporu objevovat úvahy o její efektivitě, kladných i záporných dopadech. Mezi ty druhé patří podle nejednoho názoru to, že uvolněná monetární politika udržuje při životě firmy, které by jinak zanikly a uvolnily místo lepším. Podívejme se na toto téma detailněji, protože tu podle mne není vše tak, jaks e na první pohled zdá.

Roste tu i plevel…

Nejdříve pár studií: „Whatever It Takes: The Real Effects of Unconventional Monetary Policy“ z roku 2018 se zabývá programem OMT Evropské centrální banky spuštěným v roce 2012. Ten podle ní pomohl stabilizovat banky tím, jaký měl pozitivní dopad na vládní obligace zemí na periferii. Nicméně to se neprojevilo na ekonomickém růstu. Studie pak v této souvislosti hovoří o zombie úvěrech, které firmy používaly ne k investicím, ale hromadění hotovosti. V odvětvích s vysokým podílem zombie firem pak trpěly společnosti zdravé.

„Zombie Lending and Depressed Restructuring in Japan“ se už v roce 2006 věnovala této problematice v Japonsku. Tvrdí, že velké japonské banky mohly splňovat regulační požadavky jen proto, že regulátor byl laxní při jejich kontrole. Tyto banky pak půjčovaly firmám, které by se jinak staly insolventními. Jejich existence pak byla překážkou i těm zdravým.

V roce 2018 vzbudila pozornost BIS se svou studií „The rise of zombie firms: causes and consequences“. V ní definovala zombie společnosti jako ty, jejichž poměr provozního zisku EBIT k úrokovým nákladům je pod hodnotou jedna minimálně tři roky po sobě. Užší definice pak ještě dodává, že firma nemá valný růstový výhled (za problematické tak nejsou považovány mladé nadějné společnosti, které musí hodně investovat a vyšší ziskovosti).

BIS dospěla k názoru, že zombie svět se jednoznačně rozšiřuje a to podle obou měřítek – viz následující dva grafy. A to nejen podílem takto definovaných firem na celku, ale také jejich očekávanou délkou života (což je asi trochu protimluv, ale dejme tomu).

001

Proč pozorujeme popsaný vývoj. BIS nabízela odpověď v dalších dvou grafech, které porovnávají výše uvedený růst podílu zombie společností s (i) vývojem zdraví bankovního sektoru a (ii) vývojem sazeb (v druhém grafu, obrácené měřítko):

001

Podobně jako jiné studie i ta od BIS poukazuje na to, že zombie společnosti jsou méně produktivní a škodí zbytku odvětví a ekonomiky, protože na sebe vážou část zdrojů, táhnou dolů prodejní ceny a nahoru mzdy. BIS vše neuzavírá tím, že by odsuzovala stimulační monetární politiku. Poukazuje „jen“ na to, že tato politika sebou nese těžkou volbu, protože vedle pozitivního dopadu na poptávku má také výše zmíněný dopad na korporátní a bankovní sektor.

...který musí trhat ruka (trhu)

Ono to vše můžeme vlastně považovat za součást diskuse o tom, zda je dobré během ekonomického útlumu, či krize nechat proběhnout „kreativní destrukci“. Odpověď je podle mne jednoznačně kladná. Ovšem s jedním malým dodatkem: Pokud je útlum vyvolán propadem agregátní poptávky, k žádné kreativní destrukci díky absenci stimulace nedojde, hrozí destrukce veskrze destruktivní. Přirovnávám to tu někdy k zahrádce s jahodami: Můžeme se domnívat, že jí během sucha prospěje, pokud jí nebudeme zalévat, protože to zničí plevel. Jenže tato destruktivně destruktivní strategie vede samozřejmě i k uschnutí jahod. Nic kreativního na tom není.

Myslím, že tento příměr můžeme opatrně nasadit i na výše uvedené. Ano, „závlaha“ ve formě monetární stimulace zachrání jahody a zároveň prospěje plevelu. A ten dokonce může jahodám škodit tím, že jim bere živiny z půdy, či sluneční světlo. Ale stále platí, že alternativou je vyprahlá zahrádka bez ničeho. Tedy je tu vlastně ještě jedna, evidentní možnost: Nebudeme špekulovat o ničení plevele nezaléváním a dáme si tu práci s tím, že ho vytrháme. Rukou. Co by to znamenal na ekonomické rovině? Jednoduchou věc: Efektivní fungování ruky trhů a to i těch velmi zakrnělých.

Ono „trhání plevele“, či kreativní destrukce by v první řadě mělo fungovat na rovině konkurence. Slabé firmy by měly odcházet proto, že je ty lepší vytlačí z trhu lepšími produkty, službami schopností získat ty nejlepší zaměstnance, inovovat… K tomu musí být odpovídající trhy dostatečně flexibilní. A pak tu jsou trhy vyloženě zakrnělé.

Při hovorech o neživotaschopných firmách se například nikdy nezmiňují jejich akcionáři. Pokud má ale například úrokové krytí hodnotu pod jednou (viz výše), je pravděpodobné, že hodnota akcií je za takového stavu nula. Jenže to neznamená, že neexistují jiné alternativy, opce, včetně likvidace, která by nějakou hodnotu najít mohla. Takže hovoříme o efektivním trhu s veřejně neobchodovanými akciemi, s bankrotujícími firmami, superaktivními investory (viz moje úvaha na toto téma z tohoto týdne) a tak dále.

Ruka, která má trhat korporátní plevel, je ruka fungujících trhů. Ten, kdo skutečně věří v jejich potenciál, tak paradoxně nemusí mít takový problém s monetární stimulací, která jen posouvá sazby k jejich neutrální úrovni (nedusí ekonomiku suchem). Ale spíše s tím, co tuto ruku všechno svazuje, či jí úplně amputuje (viz i má úvaha o TBTF z minulého týdne). Konec konců si všimněme, že zmíněné studie hovoří zejména o tržně méně flexibilní Evropě a Japonsku, ne o Spojených státech, kde je situace v této oblasti bezesporu trochu jiná.

Mohu se ale samozřejmě ve všem výše uvedeném mýlit a jak jsem naznačoval v úvodu, monetární politika má bezesporu nejedno úskalí, ať již jde kterýmkoliv směrem. Každopádně přeji pokojný víkend.


Čtěte více:

Ozdravný medvědí otřes světové ekonomiky
06.09.2019 17:36
Po ledové pláni běží lední medvěd, kterého pronásleduje vrtulník. Záhy...
Yardeni: Akcie potáhne nahoru FONIR
13.09.2019 12:02
Známý investor a ekonom Ed Yardeni píše na svém blogu o diskusi s klie...
Conte slíbil v Bruselu snižování italského dluhu
11.09.2019 16:48
Italská vláda chce snižovat veřejný dluh země a hodlá se podílet na pl...
ECB vystřelila z bazuky: Snižuje depozitní sazbu a obnovuje QE
12.09.2019 14:00
Evropská centrální banka uvolňuje měnovou politiku. Depozitní sazbu sn...
Člen rady ČNB Dědek: Stabilitu sazeb v nejbližší době vidím jako optimální
12.09.2019 16:30
Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Oldřich Dědek považuje st...

Váš názor
  • Lidská hloupost
    16.09.2019 9:17

    a lenost je to co umožnilo současný stav socialismu ve světě. Bohužel podobné experimenty končí velmi velmi špatně, tak snad to tentokrát nebude zase znárodnování. Je nesmysl ničit lidem uspory na stáří, když vytisknuté peníze z valné většiny skončí jen u 1% nejbohatších a zbytek hlupáků je "překvapen" že cibule je za 40 CZK a byt místo za 2 mega za 5 mega :o), takže smrt levici a socialismu
    Mike -Green D. is killing Europe
  • tohle nedopadne dobře
    14.09.2019 7:30

    krize ještě není a ECB stimuluje jak za Velké deprese. Co bude dělat, až opravdu dorazí recese, nedejbože krize ? Budou úroky -5% ? Nebo rovnou -10% ??? To budou lidi rádi dávat peníze do bank...
    občan
  • Konečně na vlastní oči
    13.09.2019 18:42

    Definice šílenství: Dělat pořád to stejné a očekávat jiný výsledek.
    HenryFord
    • Re: Konečně na vlastní oči
      14.09.2019 9:52

      Dobrý den, to je velice dobrá poznámka. Jde "jen" o to, jaký vlastně byl předchozí výsledek. A zda se vlastně očekává něco jiného. Můžeme se totiž na to dívat tak, že předchozí stimulace zabránila oné destruktivní destrukci (třeba druhé velké depresi) a ta současná má za cíl prevenci toho samého. Tedy očekává se "jen" stejný výsledek, což nás možná může zklamat. je to podobné, jako když si namažu bolavé koleno a ono se to zlepší jen trochu. To ale neznamená, že mast nezafungovala, protože to také při daném trendu postupu bolesti mohlo být mnohem horší. Jsem pak šílenec, když to udělám znovu? Pokojný den, JS
      jirka002
      • Pane, tu mastičku na Vaše bolavé koleno
        14.09.2019 13:57

        máte zadarmo nebo na dluh? Domnívám se, že to koleno je nevyléčitelně nemocný.
        Špaček
        • Re: Pane, tu mastičku na Vaše bolavé koleno
          14.09.2019 14:25

          Ale pacient chodí. Možnosti byli dvě. Sociální otřesy, nezaměstnaní, krachy, ztráta důchidů v USA, nebo virtualní kapačky Voliči dávají přednost pln_m pupkům před ideemi
          Velkamedvědice
          •  
            14.09.2019 14:39

            Kdo léčbu pacienta zaplatí? Plný pupek voliče za dluhový domácí produkt a dluh se nemusí platit. To je skvělá idea.
            Špaček
      • Jirka
        14.09.2019 13:21

        Naprostý souhlas. Sociálním otřesům zabránili a vytvořili desetiletého býka.
        Velkamedvědice
        • Vytvořili vynikajícího desetiletého býka na dluh
          14.09.2019 13:49

          a býka budou krmit dál, vytvoří třeba třicetiletého. A co stoletého, to by šlo taky, ne? Dluhový domácí produkt bude dále růst a společnost bohatnout. Jen aby nějaký potencionální ministr financí zase neděsil občany rozesíláním složenek s částkou přepočítaného státního dluhu na občanskou hlavu. Dobrá složenková legrace by to mohla být v USA, kde se v následujících deseti (asi býčích) letech počítá se schodkem st. rozpočtu přes jeden bilion dolarů každý vynikající býčí rok.
          Špaček
          • Re: Vytvořili vynikajícího desetiletého býka na dluh
            14.09.2019 14:27

            V Japonsku už to táhnou dvacet let... Většina spotřeby je holt ukojena.
            Velkamedvědice
            •  
              14.09.2019 14:45

              Tak Japonci jsou uvědomělý národ. Uskromní se, aby mohli půjčovat státu a ještě na tom vydělají. Perpetum mobile z toho bude.
              Špaček
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)