Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie plné dojmů a mizivého fundamentu

Akcie plné dojmů a mizivého fundamentu

24.09.2019 19:25

Trh s IPO může být docela dobrým indikátorem možné bublinovatosti celého akciového trhu. O ní jsem tu psal nedávno v souvislosti s tím, kde se nyní nacházejí valuační násobky a jak se (ne)rýmují s očekávaným růstem, sazbami a rizikovými prémiemi. Ohledně trhu s IPO jsme se zase mohli například v Perlách týdne dočíst, že analytici banky Goldman Sachs tvrdí, že méně než čtvrtina společností, které letos provedly IPO, vykáže v roce 2019 čistý zisk. Jde o nejnižší podíl od technologické bubliny. Nadšen ohledně nových akcií na trhu není ani valuační guru a profesor financí Aswath Damodaran. Věnuje jim dlouhý příspěvek na svém populárním blogu a já bych zde některé body jeho úvahy s několika poznámkami rád prezentoval.

Pan Damodaran s trochou nadsázky tvrdí, že když si četl dokumenty týkající se nového IPO společnosti Peloton, dostal podezření, že firmy jako Lyft, Uber, Slack, Pinterest, WeWork i Peloton používají úplně stejný základní text, jen v něm mění příslušné části tak, aby seděly na jejich konkrétní situaci. To je skutečně nadsázka, ale pan Damodaran poukazuje na několik základních sdílených rysů.

Prvním z nich je poukazování na obrovské nové trhy, které by daná firma měla využít. Odráží se to i v tom, jak firmy samy sebe definují. Lyft hovoří o tom, že je dopravní firmou, Uber dokonce mluví o společnosti osobní mobility. WeWork, o které jsem tu psal minulý týden, se nepovažuje za realitní firmu, ale za „společnost komunity“. A třeba zmíněný Peloton (také jsem tu o něm psal nedávno) dotahuje věci do extrému, když o sobě hovoří jako o společnosti technologické, mediální, softwarové, logistické, zážitkové, fitnesové a retailové.

V knihách o korporátních strategiích, marketingu, či podobném tématu narazíme běžně na úvahy, že o podnikání je třeba přemýšlet inovativně a nesvazovat si ruce úzkou definicí toho, co děláme. Je naopak třeba pohled rozšířit, zaměřit se na to, co vlastně poskytujeme zákazníkovi, na to nabalovat další služby... Od doby, kdy se tyto bezesporu rozumné rady začaly dostávat do oběhu, jsme očividně urazili notný kus cesty. Možné moc dlouhý, protože některé firemní definice sebe sama jsou trochu přestřelené, na což poukazuje i pan Damodaran. A v těchto případech nejde jen o to, udělat dojem na zákazníka, ale (hlavně) na investora. Čímž se dostávám ke klíčovému výrazu, který se vlastně prolíná celým tématem: udělat dojem.

Pan Damodaran se po vzletných definicích podnikání firem věnuje jejich odvážným projekcím ohledně růstu tržeb a ziskovosti a následně někdy hodně pochybným měřítkům ziskovosti. Jinak řečeno, opět jde o to, udělat dojem. Zde pan profesor „vyzdvihuje“ zejména WeWork s jejím upraveným ziskem EBITDA, do kterého firma vrací řadu provozních nákladů. Profesor pak poukazuje i na to, co nazývá „uctívání ředitelů firem a korporátní diktátorství“. Podle jeho názoru má totiž dlouhá řada na trh přicházejících firem takovou vlastnickou strukturu a nastavení, že z jejich vedení dělá efektivně diktátory a běžní akcionáři nemají na její chod sebemenší vliv.

V neposlední řadě pak pan Damodaran zmiňuje, že tyto společnosti přichází na trh z rukou fondů rizikového kapitálu, jejichž cílem je přirozeně co nejvíce vydělat. To se promítá do příběhů, které ony samy o firmě vypráví a také do cenotvorby IPO. Já sám tu občas poukazuji na to, že existuje velký rozdíl mezi hodnotou a cenou a také mezi valuací a naceněním. Nejde o hru se slovy: Výsledkem valuace je odhad hodnoty, nacenění má za cíl odhadnout, kolik budou lidé za dané aktivum ochotni zaplatit. Jednoduchý příklad:

IPO akcie s očekávanou dividendou 10 vyplácenou ročně do nekonečna a s požadovanou návratností 10 % má hodnotu 100 (10/0,1). Dejme ale tomu, že na trhu se obchoduje hodně podobná firma, u níž je násobek ceny a dividendy třeba kvůli přestřelení trendu na hodnotě 12 (ne 10, jak by implikovala valuace). VC fond tak svou IPO akcii nacení tím, že na její očekávanou dividendu 10 nasadí tento cenový násobek a přijde s odhadem ceny ve výši 120 (ne 110 kč). Investoři si pak „zkontrolují“ férovost ceny tím, že se kouknou na tu samou porovnatelnou společnost. Vzniká kruhová reference, která budí dojem obezřetnosti, ale s hodnotami a valuací nemá mnoho společného.

Nechci být skeptikem a už vůbec ne cynikem. Hovoříme tu bezesporu o společnostech, které zaslouží uznání za mnohé, včetně odvahy pustit se do neprobádaných vod, kam se jiní neodvážili, či je to ani nenapadlo. Patří jim obdiv, ale zdá se mi, že ten se tu občas pojí s absencí střízlivosti při odhadu jejich potenciálu a hodnoty (viz řadu mých příspěvků týkajících se těchto firem s konkrétními čísly). To zdání pak podle výše uvedeného nemám jen já. Mýlit se u těchto dojmových akcií samozřejmě můžeme oba.

 

Čtěte více:

Minimum hodnotového investora
06.06.2019 17:34
Ve svých úvahách zaměřených na konkrétní investiční témata a akcie čas...
Jaké signály vysílá PE ohledně budoucí návratnosti trhu?
16.07.2019 18:43
Složitých modelů snažících se predikovat další vývoj na akciovém trhu ...
Akcie, která prý může potopit celý trh
18.09.2019 17:47
Jeden z nejpopulárnějších akciových příběhů současných dnů se jmenuje ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.