Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rabinowitz: U koronaviru záleží na dávkách, postupujme chytře

Rabinowitz: U koronaviru záleží na dávkách, postupujme chytře

06.04.2020 12:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Li Wenliang byl lékař, který v Číně mezi prvními upozorňoval na nebezpečí koronaviru. Sám mu nakonec podlehl i přesto, že šlo o mladého člověka. Genetici Joshua D. Rabinowitz a Caroline R. Bartman na stránkách The New York Times tvrdí, že tento případ ukazuje na jednu podstatnou, ale často opomíjenou věc. Čínský lékař totiž mohl i přes svůj mladý věk zemřít proto, že byl vystaven velkým dávkám viru. „Malé dávky vedou k mírnému onemocnění či nulovým symptomům, velké mohou být smrtelné,“ uvádějí vědci a poukazují na konkrétní důsledky.

Rabinowitz si je vědom toho, že popsaná závislost je evidentní, ale podle jeho názoru ji řada lidí ignoruje. Což se projevuje i v tom, jak se snažíme k epidemii přistupovat. Pokud například vstoupíme do budovy, kterou před časem prošel někdo nakažený, není to to samé, jako když budeme cestou vlakem sedět těsně vedle nakaženého. Systém zdravého člověka totiž reaguje ihned při kontaktu s virem. A pak „záleží na tom, kdo vyhraje závod – zda imunitní systém, či vir“.

Testy v laboratorních podmínkách ukazují, že myši nakažené malými dávkami viru se s ním vypořádají a uzdraví se. Ale ve vyšších dávkách je virus zabije. Citlivost na dávky panuje u lidí, například u nachlazení nebo průjmů. Testy na citlivost u koronaviru by byly neetické, ale i u něj se dá podle vědců předpokládat podobný vztah a ukazují to například zkušenosti se SARS.

Malé dávky viru mohou někdy dokonce podpořit imunitu a chránit před budoucí dávkou vyšší. Před používáním vakcín toho využívali někteří lékaři při prevenci neštovic. Vědci ovšem tvrdí, že i přes obecnou znalost tohoto mechanismu jej současné epidemické modely ignorují a to je chyba. Lidé by se dnes měli vyvarovat zejména vysokým dávkám infekce, které obvykle nastávají při blízkém kontaktu s nakaženými. Tedy například v barech, restauracích či návštěvě nakaženého příbuzného. Dávka také roste s časem.

Dávka je naopak nižší při krátkodobém kontaktu, kdy jsou lidé od sebe vzdálenější. Pomáhají i ochranné prostředky, jako jsou roušky. Vědci tak tvrdí, že prevence je otázkou celé společnosti, je na jednotlivcích, aby se snažili minimalizovat případné dávky infekce podle výše popsaného principu. Na druhou stranu ale tento princip ukazuje, že není třeba panikařit a přijímat přehnaná opatření. Podle vědců je například riziko nákazy nízké u přenosu přes potraviny nebo u lidí ve společných prostorech, kteří si udržují odstup a mají ochranné prostředky.

Nejefektivnějším nástrojem pro zastavení nákazy je úplné zastavení společenského života, ale jde o krok, který je nákladný a psychologicky náročný. Až budou restrikce povoleny, bude klíčové udržet si disciplínu v oblastech, jako jsou odstupy od dalších lidí na veřejnosti či pečlivá hygiena. Ve veřejné dopravě by lidé měli i nadále nosit roušky, udržovat si odstupy a nikdy by nikdo neměl cestovat s vysokou teplotou. „Nyní je čas zůstat doma, ale doufejme, že to bude trvat jen krátce. Až to pomine, chovejme se chytře s vědomím toho, že záleží na dávkách,“ uzavírají vědci.

Zdroj: NYT

 
 
 

Čtěte více:

Natixis: Přichází fragmentace globální ekonomiky i financí
03.04.2020 16:25
Francouzský Natixis se již věnuje úvahám o tom, jak se po opadnutí sou...
Alexander: Mají roušky smysl?
04.04.2020 15:22
Ohledně smyslu nošení roušek stále není úplně jasno, což ukazuje napří...
Víkendář: Čína měla dobře fungující varovný systém, měl jen jednu vadu
05.04.2020 9:37
Čína měla již na počátku této epidemie k dispozici varovný systém, kte...

Váš názor
  • Vynalézavost
    06.04.2020 12:53

    Dneska M. Hrůza v ČR2 trefně označil Čechy jako vynalézavé. Jejich vynalézavost nemá na světě prý obdoby. Má pravdu. Snaží se obcházet zákony a nařízení jak to jen jde. Takže jestli krizový štáb udělá tu chybu, že ty restrikce příliš brzy uvolní, tak se na nějakou disciplinu Čechů budem moct těžko spoléhat, a hezky se nám Korona navrátí v plné síle. A taky díky opozici, která na zkrácení restrikcí tlačí jak vzteklá. No a pak bude křičet - jo ten Babiš!
    ricochet
    • Re: Vynalézavost
      06.04.2020 15:08

      Stoprocentně to nedodržuje nikdo, respektive to ani nejde. Je to o důvěře. Když se lidi znají a jsou v každodenním kontaktu, tak si to můžou dovolit. Je to jejich riziko. Problémem by bylo, kdyby to nevyšlo a někoho nakazili. Nadále je důležité dodržovat odstup od cizích lidí. V úzkém kontaktu se bez roušky neobejdete, ale když jdu prázdnou ulicí, tak by to mělo být bez rizika si ji na chvíli sundat. Očekávám, že v blízkém kontaktu s lidmi budu nosit roušku po celý rok, ale mimo dosah snad ne. Pokud bude dostatek kvalitních roušek, tak může začít normální život. Separace by měla ale nadále pokračovat. Studenti, absolventi, ať si jezdí studentskými autobusy nebo mají svoje označené vagóny a nepletou se mezi pracující, atd. Doma být rozhodně nemusejí. Je také nutné se začít připravovat na druhou vlnu koronaviru. Takže bez výroby kvalitních roušek se neobejdeme.
      Zdravý rozum
    • Re: Vynalézavost
      06.04.2020 13:04

      Hezky napsáno, jen bych ale podotkl že největší obcházeč snad všeho nám teď velí. Obcházeči si do čela zvolili jak jinak, také obcházeče.
      karel777
      •  
        06.04.2020 14:46

        Obchazecstvi mame tady v cesku v genech vsichni (cest vyjimkam). Kdyz se nam povede napr. obcurat placeni dani, pochlubime se s tim v hospode. Na zapade by se za takovou vec clovek stydel. Spolecnost je proste jina (a nehodnotim jestli lepsi nebo horsi). Vtipne je, ze uplne stejne se chovaji i ti, kteri za to na babisovi nenechaji nit suchou.
        otas
        • otas
          06.04.2020 15:21

          Tys děla nějaký průzkum, že nařízení nedodržují bašovci nebo si kobliha?? On teda kolega myslele Zemana , to je nadčlověk, který vystoupil bez roušky , nebo teď uděla raut pro vyvolené u jednoho stalu. Na něj zákazy neplatí, což demoralizuje poddané...
          Velkamedvědice
          • Re: otas
            06.04.2020 17:27

            Chytré lidi to nedemoralizuje, ty hloupé asi ano.
            Zdravý rozum
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení