Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč neodložit podnikům DPH?

Rozbřesk: Proč neodložit podnikům DPH?

16.04.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

I když máme na stole první scénáře uvolňování karanténních opatření, začíná být jasné, že po celý druhý kvartál bude řada odvětví jednoduše krvácet. A to ať už skrze přímé omezení výroby, výpadky subdodávek nebo v důsledku slabé poptávky. Pokud se budou výpadky likvidity v podnikovém sektoru pohybovat v řádu vyšších stovek miliard až jednoho bilionu korun, zdá se, že česká vláda nemůže agresivnějšími krátkodobými opatřeními mnoho pokazit.

Záruční úvěrové programy COVID I a COVID II měly pomalý náběh a v jejich rámci se nakonec poskytl relativně malý objem úvěrů (zatím přibližně 300 plus 600 milionu CZK). Je tedy zapotřebí, aby se co nejrychleji rozjely nové záruční programy, a to rychleji administrované a takové, na které dosáhne větší počet podniků (například připravovaný COVID III). Do té doby může česká vláda zvážit i jiné způsoby, jak ponechat dočasně více hotovosti ve firmách - například odklad plateb DPH nebo sociálního a zdravotního pojištění výměnou za rozumný úrok. Šlo by svým způsobem o rychlou překlenovací půjčku a stát by mohl úrok nastavit jednoduše a rychle například výrazným snížením sankcí za opožděné platby.

Ať už nakonec nástroje budou jakékoliv, je jisté, že čím více bude vláda otálet, tím větší může být celkový účet za krizi. Aby se mohla ale naplno pustit do práce, může potřebovat časem podporu centrální banky. Český dluhopisový trh je relativně malý a nové velké emise vládních dluhopisů na něm mohou časem tlačit vzhůru rizikové a likviditní prémie na českém vládním dluhu, což by nakonec nechtěně zhoršovalo dostupnost peněz i pro soukromý sektor. Je tedy dobře, že novela zákona o ČNB plánuje centrální bance rozvázat ruce pro plnohodnotnou politiku kvantitativního uvolňování (QE). Je jen škoda, že je to pouze na dva roky (klasické programy QE trvají zpravidla déle) a že nejsou v novele lépe vyspecifikovaná aktiva, se kterými centrální banka eventuální QE může provádět.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se znovu dostává pod mírný tlak s tím, jak se zhoršila nálada na globálních trzích. Startující výsledková sezóna v USA a velice špatná čísla na trhy vrátila strach, který se promítl do ztrát rizikovějších aktiv včetně české koruny. V nejbližších dnech se bude koruna pravděpodobně obchodovat nad 27,00 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Dolar navzdory naprosto děsivým číslům z americké ekonomiky včera posílil. Jak propad maloobchodních tržeb, tak průmyslu totiž ukázaly, že americká ekonomika již v březnu propadla technicky do recese. Data implikují, že již v prvním čtvrtletí USA zaznamenají negativní růst HDP a o výsledku druhého čtvrtletí je třeba pochybovat. Přesto se eurodolar posunul níže pod 1,09, což souvisí s tím, že averze k riziku zjevně opět roste a projevuje se to třeba i na stále vysoké rizikové prémii u italského vládního dluhu.

Dnes budou zcela jistě v centru pozornosti týdenní data z amerického trhu práce. Ta naznačí, jaký by mohl být výsledek dubnových statistik, zejména pak pokud jde o míru nezaměstnanosti, jež se posune do dvouciferných hodnot (z březnových 4,4 %).

Ropa

Ropa Brent včera odepsala dalších téměř 7 % a dnes ráno se obchoduje těsně pod hranicí 28 dolarů za barel. Pokračující cenový propad je za prvé reakcí na rekordní nárůst zásob surové ropy ve Spojených státech (19,25 mil. barelů), který v minulém týdnu doprovodil propad aktivity rafinérií (pouze 69 %, nejméně od roku 2008). Za druhé pak na trhy dolehl nový měsíční report pařížské IEA, která odhaduje, že dubnová poptávka po ropě je v důsledku koronavirové pandemie nižší o 29 mil. barelů denně, tedy na úrovni roku 1995. Jako kritický vidí pařížská agentura především druhý kvartál, kdy očekává průměrný pokles globální spotřeby ropy o 23 mil. barelů denně, pro celý rok 2020 to pak bude bezprecedentních 9,2 mil. barelů denně, což vymaže přírůstek poptávky za celou poslední dekádu.

 

Čtěte více:

Nový pohled na „dividendové“ akcie
15.04.2020 18:32
Nečeká se, že by firmy s vysokým tokem hotovosti v sektorech, jako jso...
Vláda plánuje rozvolňovat opatření do 8. června v pěti etapách
14.04.2020 18:44
Vláda dnes představila plán pro otevírání obchodů a dalších zařízení a...
Roman Koděra: Technologie se díky charakteru byznysu zvládají vypořádat s krizí nejrychleji
15.04.2020 11:15
Do jakých akciových titulů momentálně investovat? Na společnosti s kla...
Softwarové akcie, vítězové hospodářského útlumu?
15.04.2020 15:18
Ani ekonomická krize zatím nedokázala vrátit vysoce oceňované technolo...
Slovenská ekonomika letos klesne o 7,2 procenta, odhaduje vláda
15.04.2020 13:23
Slovenská ekonomika letos podle odhadu ministerstva financí klesne kvů...
Průmysl v New Yorku se zastavil - Empire State index rozmetal rekordní minima
15.04.2020 15:07
Index průmyslové aktivity sestavovaný newyorským Fedem se v dubnu stře...

Váš názor
  •  
    16.04.2020 9:37

    No nevím. Pokud se bude firmě dařit a vykáže zisk, tak asi vše funguje a tak by měla odvádět DPH. Pokud bude v problémech, nejspíš v přiznání DPH bude požadovat vratku. Takže moc nechápu proč by měl stát odkládat odvod této daně. Silné firmy to ustojí a firmy v problémech budou chtít vratku. Ale nejlépe by se k tomu asi vyjádřila expertka na DPH Kalka den 2659...
    qwer
    •  
      16.04.2020 10:44

      Vážení pánové, vašich komentářů si většinou vážím, ale dnes jste tedy v úvodu trochu mimo. Váš nápad ponechat peníze u firem v podobě DPH nebo odvodů je skvělý, ale má chyby. My jsme retail a máme zavřeno. Tedy příjem nula, tedy DPH nula a ponechání DPH je zase nula. Mzdy refunduje stát, takže ponechání odvodů zase skoro nula. Až otevřeme začátkem června, budeme mít 150M po splatnosti. Za 3 měsíce, kdy jsme neměli příjem a nemohli platit, se stanou tyto faktury splatnými. Pokud je ihned po otevření nezaplatíme, nebude zboží, dodavatelé asi zkrachují, ... Nutná je tedy cash. Tady s vámi souhlasím, že ne byrokraticky jako v Covid. Bohužel pro retail dokonce není žádný program. Nebude-li cash, budou peníze vynaložené státem na kurzarbeit vynaložené zbytečně, protože retail stejně bude muset propouštět a/nebo zkrachuje
      Petr H
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.